Placuszki z truskawkami

Opublikowano: 26.07.2023 r., 13:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z truskawkami podane na białym talerzu.
Placuszki z truskawkami
Placuszki z truskawkami to świetna propozycja na pyszne śniadanie, przekąskę lub deser dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
596 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jogurt naturalny 2% (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (170 g)
  • Truskawki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, duża miska, patelnia

Przepis na placuszki z truskawkami krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.

Do miski wybij jajka, dodaj jogurt, olej, cukier, mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptę soli.

Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na gładką i jednolitą masę.

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry.

Na dobrze rozgrzanej patelni smaż małe placuszki z zachowaniem odstępów. Placki smaż na małej mocy palnika przez około 2 minuty.

Na każdy placek nałóż kilka plastrów truskawek, przewróć je na drogą stronę i smaż kolejne 2 minuty.

Gotowe placki podawaj na ciepło. Możesz posypać je cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na placuszki z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat placuszków z truskawkami

Placuszki z truskawkami to doskonała propozycja na pyszne śniadanie dla dzieci i dorosłych. Jogurtowe placuszki z truskawkami możesz podać także jako przekąskę lub deser. Do przygotowania placuszków można wykorzystać świeże lub mrożone truskawki. Prosty przepis na placuszki z truskawkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny, jajka, olej rzepakowy, cukier, mąka pszenna, truskawki, sól, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić placuszki z truskawkami? Do miski przesiej mąkę, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Do miski wybij jajka, dodaj jogurt, olej, cukier, mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptę soli. Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na gładką i jednolitą masę. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w plastry. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż małe placuszki z zachowaniem odstępów. Placki smaż na małej mocy palnika przez około 2 minuty. Na każdy placek nałóż kilka plastrów truskawek, przewróć je na drogą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Gotowe placki podawaj na ciepło. Możesz posypać je cukrem pudrem.

Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminę C oraz witaminę K, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Witamina C zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków, które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Przeciwutleniacze wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.

Podsumowując najlepsze placuszki z truskawkami to świetny pomysł na śniadanie, przekąskę lub deser dla dzieci i dorosłych. Placuszki możesz podać z dodatkiem herbaty lub kakao. Poza sezonem dojrzewania truskawek do przygotowania placuszków możesz wykorzystać truskawki mrożone. Produkty niezbędne do przygotowania placków dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w placuszkach z truskawkami

Lista alergenów dla placuszków z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

W przepisie na placuszki z truskawkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze placuszków z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Placuszki z truskawkami propozycja na smaczny śniadanie. Truskawki stanowią doskonałe źródło witaminy C, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania posiłków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
170.47
596.65
Białko (g)
6.83
23.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
24.03
84.12
Węglowodany przyswajalne (g)
23.48
82.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.32
18.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
6.42
Tłuszcze nienasycone (g)
3.49
12.21
Cholesterol (mg)
59.89
209.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
58.26
203.92
Potas (mg)
93.62
327.69
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.40
232.41
Żelazo (mg)
1.69
5.93
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z truskawkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z truskawkami

Koszt składników
31.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 2%
200 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
170 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 170 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
31.10