Przepis na deser z kaszy manny krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, miska, szklanki

W garnku umieść mleko, cukier i kaszę mannę.

Gotuj na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, gdy kasza zgęstnieje, zdejmij z ognia i wystudź.

Do zimnej kaszy dodaj serek mascarpone i wymieszaj dokładnie.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek.

Obierz banana.

Owoce umieść w misce i zblenduj.

Kaszę mannę nałóż do szklanek lub pucharków, na wierzch wlej mus truskawkowo-bananowy i schłodź w lodówce.

Deser z kaszy manny podany z dodatkiem truskawek i bananów.
Deser z kaszy manny
Koszt przygotowania dania
22.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
523 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
58

Deser z kaszy manny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o deserze z kaszy manny

Deser z kaszy manny to prosty przepis na domowy deser nie tylko dla dzieci. Kasza manna ma wiele ciekawych zastosowań w kuchni. Przepis na deser z kaszy manny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, mleko, cukier, truskawki, banan, serek mascarpone.

Jak zrobić deser z kaszy manny? W garnku umieść mleko, cukier i kaszę mannę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, gdy kasza zgęstnieje, zdejmij z ognia i wystudź. Do zimnej kaszy dodaj serek mascarpone i wymieszaj dokładnie. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Obierz banana. Owoce umieść w misce i zblenduj. Kaszę mannę nakładaj do szklanek lub pucharków na wierzch wlej mus truskawkowo bananowy i schłodź w lodówce.

Truskawki są owocem sezonowym. W Polsce sezon na te owoce trwa od czerwca do połowy lipca. Poza sezonem kupić można truskawki najczęściej pochodzące z Hiszpanii. Truskawki są owocem jagodowym zawierającym małą ilość cukru. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłową pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C ponadto wzmacnia naczynia krwionośne i jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu. Banany są owocem zawierającym spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując szybki i tani do przygotowania pyszny deser z kaszy jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go podać podczas spotkania z rodziną i znajomymi jako dodatek do kawy. Łatwy deser zaskoczy nawet wymagających gości. Kaszę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Domowy deser możesz podać także z musem z innych owoców lub domową konfiturą.

Wartości odżywcze deseru z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kalorie)
166.18 kcal
523.46 kcal
Białko
3.41 g
10.73 g

Węglowodany w deserze z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany
24.44 g
76.98 g
Węglowodany przyswajalne
23.36 g
73.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
3.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz
6.20 g
19.53 g
Tłuszcze nasycone
5.78 g
18.21 g
Tłuszcze nienasycone
0.42 g
1.33 g
Cholesterol
18.47 mg
58.18 mg

Witaminy w przepisie na deser z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A
13.06 µg (mcg)
41.14 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.27 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
10.25 mg
32.28 mg
Witamina D
0.43 µg (mcg)
1.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
12.16 µg (mcg)
38.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.20 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.47 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.53 mg
1.68 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
14.59 µg (mcg)
45.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
6.90 µg (mcg)
21.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na deser z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód
19.27 mg
60.71 mg
Potas
147.02 mg
463.11 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
69.08 mg
217.60 mg
Fosfor
61.96 mg
195.18 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
15.45 mg
48.67 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
0.77 mg
Cynk
0.32 mg
1.02 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z kaszy manny 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w deserze z kaszy manny

Lista alergenów dla deseru z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mascarpone

Cena przygotowania deseru z kaszy manny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
300 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 300 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Banan
300 g
2 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Koszt składników
32.40
Jak oceniasz przepis na deser z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób