Bułki śniadaniowe

Opublikowano: 06.02.2022 r., 18:52 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułki śniadaniowe podane w papierze do pieczenia, z kłosem pszenicy, na szaro białym drewnianym blacie
Bułki śniadaniowe
Wypróbuj sprawdzony przepis na domowe bułki śniadaniowe. Chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku bułki idealnie zgrają się z Twoim ulubionym śniadaniem.
Przygotowanie 75 min
Pieczenie 20 min
167 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 3,6 szklanki (500 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło - 0,25 kostki (50 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na bułki śniadaniowe krok po kroku

Wszystkie składniki przełóż do miski.

Dodaj 200 ml wody i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie trudno się łączyć i wydaje się twarde, dodaj jeszcze 50 ml wody.

Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.

Następnie podziel ciasto na 14 części.

Każdą porcję ciasta uformuj w kulkę.

Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Natnij wierzch bułeczek w krzyżyk.

Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Bułki piecz 15-20 minut w temperaturze 220 stopni C.

Jak oceniasz przepis na bułki śniadaniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat bułek śniadaniowych

Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.

Bułki to jedna z propozycji pieczywa. Są one najczęściej kupowane na śniadanie. Kto nie lubi zjeść pysznego śniadania z dodatkiem świeżej, ciepłej i chrupiącej bułki. Jednak najlepsze bułki śniadaniowe to te domowe. Podkreślają one smak oraz idealnie komponują się z Twoimi ulubionymi potrawami, oraz dodatkami. Szybkie, pyszne, drożdżowe bułki będą fajną i miłą niespodzianką dla Twojej rodziny. Na pewno każdy domownik doceni Twoje starania, kiedy przygotujesz na śniadanie ciepłe bułki. Jak zrobić bułki śniadaniowe? Wystarczy zagnieść wszystkie składniki na ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, w tym czasie możesz napić się dobrej kawy albo znaleźć chwilę na pielęgnację skóry i włosów. Następnie należy uformować bułeczki i upiec. Przepis na bułki śniadaniowe jest naprawdę łatwy, z powodzeniem wykonasz go także z dziećmi, frajdą będzie dla nich formowanie bułeczek. A jak upiec bułeczki śniadaniowe dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Bułki śniadaniowe są wyśmienitym i lubianym przez wiele osób dodatkiem, a nawet podstawą, śniadania. Puszyste bułki z chrupiącą skórką będą pyszną podstawą kanapek i dodatkiem do różnych past.

Alergeny w bułkach śniadaniowych

Lista alergenów dla bułek śniadaniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze bułek śniadaniowych

na 100g gotowej potrawy

Bułki śniadaniowe to klasyczna propozycja pszennych bułek. Spożywane w małych ilościach, z pysznymi i zdrowymi potrawami i dodatkami śniadaniowymi nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
371.84
167.33
Białko (g)
13.21
5.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
60.40
27.18
Węglowodany przyswajalne (g)
60.10
27.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
8.83
3.97
Tłuszcze nasycone (g)
6.15
2.77
Tłuszcze nienasycone (g)
2.68
1.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.04
Tiamina (mg)
0.90
0.40
Ryboflawina (mg)
0.44
0.20
Niacyna (mg)
5.77
2.60
Foliany (µg (mcg))
148.24
66.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
16.54
7.44
Potas (mg)
127.81
57.51
Wapń (mg)
22.65
10.19
Fosfor (mg)
127.10
57.20
Magnez (mg)
30.89
13.90
Żelazo (mg)
4.67
2.10
Cynk (mg)
1.07
0.48
Miedź (mg)
0.17
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek śniadaniowych 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek śniadaniowych

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3,6 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
50 g
0,25 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Koszt składników
18.00