Kruche ciasteczka z czekoladą

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:51 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasteczka z czekoladą na kratce
Kruche ciasteczka z czekoladą
Kruche ciasteczka z czekoladą na pewno próbował już każdy z Was. Gwarantuje, że takie zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 15 min
108 kcal
Kcal w porcji
24 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Cukier (60 g)
  • Masło (120 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Czekolada gorzka (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na kruche ciasteczka z czekoladą krok po kroku

W misce umieść pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Czekoladę pokrój na małe kawałki i dodaj do miski.

Całość zagnieć na jednolitą, gładką masę. Owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut.

Z ciasta uformuj małe kuleczki i spłaszcz je w dłoniach.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 10-15 minut w 180 st. C.

Ostudź ciasteczka na kratce.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasteczka z czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek z czekoladą

Kruche ciasteczka z czekoladą na pewno próbował już każdy z Was. Gwarantuje, że takie zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasteczka z czekoladą to już pokazuje jego najlepsze wykonanie. Najpierw w misce umieść pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Czekoladę pokrój na małe kawałki i dodaj do miski. Całość zagnieć na jednolitą, gładką masę. Owiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut. Z ciasta uformuj małe kuleczki i spłaszcz je w dłoniach. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut w 180 st. C. Ostudź ciasteczka na kratce. Proszę bardzo, znasz już przepis na kruche ciasteczka z czekoladą. Takie pyszne wypiekane ciasteczka to świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci.

Kruche ciasteczka z czekoladą powstały w 1930 roku przez … dietetyczkę. Ruth Graves prowadziła gospodę, w której przyrządzała posiłki dla klientów. Z czasem jej restauracja przyciągała co raz więcej turystów. Pewnego dnia przyrządzając ciastka dla gości zabrakło jej czekoladowej posypki i użyła zwykłej czekolady. Ot, cała tajemnica popularnych ciastek, które są niezwykle smaczne.

Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakaowego, cukru i mleka.

Czekolada deserowa zawiera więcej cukru i mniej miazgi kakaowej niż czekolada gorzka. Wraz z gorzką czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.

Alergeny w kruchych ciasteczkach z czekoladą

Lista alergenów dla kruchych ciasteczek z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kruchych ciasteczek z czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Dobrze zbilansowana dieta ma również miejsce na domowe, słodkie wypieki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(24g)
Energia (kcal)
451.08
108.26
Białko (g)
8.07
1.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(24g)
Węglowodany (g)
47.93
11.50
Węglowodany przyswajalne (g)
46.95
11.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(24g)
Tłuszcz (g)
25.91
6.22
Tłuszcze nasycone (g)
17.40
4.18
Tłuszcze nienasycone (g)
8.51
2.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(24g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.01
Tiamina (mg)
0.39
0.09
Ryboflawina (mg)
0.24
0.06
Niacyna (mg)
2.75
0.66
Foliany (µg (mcg))
64.83
15.56
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(24g)
Sód (mg)
21.41
5.14
Potas (mg)
201.43
48.34
Wapń (mg)
53.29
12.79
Fosfor (mg)
150.15
36.04
Magnez (mg)
37.60
9.03
Żelazo (mg)
3.24
0.78
Cynk (mg)
0.91
0.22
Miedź (mg)
0.24
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciasteczek z czekoladą 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych ciasteczek z czekoladą

Koszt składników
22.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
3 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Czekolada gorzka
60 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Koszt składników
22.10