Krupnik z ziemniakami
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
- Udko kurczaka bez skóry - 1 szt (160 g)
- Ziemniaki późne - 4 szt (300 g)
- Kasza jęczmienna perłowa - 1 woreczek (100 g)
Przepis na krupnik z ziemniakami krok po kroku
Mięso opłucz i włóż do garnka. Zalej je 1,5l wody i lekko posól. Gotuj przez 20 minut.
Marchew, seler, cebulę i pietruszkę obierz i przekrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka z mięsem i całość gotuj przez 15 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotującego się wywaru wraz z kaszą. Całość gotuj jeszcze 20 minut, aż do miękkości ziemniaków i kaszy. Zupę dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
Gotową zupę podawaj udekorowaną posiekaną natką i koperkiem.
-
Krupnik
-
Krupnik na żeberkach
-
Krupnik na rosole
-
Krupnik na żołądkach
-
Krupnik z kaszy jaglanej
-
Krupnik wegetariański
-
Krupnik tradycyjny
-
Krupnik na skrzydełkach
-
Krupnik z ryżem
-
Krupnik dla dzieci
-
Krupnik z kaszy jęczmiennej
-
Krupnik polski
-
Krupnik jaglany
-
Krupnik z grzybami
-
Krupnik na kościach
-
Krupnik z pęczakiem
-
Krupnik z kaszy gryczanej
-
Krupnik
Więcej informacji na temat krupniku z ziemniakami
Krupnik z ziemniakami jest najbardziej klasyczną wersją tej popularnej zupy, a przy tym najprostszą. W tej wersji zrobiona jest z dodatkiem mięsa, dzięki czemu całość jest znacznie bardziej pożywna i smaczna. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest kochana nawet przez dzieci, ze względu na swój łagodny smak. Idealnie łączy się ze świeżą natką i koperkiem, które nie tylko pięknie wyglądają, ale także nadają jej lepszego smaku.
Przepis na krupnik z ziemniakami jest niezwykle prosty, całość opiera się na podstawowym rosole z dodatkiem kaszy i ziemniaków. Danie nie musi gotować się jednak zbyt długo, dlatego idealnie sprawdzi się na awaryjny obiad.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krupnik z ziemniakami, by był niezwykle smaczny i niezbyt skomplikowany w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego zupa idealnie kremowa, gęsta i pełna smaku. Idealnie nadaje się na obiad czy kolacje, gdyż jest bardzo pożywna i pełna dużej ilości składników odżywczych. Kasza i mięso sprawiają, że całość jest świetnym źródłem białka, które poprawia sytość całej potrawy i obniża indeks glikemiczny. Kasza dostarcza również dużej ilości magnezu i miedzi, jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a także błonnik. Włókno pokarmowe jest niezwykle ważnym elementem diety, gdyż poprawia pracę całego układu pokarmowego, a także obniża poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Krupnik zwykle robi się z kaszy jęczmiennej, taka jest klasyczna wersja tej zupy. Jednak można ją trochę unowocześnić i dodać do całości kaszy jaglanej, to dobry wybór zwłaszcza dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż kasza jaglana nie zawiera tego białka.
To świetny pomysł na pyszny posiłek, który choć bardzo prosty, ma wspaniały smak i bardzo gęstą konsystencję, przez co syci na długo. Całość nada się dla całej rodziny, gdyż zupa jest bardzo delikatna. Spokojnie można przygotowywać ją również dla dzieci, w takiej wersji jest bardzo często niezwykle lubianą zupą. Może być również częścią diety lekkostrawnej, ze względu na łagodny smak i delikatność. To szybki i dobry pomysł na obiad czy kolację.
Alergeny w krupniku z ziemniakami
Lista alergenów dla krupniku z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna perłowa
Wartości odżywcze krupniku z ziemniakami
To bardzo pożywna zupa, będąca źródłem błonnika i pełnowartościowego białka.
Energia i białka
(398g)
Węglowodany
(398g)
Tłuszcze
(398g)
Witaminy
(398g)
Składniki mineralne
(398g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.