Makaron z kalafiorem
- Kalafior (1000 g)
- Makaron penne (300 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Cytryna - 1/2 sztuki (40 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Ser parmezan (50 g)
Przepis na makaron z kalafiorem krok po kroku
Kalafiora umyj i podziel na różyczki.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na nim cebulę i pod koniec dodaj czosnek. Smaż jeszcze około minutę. Lekko posól.
Na patelnie dodaj kalafiora i śmietanę. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj przez 5 minut.
Cytrynę wyszoruj. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Na patelnie dodaj skórkę z cytryny, przyprawy i ściągnij patelnie z ognia. Dokładnie wymieszaj.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, tak by był "al dente".
Ugotowany, odcedzony makaron dodaj na patelnie i wymieszaj.
Przełóż danie na talerze i posyp startym parmezanem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat makaronu z kalafiorem
Makaron z kalafiorem to smaczny pomysł na obiad lub na kolację. Taki pyszny sposób na posiłek na pewno Ci się spodoba.
Przepis na makaron z kalafiorem jest niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu. Na początku kalafiora umyj i podziel na różyczki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na nim cebulę i pod koniec dodaj czosnek. Smaż jeszcze około minutę. Lekko posól. Na patelnie dodaj kalafiora i śmietanę. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj przez 5 minut. Cytrynę wyszoruj. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Na patelnie dodaj skórkę z cytryny, przyprawy i ściągnij patelnie z ognia. Dokładnie wymieszaj. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, tak by był "al dente". Ugotowany, odcedzony makaron dodaj na patelnie i wymieszaj. Przełóż danie na talerze i posyp startym parmezanem.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić makaron z kalafiorem. To dobry sposób na zdrowy, sycący posiłek.
Kalafior to warzywo szczególnie lubiane przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest jedną z części jadalnych, którą wykorzystuje nasz przepis na zupę kalafiorową z makaronem. Spokojnie można spożywać również jego łodygę. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.
Kalafior jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. To bogate w wartości odżywcze warzywo, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.
Alergeny w makaronie z kalafiorem
Lista alergenów dla makaronu z kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
W przepisie na makaron z kalafiorem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze makaronu z kalafiorem
Kalafior to bogate w wartości odżywcze warzywo, a przy tym niskokaloryczne.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.