Przepis na muffiny z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cynamon, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papilotki do muffinek, tarka, miska, trzepaczka do jajek, forma na muffiny

Piekarnik nagrzej do 190 stopni C, formę do muffinek wyłóż papilotkami do muffinek.

Jabłka obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masło roztop w misce w kąpieli wodnej, następnie miskę zdejmij z ognia i dodaj do niej mleko oraz jajka. Składniki roztrzep trzepaczką na jednolitą masę.

Do drugiej miski wsyp mąkę, jedno opakowanie cukru waniliowego, odrobinę cynamonu, łyżeczkę proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz ksylitol. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do suchych składników dodaj masło z mlekiem, starte jabłka i miód. Składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.

Równe porcje ciasta rozłóż do papilotek i wstać je do nagrzanego piekarnika. Muffinki piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka).

Gotowe muffinki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Często zadawane pytania

Muffiny z jabłkami ustawione są na stole. Za nimi znajdują się świeże jabłka.
Muffiny z jabłkami
Koszt przygotowania dania
13.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
206 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Muffiny z jabłkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinach z jabłkami

Muffiny z jabłkami to doskonała propozycja na pyszne i szybkie słodkie babeczki. Muffiny z jabłkami sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty dla rodziny lub znajomych. Przepis na muffinki z jabłkami z cynamonem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego w kuchni. Produkty niezbędne do przygotowania muffinek to jabłka, masło (możemy zastąpić olejem), jajka, mleko, mąka, ksylitol, miód, soda, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Jak przygotować babeczki jabłkowe z cynamonem? Na początek nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami do muffinek. Jabłka obierz i umyj, następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Masło roztop w misce w kąpieli wodnej, następnie miskę zdejmij z ognia i dodaj mleko oraz jajka. Składniki roztrzep trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej masy. Do oddzielnej miski wsyp mąkę, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i ksylitol. Suche składniki wymieszaj. Dodaj do suchych składników masło z mlekiem, starte jabłka i miód. Składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Równe porcje ciasta przełóż do papilotek. Piecz około 25 minut do momentu suchego patyczka. Gotowe muffinki biszkoptowe z jabłkami pozostaw do ostudzenia. Muffinki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Jabłka użyte do przygotowania muffinek są bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jabłka zawierają spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na pasaż jelitowy oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelit. Dodatkowo jest to doskonałe źródło witaminy C, która wpływa na poprawę odporności naszego organizmu. Podaż tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując muffinki z jabłkami to przepis na szybką słodką przekąskę. Babeczki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Nasze babeczki słodzone są ksylitolem, dzięki temu są zdrowsze i sprawdzą się jako deser dla dzieci. Babeczki nadawać będą się idealnie do kawy lub herbaty ze znajomymi lub rodziną.

Wartości odżywcze muffinów z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
171.80 kcal
206.16 kcal
Białko
3.62 g
4.34 g

Węglowodany w muffinach z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
32.28 g
38.73 g
Węglowodany przyswajalne
30.88 g
37.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.39 g
1.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
5.07 g
6.09 g
Tłuszcze nasycone
1.79 g
2.14 g
Tłuszcze nienasycone
3.29 g
3.94 g
Cholesterol
34.64 mg
41.57 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffiny z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
24.36 µg (mcg)
29.23 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.50 mg
0.60 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
23.12 µg (mcg)
27.74 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina
1.13 mg
1.35 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.18 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
1.31 mg
1.57 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
36.09 µg (mcg)
43.31 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
10.81 µg (mcg)
12.97 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffiny z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
77.35 mg
92.82 mg
Potas
89.30 mg
107.16 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
23.36 mg
28.03 mg
Fosfor
49.22 mg
59.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
8.65 mg
10.38 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.96 mg
1.15 mg
Cynk
0.32 mg
0.39 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinów z jabłkami 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinach z jabłkami

Lista alergenów dla muffinów z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania muffinów z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Masło roślinne
100 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Miód
25 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Koszt składników
55.50
Jak oceniasz przepis na muffiny z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób