Przepis na makaron siliang krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe 500 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Pomidor 300 g 2 małe sztuki
- Mąka ziemniaczana 40 g 4 płaskie łyżki stołowe
- Olej rzepakowy 70 ml
- Makaron ryżowy 400 g
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Przeciśnij przez praskę czosnek.
Polędwiczkę pokrój w paski.
W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną, imbir, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, paprykę ostrą i przyprawę pięć smaków.
Dodaj do marynaty mięso.
W woku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek wraz z cebulą.
Dodaj mięso wraz z marynatą i smaż przez 5-7 minut.
Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do woka.
Dodaj makaron ryżowy i gotuj do miękkości.
Gotowy makaron posyp posiekanym szczypiorkiem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti
-
Tagliatelle
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Makaron z łososiem
-
Pomysły na obiad z makaronem

(liczba kalorii)
Makaron siliang - cechy przepisu
Więcej o makaron siliang
Makaron siliang to doskonałe danie świetnie pasujące na obiad dla całej rodziny. Danie pochodzi z kuchni syczuańskiej, która charakteryzuje się mocnym aromatem potraw oraz dodatkiem ostrej i słodkiej papryki. Przepis na makaron siliang jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, cebula, czosnek, papryka ostra, pomidory, przyprawa pięć smaków, sos sojowy, imbir, cukier, ocet ryżowy, makaron ryżowy, olej rzepakowy, szczypior, mąka ziemniaczana.
Jak zrobić makaron siliang? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Polędwiczkę pokrój w paski. W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, imbir, paprykę ostrą i przyprawę pięć smaków. Dodaj do marynaty mięso. W woku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj mięso wraz z marynatą i smaż przez 5-7 minut. Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do woka. Dodaj makaron ryżowy i gotuj do miękkości. Gotowy makaron posyp posiekanym szczypiorkiem.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Polędwiczka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Makaron ryżowy jest makaronem niezawierającym glutenu. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i wersje z cieńszymi nitkami nie wymagają gotowania.
Podsumowując pyszny makaron siliang jest bardzo szybki do przygotowania. Możesz go podać na obiad dla całej rodziny lub przygotować podczas spotkania ze znajomymi. Makaron możesz także przygotować z wołowiną w wersji mielonej.
Wartości odżywcze makaron siliang
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w makaron siliang
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na makaron siliang
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron siliang
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaron siliang
Lista alergenów dla makaron siliang przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na makaron siliang nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa pięć smaków