Przepis na bułki śniadaniowe krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Wszystkie składniki przełóż do miski.

Dodaj 200 ml wody i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie trudno się łączyć i wydaje się twarde, dodaj jeszcze 50 ml wody.

Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.

Następnie podziel ciasto na 14 części.

Każdą porcję ciasta uformuj w kulkę.

Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Natnij wierzch bułeczek w krzyżyk.

Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Bułki piecz 15-20 minut w temperaturze 220 stopni C.

Bułki śniadaniowe podane w papierze do pieczenia, z kłosem pszenicy, na szaro białym drewnianym blacie
Bułki śniadaniowe
Koszt przygotowania dania
5.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
167 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
84

Bułki śniadaniowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bułkach śniadaniowych

Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.

Bułki to jedna z propozycji pieczywa. Są one najczęściej kupowane na śniadanie. Kto nie lubi zjeść pysznego śniadania z dodatkiem świeżej, ciepłej i chrupiącej bułki. Jednak najlepsze bułki śniadaniowe to te domowe. Podkreślają one smak oraz idealnie komponują się z Twoimi ulubionymi potrawami, oraz dodatkami. Szybkie, pyszne, drożdżowe bułki będą fajną i miłą niespodzianką dla Twojej rodziny. Na pewno każdy domownik doceni Twoje starania, kiedy przygotujesz na śniadanie ciepłe bułki. Jak zrobić bułki śniadaniowe? Wystarczy zagnieść wszystkie składniki na ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, w tym czasie możesz napić się dobrej kawy albo znaleźć chwilę na pielęgnację skóry i włosów. Następnie należy uformować bułeczki i upiec. Przepis na bułki śniadaniowe jest naprawdę łatwy, z powodzeniem wykonasz go także z dziećmi, frajdą będzie dla nich formowanie bułeczek. A jak upiec bułeczki śniadaniowe dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Bułki śniadaniowe są wyśmienitym i lubianym przez wiele osób dodatkiem, a nawet podstawą, śniadania. Puszyste bułki z chrupiącą skórką będą pyszną podstawą kanapek i dodatkiem do różnych past.

Wartości odżywcze bułek śniadaniowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kalorie)
371.84 kcal
167.33 kcal
Białko
13.21 g
5.95 g

Węglowodany w bułkach śniadaniowych

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany
60.40 g
27.18 g
Węglowodany przyswajalne
60.10 g
27.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz
8.83 g
3.97 g
Tłuszcze nasycone
6.15 g
2.77 g
Tłuszcze nienasycone
2.68 g
1.21 g

Witaminy w przepisie na bułki śniadaniowe

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina B6
0.10 mg
0.04 mg
Tiamina
0.90 mg
0.40 mg
Ryboflawina
0.44 mg
0.20 mg
Niacyna
5.77 mg
2.60 mg
Foliany
148.24 µg (mcg)
66.71 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bułki śniadaniowe

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód
16.54 mg
7.44 mg
Potas
127.81 mg
57.51 mg
Wapń
22.65 mg
10.19 mg
Fosfor
127.10 mg
57.20 mg
Magnez
30.89 mg
13.90 mg
Żelazo
4.67 mg
2.10 mg
Cynk
1.07 mg
0.48 mg
Miedź
0.17 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek śniadaniowych 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułkach śniadaniowych

Lista alergenów dla bułek śniadaniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania bułek śniadaniowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3,6 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
50 g
0,25 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na bułki śniadaniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób