Przepis na bułeczki bao krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, bambusowe sitko do gotowania na parze

Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, sól i proszek do pieczenia.

Wlej mleko i olej, wyrabiaj ciasto w robocie przez 7 minut.

Uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia.

Udka kurczaka duś na oleju przez godzinę czasu.

Majonez wymieszaj z ketchupem i posiekanymi drobno papryczkami.

Mięso z udek z kurczaka oddziel od kości i wymieszaj z posiekanym czosnkiem i imbirem.

Dodaj sos sojowy i wymieszaj.

Z wyrośniętego ciasta uformuj małe bułeczki i ugotuj na parze za pomocą bambusowego naczynia.

Przekrój bułeczki na pół, posmaruj sosem i dodaj posiekane mięso.

bułeczki bao
Bułeczki bao
Koszt przygotowania dania
20.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
249 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
50

Bułeczki bao - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bułeczkach bao

Bułeczki bao zyskały na popularności w ostatnim czasie, nie ma się co dziwić, są niezwykle pyszne i pożywne, a o rodzaju farszu możesz zdecydować sam.

Jest to tradycyjna potrawa kuchni chińskiej, do przygotowania bułeczek bao w domu potrzebujesz podstawowe składniki takie jak: mąka, drożdże, cukier, sól, proszek do pieczenia, mleko, olej rzepakowy, udko z kurczaka, czosnek, imbir, sos sojowy. Dodatkowo przygotowałam domowy sos na bazie majonezu, wymieszaj go z ketchupem i drobno posiekanymi papryczkami.

Mój przepis na bułeczki bao to będzie idealny pomysł na domowy obiad, o rodzaju farszu możesz zadecydować sam. Dlatego, jeśli jesteś na diecie roślinnej postaw na farsz na bazie warzyw, moja propozycja będzie zawierać szarpane mięso kurczaka. Moje bułeczki powstały na bazie mąki pszennej, która zawiera gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić bułeczki bao?

W pierwszej kolejności mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, sól i proszek do pieczenia. Wlej mleko i olej, wyrabiaj ciasto w robocie przez 7 minut. Uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie udka kurczaka duś na oleju przez godzinę czasu. Majonez wymieszaj z ketchupem i posiekanymi drobno papryczkami. Mięso z udek z kurczaka oddziel od kości i wymieszaj z posiekanym czosnkiem i imbirem. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Z wyrośniętego ciasta uformuj małe bułeczki i ugotuj na parze za pomocą bambusowego naczynia. Gotuj je około 15 minut.

Przekrój bułeczki na pół, posmaruj sosem i dodaj posiekane mięso. Nasze domowe, tradycyjne bułeczki są dobre do spożycia. Skoro już wiesz, ile czasu to zajmuje, koniecznie przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są smaczne.

Wartości odżywcze bułeczek bao

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
208.31 kcal
249.97 kcal
Białko
12.38 g
14.86 g

Węglowodany w bułeczkach bao

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
26.04 g
31.24 g
Węglowodany przyswajalne
25.62 g
30.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
6.09 g
7.31 g
Tłuszcze nasycone
2.07 g
2.49 g
Tłuszcze nienasycone
4.02 g
4.82 g

Witaminy w przepisie na bułeczki bao

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6
0.22 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.40 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.38 mg
5.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
64.64 µg (mcg)
77.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bułeczki bao

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
167.49 mg
200.98 mg
Potas
219.92 mg
263.91 mg
Wapń
47.92 mg
57.51 mg
Fosfor
150.21 mg
180.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.75 mg
29.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.14 mg
2.57 mg
Cynk
1.13 mg
1.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek bao 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułeczkach bao

Lista alergenów dla bułeczek bao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Sos sojowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania bułeczek bao

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
10 g
1 łyżka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Udko kurczaka bez skóry
600 g
5 sztuk
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Cebula dymka
100 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
10 g
1 kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Majonez
50 g
5 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Ketchup
10 g
1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Papryczka Jalapeno
30 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
72.60
Jak oceniasz przepis na bułeczki bao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób