Przepis na racuchy z truskawkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mąkę przesiej przez sito.

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki.

Mąkę, drożdże, jajka i mleko połącz i dokładnie wymieszaj. Mleko powinno być delikatnie ciepłe.

Na samym końcu dodaj do masy truskawki i delikatnie wymieszaj.

Usmaż racuchy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.

racuchy z cukrem pudrem
Racuchy z truskawkami
Koszt przygotowania dania
6.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
230 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Racuchy z truskawkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach z truskawkami

Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te puchate, wilgotne i delikatne placuszki z różnymi dodatkami lub ze świeżymi owocami sprawdzały się idealnie jako przekąska gdy naszła ochota na słodkie.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy z truskawkami.

Racuchy z truskawkami sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuchy z truskawkami?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis.

Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę mleka krowiego, które możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana.

Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. Zamiast drożdży użyj proszku do pieczenia. I oczywiście owoce, ja postawiłam na świeże truskawki w okresie zimowym gdy nie ma ich pod dostatkiem zrób racuchy z truskawkami mrożonymi.

Będą tak samo pyszne.

I tak naprawdę masz już wszystko. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać posypane cukrem pudrem lub z jogurtem roślinnym. Śmiało możesz przegotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko w słodkiej formie na śniadanie ale też jako pomysł na deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.

Racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Skoro już znasz przepis na racuchy z truskawkami nie pozostaje nic innego jak go wypróbować.

Wartości odżywcze racuchów z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
230.32 kcal
230.32 kcal
Białko
9.44 g
9.44 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w racuchach z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
38.43 g
38.43 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
38.11 g
38.11 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
4.36 g
4.36 g
Tłuszcze nasycone
1.76 g
1.76 g

Witaminy w przepisie na racuchy z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.51 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.45 mg
3.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
88.02 µg (mcg)
88.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
27.02 mg
27.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
141.39 mg
141.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
48.78 mg
48.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
114.62 mg
114.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.99 mg
23.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.89 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z truskawkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z truskawkami

Lista alergenów dla racuchów z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów z truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Drożdże świeże
10 g
kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Truskawki
120 g
2 garści
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na racuchy z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób