Mus z awokado
- Awokado - 2 średnie sztuki (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Syrop klonowy (30 g)
- Mleko owsiane - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Truskawki (150 g)
Przepis na mus z awokado krok po kroku
Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę, a miąższ przełóż do pojemnika blendera.
Do awokado dodaj kakao, syrop klonowy, szczyptę soli oraz napój owsiany.
Składniki zblenduj na jednolitą masę.
Turkawki umyj, usuń z nich szypułki, osusz i podziel na ćwiartki.
Mus z awokado przełóż do pucharków i udekoruj go truskawkami.
Mus z awokado podawaj w formie deseru.
-
Tarta z truskawkami
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Drożdżówki z truskawkami
-
Placki na maślance
-
Ryż z truskawkami
-
Koktajl z truskawek
-
Pancakes fit
-
Placki z truskawkami
-
Brownie z truskawkami
-
Naleśniki z truskawkami
-
Bułeczki z truskawkami
-
Deser z kaszy manny
-
Owsianka z truskawkami
-
Placuszki z truskawkami
-
Racuchy z truskawkami
-
Omlet z truskawkami
-
Smoothie truskawkowe
-
Śniadanie z truskawkami
Więcej informacji na temat musu z awokado
Mus z awokado to doskonały pomysł na bazę do wykonania pysznych deserów. Czekoladowy mus z awokado przygotowany w domu stanowi doskonałą propozycję na deser, który można zaserwować podczas wielu uroczystości. Prosty przepis na mus z awokado nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: awokado, kakao, syrop klonowy, mleko owsiane, truskawki oraz sól.
A jak zrobić mus z awokado? Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę, a miąższ przełóż do pojemnika blendera. Do awokado dodaj kakao, syrop klonowy, szczyptę soli oraz napój owsiany. Składniki zblenduj na jednolitą masę. Turkawki umyj, usuń z nich szypułki, osusz i podziel na ćwiartki. Mus z awokado przełóż do pucharków i udekoruj go truskawkami. Mus z awokado podawaj w formie deseru.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych obecnych w truskawkach możemy zaliczyć potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit.
Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, do których zaliczyć można witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B, sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi domowe desery z wykorzystaniem awokado. Szybka w przygotowaniu przekąska świetnie sprawdzi się jako deser podany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Łatwy w przygotowaniu mus z awokado jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w musie z awokado
Lista alergenów dla musu z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mleko owsiane
Wartości odżywcze musu z awokado
Mus z awokado to doskonała propozycja na pyszny deser. Awokado wykorzystane do przygotowania deseru stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.