Kruche ciasteczka z czekoladą
- Mąka pszenna typ 550 (200 g)
- Cukier (60 g)
- Masło (120 g)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Czekolada gorzka (60 g)
Przepis na kruche ciasteczka z czekoladą krok po kroku
W misce umieść pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Czekoladę pokrój na małe kawałki i dodaj do miski.
Całość zagnieć na jednolitą, gładką masę. Owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut.
Z ciasta uformuj małe kuleczki i spłaszcz je w dłoniach.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 10-15 minut w 180 st. C.
Ostudź ciasteczka na kratce.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek z czekoladą
Kruche ciasteczka z czekoladą na pewno próbował już każdy z Was. Gwarantuje, że takie zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasteczka z czekoladą to już pokazuje jego najlepsze wykonanie. Najpierw w misce umieść pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Czekoladę pokrój na małe kawałki i dodaj do miski. Całość zagnieć na jednolitą, gładką masę. Owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut. Z ciasta uformuj małe kuleczki i spłaszcz je w dłoniach. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut w 180 st. C. Ostudź ciasteczka na kratce. Proszę bardzo, znasz już przepis na kruche ciasteczka z czekoladą. Takie pyszne wypiekane ciasteczka to świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci.
Kruche ciasteczka z czekoladą powstały w 1930 roku przez … dietetyczkę. Ruth Graves prowadziła gospodę, w której przyrządzała posiłki dla klientów. Z czasem jej restauracja przyciągała co raz więcej turystów. Pewnego dnia przyrządzając ciastka dla gości zabrakło jej czekoladowej posypki i użyła zwykłej czekolady. Ot, cała tajemnica popularnych ciastek, które są niezwykle smaczne.
Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakaowego, cukru i mleka.
Czekolada deserowa zawiera więcej cukru i mniej miazgi kakaowej niż czekolada gorzka. Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.
Alergeny w kruchych ciasteczkach z czekoladą
Lista alergenów dla kruchych ciasteczek z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kruchych ciasteczek z czekoladą
Dobrze zbilansowana dieta ma również miejsce na domowe, słodkie wypieki.
Energia i białka
(24g)
Węglowodany
(24g)
Tłuszcze
(24g)
Witaminy
(24g)
Składniki mineralne
(24g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.