Drożdżówki z truskawkami

Opublikowano: 29.08.2021 r., 12:57 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Blacha z drożdżówkami z truskawkami, posypanymi cukrem pudrem.
Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami to szybkie, domowe bułeczki z ciasta drożdżowego, które wypełnione są nadzieniem z truskawek oraz budyniu i posypane waniliową kruszonką.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
129 kcal
Kcal w porcji
67 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 500 g do ciasta i 100 g do kruszonki (600 g)
  • Mleko 2% 300 ml do ciasta i 400 ml do budyniu (700 ml)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Cukier 50 g do kruszonki, 30 g do budyniu i 50 g do ciasta (130 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Truskawki (300 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Przepis na drożdżówki z truskawkami krok po kroku

Zagotuj 300 ml mleka, a w 100 ml rozmieszaj budyń z 30 g cukru. Do gotującego się mleka dodaj mleko z budyniem i szybko mieszaj, żeby nie powstały grudki.

Resztę mleka lekko podgrzej i dodaj do niego 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki.

W misce wymieszaj mąkę z resztą cukru na ciasto.

Dodaj do miski wyrośnięty zaczyn, 2 jajka i dobrze wyrób ciasto.

Podziel je na mniejsze kawałki i uformuj kuleczki. Spłaszcz kulki i na środku połóż budyń oraz truskawki.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułeczki i odstaw je w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosły.

Z reszty cukru, mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając składniki w palcach.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Roztrzep jajko z 3 łyżkami wody.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

Piecz w 180 C przez 20 minut.

Po tym czasie wyłącz i uchyl piekarnik i zostaw bułeczki na 5 minut.

Jak oceniasz przepis na drożdżówki z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat drożdżówek z truskawkami

Przepis na drożdżówki z truskawkami z kruszonką to świetny przepis na bardzo łatwe i pyszne ciasto drożdżowe wypełnione nadzieniem z truskawek z budyniem. Jest idealne dla miłośników słodkich wypieków z owocami i kruszonką.

Jest to sprawdzony przepis na domowe drożdżówki, które nadziane są truskawkami z budyniem i upieczone z kruszonką na wierzchu. Taka domowa drożdżówka będzie fajnym drugim śniadaniem, które możesz zabrać do pracy lub dać do szkoły dla dzieci, ale pamiętaj, żeby takie drugie śniadania czy desery występowały tylko od czasu do czasu, ze względu na zawarty w nich cukier i użytą białą mąkę.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, drożdży, mleka, cukru, masła i jajek. Dodatkowo oczywiście truskawek i budyniu. Zaczynamy od ugotowania budyniu, ponieważ musi on wystygnąć. Następnie bierzemy się za zrobienie rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. To dokładnie mieszamy i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie jajka ucieramy z cukrem i przesiewamy do miski mąkę oraz przygotowujemy blachę do pieczenia — smarujemy blachę olejem lub kładziemy papier do pieczenia. Truskawki myjemy i kroimy w połówki lub ćwiartki, zależnie jakie są duże. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami. Teraz dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy kulki. Każdą kulkę spłaszczamy, nakładamy na nią truskawki oraz budyń i zawijamy. Drożdżówki z truskawkami przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na 20-30 minut. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz przygotować kruszonkę z masła, cukru i mąki. Wystarczy rozetrzeć w dłoniach składniki, aby powstało sypkie ciasto, które można połączyć w kulę, ale jest ona niestabilna i łatwo się rozsypuje. Taką kruszonką posypujemy wyrośnięte drożdżówki i wstawiamy do piekarnika. Zależnie od wielkości bułeczek pieczemy je około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na 5 minut w ciepłym piekarniku. Teraz już bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką są gotowe i możesz wyjąć je z piekarnika. Możesz podawać je z twarożkiem oraz szklanką mleka.

Alergeny w drożdżówkach z truskawkami

Lista alergenów dla drożdżówek z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżówek z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Drożdżówki z truskawkami mają wysoki indeks glikemiczny, który możesz obniżyć zamieniając cukier na słodzik, a białą mąkę na pełnoziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(67g)
Energia (kcal)
193.65
129.75
Białko (g)
6.70
4.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(67g)
Węglowodany (g)
33.14
22.20
Węglowodany przyswajalne (g)
32.71
21.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(67g)
Tłuszcz (g)
4.04
2.71
Tłuszcze nasycone (g)
2.72
1.82
Tłuszcze nienasycone (g)
1.32
0.88
Cholesterol (mg)
38.58
25.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(67g)
Witamina A (µg (mcg))
59.06
39.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.83
5.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
58.59
39.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.23
Ryboflawina (mg)
0.24
0.16
Niacyna (mg)
2.24
1.50
Foliany (µg (mcg))
63.05
42.25
Beta karoten (µg (mcg))
6.00
4.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(67g)
Sód (mg)
39.17
26.24
Potas (mg)
137.20
91.92
Wapń (mg)
57.44
38.48
Fosfor (mg)
98.13
65.75
Magnez (mg)
18.42
12.34
Żelazo (mg)
1.91
1.28
Cynk (mg)
0.74
0.50
Miedź (mg)
0.07
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówek z truskawkami 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżówek z truskawkami

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
600 g
500 g do ciasta i 100 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Mleko 2%
700 ml
300 ml do ciasta i 400 ml do budyniu
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
130 g
50 g do kruszonki, 30 g do budyniu i 50 g do ciasta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
31.00