Kremówka na krakersach

Opublikowano: 26.02.2022 r., 19:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser kremowy na słonych krakersach
Kremówka na krakersach
Kremówki znane też jako napoleonki na kruchym spodzie bez pieczenia to pomysł na szybki deser. Poznaj mój przepis i przekonaj się jakie to proste w przygotowaniu ciasto.
Przygotowanie 60 min
306 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Krakersy - 2 opakowania (400 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (400 ml)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (40 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (70 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na kremówkę na krakersach krok po kroku

Krakersy podziel na dwie równe części, jedną z nich wyłóż na spodzie blachy do pieczenia.

Jedną szklankę mleka wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, dodaj cukier i masło. Gotuj do rozpuszczenia.

Mąkę wymieszaj z mlekiem i rozpuszczonym masłem, jajkami i skrobią ziemniaczaną.

Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.

Połącz oby dwie masy i dokładnie wymieszaj.

Wylej masę na krakersy i przykryj ją kolejną warstwą.

Ciasto wstaw do lodówki minimum na godzinę, a następnie posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na kremówkę na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kremówki na krakersach

Pyszne w smaku i szybkie w przygotowaniu ciasto pełne delikatnego kremu na kruchym spodzie to idealna propozycja na deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Kremówka na krakersach to szybkie ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim dzisiejszym przepisie nie będziemy piekli spodu, ponieważ zamienimy go na gotowe, kupne krakersy.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na kremówkę na krakersach.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki na krem, czyli: mleko, masło, cukier, jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i budyń.

W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dodatkowo do przygotowania kremu będziesz potrzebować budyń. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń śmietankowy lub waniliowy.

Zatem, jak zrobić kremówkę na krakersach?

W pierwszej kolejności wyłóż krakersy na spodzie blachy.

Mleko przelej do rondelka, rozpuść w nim masło i cukier. Delikatnie gotuj na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się składników.

Mąkę wymieszaj z pozostałym mlekiem i wcześniej rozpuszczonym masłem z cukrem, następnie wbij jajka, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Następnie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.

Połącz obydwie masy i dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Tak przygotowaną masę przelej na krakersy i przykryj kolejną warstwą. Zostaw ciasto na minimum godzinę w lodówce.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis. Koniecznie go wypróbuj i przygotuj to dobre i łatwe ciasto na zimno.

Z całą pewnością zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Nie pozostało mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego!

Alergeny w kremówce na krakersach

Lista alergenów dla kremówki na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kremówki na krakersach

na 100g gotowej potrawy

Zamiast krakersów możesz użyć herbatników lub biszkoptów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
306.72
306.72
Białko (g)
5.35
5.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
40.74
40.74
Węglowodany przyswajalne (g)
38.52
38.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
2.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.05
14.05
Tłuszcze nasycone (g)
7.31
7.31
Tłuszcze nienasycone (g)
6.74
6.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
3.72
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.02
3.02
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.00
67.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
106.30
106.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.81
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
105.11
105.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.14
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Niacyna (mg)
1.52
1.52
Foliany (µg (mcg))
22.66
22.66
Beta karoten (µg (mcg))
16.52
16.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
267.66
267.66
Potas (mg)
182.64
182.64
Wapń (mg)
75.66
75.66
Fosfor (mg)
153.47
153.47
Magnez (mg)
29.21
29.21
Żelazo (mg)
1.49
1.49
Cynk (mg)
0.82
0.82
Miedź (mg)
0.10
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny kremówki na krakersach 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremówki na krakersach

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
400 g
2 opakowania
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
9.33
Za 400 g
Mleko 2%
400 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Budyń (proszek)
70 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Koszt składników
36.50