Naleśniki z truskawkami

Opublikowano: 15.07.2025 r.
Mąka pszenna, jajka, mleko, śmietanka kremowa i oczywiście soczyste truskawki – to kluczowe składniki idealnych naleśników z truskawkami. W kilka chwil wyczarujesz pyszne, delikatne placuszki, które w połączeniu z owocami i bitą śmietaną staną się ulubieńcem każdej kuchni. Szybkie, proste i absolutnie smakowite!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Truskawki - 500 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników
Przepis krok po kroku
- Jajka wybij do miski i roztrzep widelcem.
- Szklankę mleka połącz z tą samą ilością wody gazowanej.
- Dodawaj naprzemiennie małe ilości mąki i mleka z wodą do masy jajecznej. Energicznie mieszaj ciasto na naleśniki. Dodaj szczyptę soli.
- Porcje ciasta naleśnikowego wylewaj na rozgrzaną patelnię nasmarowaną olejem. Usmaż naleśniki z dwóch stron.
- Truskawki umyj i pokrój na 4 części. Przygotowane truskawki układaj na gotowe placki naleśnikowe i zawiń je w rulon. Gotowe naleśniki polej śmietanką.