Obiad jednogarnkowy

obiad jednogarnkowy

Obiad jednogarnkowy - przepisy na proste i smaczne dania, które gotujemy w jednym garnku. Wyróżniają się one tym, że są bardzo szybkie w przygotowaniu, a także nie wymagają brudzenia zbyt wielu naczyń. Przepisy na obiady jednogarnkowe najczęściej obejmują różnego rodzaju zupy, leczo, gulasze, risotto, czy też dania makaronowe. Także do takich dań zaliczają się obiady, które komponuje się ze składników, które akurat mamy w swojej kuchni, dzięki czemu możemy dbać o to, aby nie wyrzucać żywności, ale ją wykorzystać przy jednogarnkowych posiłkach.

Obiad jednogarnkowy - proste przepisy na szybkie dania obiadowe

Jeżeli przychodzimy z pracy i chcemy ugotować coś na szybko, to z powodzeniem sprawdzą się przepisy na obiady jednogarnkowe. Jest to również doskonałe rozwiązanie, jeżeli nie przepadamy za zmywaniem. Warto mieć na uwadze, iż dania jednogarnkowe zaliczają się do tych posiłków, które są bardzo smaczne i niezwykle łatwe do przyrządzenia.

Przepisy na obiady jednogarnkowe - barszcz ukraiński

Już wiemy, że poszukując pomysłu na obiad, który przygotujemy w jednym garnku, a także, który będzie jednocześnie zdrowy i smaczny, najlepiej jest ugotować pyszną zupę. Okazuje się, iż takim przykładem może być barszcz ukraiński. Jest to najlepsze danie szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Jeżeli chcemy się dowiedzieć, jak zrobić barszcz ukraiński, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • Pół puszki białej fasoli
  • 0,5 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 1 młodego pora
  • Pół selera
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 30 dag białej kapusty
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • 5 jajek
  • Natka pietruszki lub szczypiorku
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany 18%

Wydawać by się mogło, iż barszcz ukraiński to obiad jednogarnkowy, który wymaga bardzo dużo zaangażowania. Okazuje się, że jeżeli przygotujemy odpowiednio wszystkie warzywa, to z pewnością gotowanie tej sycącej zupy będzie bardzo łatwe. Jak zrobić taki obiad jednogarnkowy? Zaczynamy od tego, iż do garnka z bulionem wrzucamy kolejno pokrojone w kosteczkę buraki, a także starte na tarce o grubych oczkach warzywa korzeniowe.

Kolejnym krokiem jest wrzucenie do gotujących się już warzyw fasolki, a także poszatkowanej kapusty wraz z porem. Mając taką mieszankę, widzimy, że barszcz ukraiński to naprawdę zdrowy posiłek, zawierający w sobie wiele cennych witamin. Po podgotowaniu wszystkich warzyw dodajemy do naszej zupy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ostatnim etapem, gdy warzywa już zmiękną, jest dodanie przecieru pomidorowego, soku z cytryny, a także doprawienie potrawy cukrem, solą oraz pieprzem.

Mąkę mieszamy z mlekiem tak, aby nie powstały grudki. Do takiej mieszanki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy do zupy. Na sam koniec dodajemy do niej śmietanę, pamiętając o tym, żeby się nie zwarzyła. Zupę podajemy z ugotowanymi i pokrojonymi w ćwiartkę jajkami, a także posypaną posiekaną natką pietruszki, bądź szczypiorkiem.

Jak zrobić obiad jednogarnkowy, czyli pomysł na gulasz wieprzowy

Już jak wiemy, bardzo dobrym pomysłem na obiad jednogarnkowy jest gulasz. Najlepsze oczywiście są takie dania, jeżeli są odpowiednio doprawione. W związku z tym powinniśmy pamiętać o tym, aby zachować wyrazisty smak potrawy. Jeżeli chcemy się dowiedzieć, jak zrobić naprawdę smaczne danie w postaci  gulaszu jednogarnkowego, to będziemy potrzebowali następujące składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 5 niedużych ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu, może być z kostki
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Przepisy na obiady jednogarnkowe są nie tylko bardzo smaczne, ale jednocześnie szybkie w przygotowaniu. Dlatego jeżeli zastanawiamy się nad tym, czy dania jednogarnkowe takie jak gulasz jest skomplikowaną propozycją na obiad, to na pewno mile się zaskoczymy. Jak zrobić taki gulasz? Przede wszystkim zaczynamy od pokrojenia w kostkę mięsa wieprzowego, a następnie podsmażenia go w głębokim rondlu lub garnku. Gdy już mięso będzie miało ścięte białko, kolejnym krokiem jest dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku, a także pokrojonej w drobną kostkę cebuli.

