Muffinki czekoladowe z wiśniami
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Wiśnie - 2 szklanki (400 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
Przepis na muffinki czekoladowe z wiśniami krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, wlej mleko, wbij jajko i wymieszaj za pomocą rózgi.
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do ciasta. Wsyp kakao i wymieszaj.
Wiśnie przekrój na pół i wyłóż do na dno foremek.
Do każdej foremki wlej ciasto i ponownie dodaj owoce.
Upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinek czekoladowych z wiśniami
Muffinki czekoladowe z wiśniami to szybkie i pyszne w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.
Dzisiaj przedstawię Ci sprawdzony przepis na muffinki z czekoladowe z wiśniami.
Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych członków rodziny.
Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.
Babeczki na słodko powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę, proszek do pieczenia, wiśnie lub inne owoce, jajka, mleko i odrobinę oleju.
Ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.
Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Wybierając kakao, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.
Zatem, jak zrobić muffinki czekoladowe z wiśniami?
Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 15 minut będą dobre.
Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki z mrożonymi wiśniami to świetny pomysł na przyjęcie lub domowy deser.
Alergeny w muffinkach czekoladowych z wiśniami
Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z wiśniami
Muffinki możesz przygotować w wersji bezglutenowej, pamiętaj aby zamienić mąką np. na ryżową
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.