Muffiny z jabłkami
- Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
- Masło roślinne (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% (125 ml)
- Mąka pszenna typ 750 (200 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
- Miód (25 g)
Przepis na muffiny z jabłkami krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C, formę do muffinek wyłóż papilotkami do muffinek.
Jabłka obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Masło roztop w misce w kąpieli wodnej, następnie miskę zdejmij z ognia i dodaj do niej mleko oraz jajka. Składniki roztrzep trzepaczką na jednolitą masę.
Do drugiej miski wsyp mąkę, jedno opakowanie cukru waniliowego, odrobinę cynamonu, łyżeczkę proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz ksylitol. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do suchych składników dodaj masło z mlekiem, starte jabłka i miód. Składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Równe porcje ciasta rozłóż do papilotek i wstać je do nagrzanego piekarnika. Muffinki piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Gotowe muffinki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat muffinów z jabłkami
Muffiny z jabłkami to doskonała propozycja na pyszne i szybkie słodkie babeczki. Muffiny z jabłkami sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty dla rodziny lub znajomych. Przepis na muffinki z jabłkami z cynamonem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego w kuchni. Produkty niezbędne do przygotowania muffinek to jabłka, masło (możemy zastąpić olejem), jajka, mleko, mąka, ksylitol, miód, soda, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Jak przygotować babeczki jabłkowe z cynamonem? Na początek nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami do muffinek. Jabłka obierz i umyj, następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Masło roztop w misce w kąpieli wodnej, następnie miskę zdejmij z ognia i dodaj mleko oraz jajka. Składniki roztrzep trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej masy. Do oddzielnej miski wsyp mąkę, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i ksylitol. Suche składniki wymieszaj. Dodaj do suchych składników masło z mlekiem, starte jabłka i miód. Składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Równe porcje ciasta przełóż do papilotek. Piecz około 25 minut do momentu suchego patyczka. Gotowe muffinki biszkoptowe z jabłkami pozostaw do ostudzenia. Muffinki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Jabłka użyte do przygotowania muffinek są bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jabłka zawierają spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na pasaż jelitowy oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelit. Dodatkowo jest to doskonałe źródło witaminy C, która wpływa na poprawę odporności naszego organizmu. Podaż tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.
Podsumowując muffinki z jabłkami to przepis na szybką słodką przekąskę. Babeczki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Nasze babeczki słodzone są ksylitolem, dzięki temu są zdrowsze i sprawdzą się jako deser dla dzieci. Babeczki nadawać będą się idealnie do kawy lub herbaty ze znajomymi lub rodziną.
Alergeny w muffinach z jabłkami
Lista alergenów dla muffinów z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze muffinów z jabłkami
Muffinki z jabłkami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę.Przepis jest prosty w wykonaniu, dlatego warto go włączyć do swojej diety.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.