Muffinki jabłkowe

Opublikowano: 01.02.2022 r., 16:16 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki jabłkowe na drewnianym stole
Muffinki jabłkowe
Sprawdź przepis na najsmaczniejsze muffinki jabłkowe. Pyszne, lekkie i aromatyczne muffinki sprawdzą się idealnie jako podwieczorek lub dodatek do drugiego śniadania.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
360 kcal
Kcal w porcji
133 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 niepełne szklanki (250 g)
  • Masło - 0,5 kostki (100 g)
  • Mleko 1,5% - 0,5 szklanki (125 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Orzechy włoskie (90 g)
  • Jabłko - 2 jabłka (320 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, obieraczka, miska, łyżka

Przepis na muffinki jabłkowe krok po kroku

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę.

Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę.

Masło rozpuść w podgrzanym mleku.

W misce połącz mąkę, posiekane orzechy, 0,5 łyżeczki cynamonu, proszek do pieczenia i sodę.

Do mąki z dodatkami dodaj mleko z masłem i wymieszaj na gładką masę.

Do masy dodawaj partiami ubite jajka.

Do foremek na babeczki włóż papilotki.

Do każdej papilotki wlej masę.

Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na muffinki jabłkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat muffinek jabłkowych

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Muffinki jabłkowe to pyszna i aromatyczna wersja znanych i lubianych babeczek. Babeczki jabłkowe są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się jako podwieczorek, słodką przekąską lub słodki dodatek do drugiego śniadania dla dzieci. Przepis na muffinki jabłkowe możesz modyfikować pod względem swoich potrzeb oraz diet. Cukier możesz wymienić na ksylitol, mąkę pszenną tortową na pełnoziarnistą, jeśli zależy Ci na wersji dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Babeczki możesz wykonać z olejem zamiast masłem oraz dowolnym napojem roślinnym zamiast mlekiem w diecie bezmlecznej. Babeczki dają dużo możliwości eksperymentowania, dzięki zamianie składników możesz przygotować pyszne i zdrowe babeczki. Te proste muffinki jabłkowe z cynamonem możesz przygotować także z kruszonką. Będą wtedy mini wersją szarlotki.

Muffinki jabłkowe są pyszne i aromatyczne. Małe babeczki o smaku szarlotki świetnie sprawdzą się w jesienne dni jako mała, słodką przekąską do kawy czy herbaty.

Alergeny w muffinkach jabłkowych

Lista alergenów dla muffinek jabłkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze muffinek jabłkowych

na 100g gotowej potrawy

Muffinki jabłkowe to wyśmienity wersja klasycznych babeczek. Jednak przygotowane one są z klasycznych składników, dlatego powinny być spożywane z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(133g)
Energia (kcal)
271.10
360.56
Białko (g)
4.89
6.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(133g)
Węglowodany (g)
32.59
43.34
Węglowodany przyswajalne (g)
30.95
41.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
2.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(133g)
Tłuszcz (g)
13.99
18.60
Tłuszcze nasycone (g)
6.33
8.42
Tłuszcze nienasycone (g)
7.65
10.18
Cholesterol (mg)
57.11
75.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(133g)
Witamina A (µg (mcg))
85.42
113.60
Witamina B6 (mg)
0.09
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.23
Witamina C (mg)
0.13
0.17
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.43
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.57
Retinol (µg (mcg))
83.29
110.77
Tiamina (mg)
0.25
0.33
Ryboflawina (mg)
0.18
0.25
Niacyna (mg)
1.68
2.23
Foliany (µg (mcg))
56.57
75.24
Beta karoten (µg (mcg))
22.65
30.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(133g)
Sód (mg)
47.59
63.30
Potas (mg)
159.42
212.02
Wapń (mg)
50.70
67.44
Fosfor (mg)
108.81
144.71
Magnez (mg)
20.79
27.66
Żelazo (mg)
2.14
2.85
Cynk (mg)
0.59
0.79
Miedź (mg)
0.18
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek jabłkowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek jabłkowych

Koszt składników
30.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 niepełne szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 1,5%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Orzechy włoskie
90 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 90 g
Jabłko
320 g
2 jabłka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.89
Za 320 g
Koszt składników
30.90