Makaron siliang

Opublikowano: 25.11.2021 r., 9:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Siliang w czarnej miseczce
Makaron siliang
Makaron siliang to tradycyjne danie kuchni syczuańskiej. Pyszny makaron przygotowany z sosem na bazie wieprzowiny oraz ostrej papryki doskonale sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
588 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Pomidor - 2 małe sztuki (300 g)
  • Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Makaron ryżowy (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, ocet ryżowy, szczypiorek, imbir mielony, papryka ostra, czosnek, cukier, przyprawa pięć smaków
Sprzęt kuchenny
kuchenka, wok

Przepis na makaron siliang krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Przeciśnij przez praskę czosnek.

Polędwiczkę pokrój w paski.

W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną, imbir, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, paprykę ostrą i przyprawę pięć smaków.

Dodaj do marynaty mięso.

W woku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek wraz z cebulą.

Dodaj mięso wraz z marynatą i smaż przez 5-7 minut.

Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do woka.

Dodaj makaron ryżowy i gotuj do miękkości.

Gotowy makaron posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na makaron siliang
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat makaron siliang

Makaron siliang to doskonałe danie świetnie pasujące na obiad dla całej rodziny. Danie pochodzi z kuchni syczuańskiej, która charakteryzuje się mocnym aromatem potraw oraz dodatkiem ostrej i słodkiej papryki. Przepis na makaron siliang jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, cebula, czosnek, papryka ostra, pomidory, przyprawa pięć smaków, sos sojowy, imbir, cukier, ocet ryżowy, makaron ryżowy, olej rzepakowy, szczypior, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić makaron siliang? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Polędwiczkę pokrój w paski. W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, imbir, paprykę ostrą i przyprawę pięć smaków. Dodaj do marynaty mięso. W woku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj mięso wraz z marynatą i smaż przez 5-7 minut. Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do woka. Dodaj makaron ryżowy i gotuj do miękkości. Gotowy makaron posyp posiekanym szczypiorkiem.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Polędwiczka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Makaron ryżowy jest makaronem niezawierającym glutenu. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i wersje z cieńszymi nitkami nie wymagają gotowania.

Podsumowując pyszny makaron siliang jest bardzo szybki do przygotowania. Możesz go podać na obiad dla całej rodziny lub przygotować podczas spotkania ze znajomymi. Makaron możesz także przygotować z wołowiną w wersji mielonej.

Alergeny w makaron siliang

Lista alergenów dla makaron siliang przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na makaron siliang nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa pięć smaków
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze makaron siliang

na 100g gotowej potrawy

Makaron siliang jest bardzo dobrym źródłem białka. Makaron zawiera także sporą ilość błonnika oraz poprawiająca trawienie ostrą paprykę. Cebula zawarta w przepisie jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
196.21
588.64
Białko (g)
8.90
26.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
25.46
76.37
Węglowodany przyswajalne (g)
24.41
73.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
3.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.01
18.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
2.85
Tłuszcze nienasycone (g)
5.06
15.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.57
10.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
4.50
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: makaron ryżowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.52
64.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
8.34
25.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.80
11.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.30
Witamina E (mg)
0.19
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.48
7.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.95
20.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
89.34
268.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
68.41
205.23
Potas (mg)
230.99
692.98
Wapń (mg)
13.51
40.53
Fosfor (mg)
134.05
402.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.35
52.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.87
Cynk (mg)
0.89
2.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaron siliang 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaron siliang

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
300 g
2 małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Makaron ryżowy
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Koszt składników
51.00