Do garnka dodajemy ok. pół szklanki wody i dusimy na ogniu przez niecałe pół godziny, pamiętając o tym, aby ewentualnie dolewać wodę i przemieszać mięso. Jest to bardzo łatwe danie, do którego następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i dolewamy bulion. Całość gotujemy, aż wszystkie składniki będą w końcu miękkie. Na samym końcu dodajemy wszystkie przyprawy wraz z koncentratem pomidorowym, i dusimy gulasz jeszcze przez kilka minut. Najlepsze podanie tego posiłku będzie w towarzystwie kaszy gryczanej lub ziemniaków. Możemy również ten obiad jednogarnkowy podać z kluskami śląskimi, co będzie stanowić ciekawe połączenie.

Jak zrobić zdrowy i smaczny obiad jednogarnkowy?

Przepisy na obiady jednogarnkowe są bardzo proste, dlatego dla wielu z nas będą właśnie z tego powodu najlepsze. Jeżeli chcemy się dowiedzieć, jak ugotować smaczne i szybkie danie, to z pewnością do niego zalicza się chili con carne. Choć oczywiście coraz częściej znane jest także chili sin carne, czyli pikantne danie bez mięsa.

Aby przygotować to łatwe danie na obiad, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 woreczki białego ryżu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Pół łyżeczki cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Dania jednogarnkowy to smaczne propozycje na obiad, które, mimo iż zawierają dość urozmaicone składniki, to jednak nie stanowią większego problemu w przygotowaniu. Identycznie jest w przypadku, gdy chcemy ugotować pyszne i najlepsze chili con carne. Te danie rozpoczynamy od pokrojenia na drobno cebuli oraz przeciśnięcia przez praskę czosnku. Te dwa składniki podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej oliwie, po czym dodajemy również mięso.

Gdy już mięso usmażymy, dodajemy do niego passatę pomidorową, fasolę, kukurydzę i pokrojoną w drobną kostkę papryką. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie nasz zdrowy obiad przyprawiamy słodką papryką, kuminem rzymskim, pieprzem cayenne, solą oraz pieprzem. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut, po czym możemy dodawać do ugotowanego ryżu. Chili con carne jest również najlepsze jako farsz do tortilli.

Szybkie i łatwe pomysły na obiad jednogarnkowy - pulpeciki w sosie serowym

Jeżeli zależy nam na tym, aby ugotować zdrowy obiad, okazuje się, iż dania jednogarnkowe doskonale sprawdzą się pod tym względem, dzięki czemu zaoszczędzimy jeszcze więcej czasu. Wybierając takie szybkie dania, na pewno doskonale sprawdzą się pulpeciki w sosie serowym, które podajemy z makaronem. Chcąc ugotować takie danie, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego, najlepiej z indyka
  • Pół natki pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko

Do przygotowania sosu z makaronem będziemy potrzebować:

  • 400 g makaronu świderki
  • 750 ml bulionu
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
  • 50 g startej Mozzarelli
  • Sól i pieprz

Pulpeciki to proste i szybkie danie, które będziemy mogli przyrządzić w jednym garnku. Zaczynamy od tego, aby mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą oraz pieprzem. Do niego dodajemy również bazylię, oregano, jak i również posiekaną natkę pietruszki. Następnie, gdy wymieszamy ze sobą wszystkie składniki, tworzymy kulki o średnicy 3-4 cm. Takie proste w przygotowaniu pulpeciki podsmażamy w dużym rondlu.

Kolejnym krokiem jest dodanie do pulpecików bulionu i podgotowanie całości przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę, pamiętając jednak o tym, aby się nie zwarzyła. Do sosu dodajemy również serek topiony i na końcu nasze proste danie na obiad doprawiamy solą oraz pieprzem. Do gotującego się sosu dorzucamy makaron i gotujemy, aż stanie się miękki. Przed podaniem na pulpeciki ścieramy ser na tarce o drobnych oczkach.

Łatwe dania jednogarnkowe na obiad - podsumowanie

Już widzimy, iż przeglądając przepisy na obiady jednogarnkowe, możemy przyrządzić naprawdę zdrowy posiłek, wykorzystując do tego celu proste składniki. Warto pamiętać również o tym, iż nasze dania jednogarnkowe niekoniecznie muszą być przygotowane na kuchence. Zdrowy posiłek przygotujemy także w piekarniku, na patelni, czy też w parowarze. Ważne jest to, iż dania jednogarnkowe wyróżniają się przede wszystkim tym, iż są one przyrządzane głównie w jednym naczyniu.

Przepisy na obiady jednogarnkowe. Zobacz, jak zrobić zdrowy i smaczny obiad jednogarnkowy, a także, jakie składniki najlepiej sprawdzą się przy tego typu posiłkach.

Obiad jednogarnkowy - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto