Makaron z kalafiorem

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z kalafiorem na brązowej misce
Makaron z kalafiorem
Makaron z kalafiorem to smaczny pomysł na obiad lub na kolację. Taki pyszny sposób na posiłek na pewno Ci się spodoba.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
429 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior (1000 g)
  • Makaron penne (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Cytryna 1/2 sztuki (40 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Ser parmezan (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, curry, tymianek, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, praska do czosnku

Przepis na makaron z kalafiorem krok po kroku

Kalafiora umyj i podziel na różyczki.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na nim cebulę i pod koniec dodaj czosnek. Smaż jeszcze około minutę. Lekko posól.

Na patelnie dodaj kalafiora i śmietanę. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj przez 5 minut.

Cytrynę wyszoruj. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Na patelnie dodaj skórkę z cytryny, przyprawy i ściągnij patelnie z ognia. Dokładnie wymieszaj.

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, tak by był "al dente".

Ugotowany, odcedzony makaron dodaj na patelnie i wymieszaj.

Przełóż danie na talerze i posyp startym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na makaron z kalafiorem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat makaronu z kalafiorem

Makaron z kalafiorem to smaczny pomysł na obiad lub na kolację. Taki pyszny sposób na posiłek na pewno Ci się spodoba.

Przepis na makaron z kalafiorem jest niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu. Na początku kalafiora umyj i podziel na różyczki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na nim cebulę i pod koniec dodaj czosnek. Smaż jeszcze około minutę. Lekko posól. Na patelnie dodaj kalafiora i śmietanę. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj przez 5 minut. Cytrynę wyszoruj. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Na patelnie dodaj skórkę z cytryny, przyprawy i ściągnij patelnie z ognia. Dokładnie wymieszaj. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, tak by był "al dente". Ugotowany, odcedzony makaron dodaj na patelnie i wymieszaj. Przełóż danie na talerze i posyp startym parmezanem.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić makaron z kalafiorem. To dobry sposób na zdrowy, sycący posiłek.

Kalafior to warzywo szczególnie lubiane przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest jedną z części jadalnych, którą wykorzystuje nasz przepis na zupę kalafiorową z makaronem. Spokojnie można spożywać również jego łodygę. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.

Kalafior jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. To bogate w wartości odżywcze warzywo, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.

Alergeny w makaronie z kalafiorem

Lista alergenów dla makaronu z kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

W przepisie na makaron z kalafiorem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze makaronu z kalafiorem

na 100g gotowej potrawy

Kalafior to bogate w wartości odżywcze warzywo, a przy tym niskokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
143.05
429.14
Białko (g)
4.78
14.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
17.25
51.74
Węglowodany przyswajalne (g)
15.36
46.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.89
5.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.36
19.09
Tłuszcze nasycone (g)
4.51
13.54
Tłuszcze nienasycone (g)
1.85
5.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
4.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.97
5.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
6.01
18.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.69
89.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.81
17.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.61
1.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.64
112.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.06
6.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
52.90
158.70
Potas (mg)
228.13
684.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.46
160.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
81.20
243.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.04
60.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
1.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.50
1.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z kalafiorem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z kalafiorem

Koszt składników
52.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
1000 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1000 g
Makaron penne
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cytryna
40 g
1/2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 40 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
52.80