Deser z kaszy manny
- Kasza manna (300 g)
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Mascarpone (300 g)
- Cukier (250 g)
- Truskawki (400 g)
- Banan - 2 duże sztuki (300 g)
Przepis na deser z kaszy manny krok po kroku
W garnku umieść mleko, cukier i kaszę mannę.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, gdy kasza zgęstnieje, zdejmij z ognia i wystudź.
Do zimnej kaszy dodaj serek mascarpone i wymieszaj dokładnie.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek.
Obierz banana.
Owoce umieść w misce i zblenduj.
Kaszę mannę nałóż do szklanek lub pucharków, na wierzch wlej mus truskawkowo-bananowy i schłodź w lodówce.
- Tort bezowy
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Porzeczkowiec
- Tiramisu bez jajek
- Ciasto leśny mech
- Ciasto 3 bit z mascarpone
- Pralinki
- Ciasto balladyna
- Ciasto z masą kajmakową
- Tort z mascarpone
- Ciasto marchewkowe z mascarpone
- Sernik dyniowy
- Tarta z mascarpone
- Tort bezowy z mascarpone
- Tort z owocami
- Tort marchewkowy
- Tort czekoladowy z malinami
- Ciasto z mascarpone i kajmakiem
- Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat deseru z kaszy manny
Deser z kaszy manny to prosty przepis na domowy deser nie tylko dla dzieci. Kasza manna ma wiele ciekawych zastosowań w kuchni. Przepis na deser z kaszy manny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, mleko, cukier, truskawki, banan, serek mascarpone.
Jak zrobić deser z kaszy manny? W garnku umieść mleko, cukier i kaszę mannę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, gdy kasza zgęstnieje, zdejmij z ognia i wystudź. Do zimnej kaszy dodaj serek mascarpone i wymieszaj dokładnie. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Obierz banana. Owoce umieść w misce i zblenduj. Kaszę mannę nakładaj do szklanek lub pucharków na wierzch wlej mus truskawkowo bananowy i schłodź w lodówce.
Truskawki są owocem sezonowym. W Polsce sezon na te owoce trwa od czerwca do połowy lipca. Poza sezonem kupić można truskawki najczęściej pochodzące z Hiszpanii. Truskawki są owocem jagodowym zawierającym małą ilość cukru. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłową pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C ponadto wzmacnia naczynia krwionośne i jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu. Banany są owocem zawierającym spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując szybki i tani do przygotowania pyszny deser z kaszy jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go podać podczas spotkania z rodziną i znajomymi jako dodatek do kawy. Łatwy deser zaskoczy nawet wymagających gości. Kaszę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Domowy deser możesz podać także z musem z innych owoców lub domową konfiturą.
Alergeny w deserze z kaszy manny
Lista alergenów dla deseru z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- mascarpone
Wartości odżywcze deseru z kaszy manny
Deser z kaszy manny to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, świetnie sprawdzi się jako posiłek po treningowy. Deser nie nadaje się dla osób z zaburzeniami metabolicznymi. Kasze możesz posłodzić także ksylitolem.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.