Kremówka na krakersach
- Krakersy - 2 opakowania (400 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (400 ml)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (40 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (70 g)
Przepis na kremówkę na krakersach krok po kroku
Krakersy podziel na dwie równe części, jedną z nich wyłóż na spodzie blachy do pieczenia.
Jedną szklankę mleka wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, dodaj cukier i masło. Gotuj do rozpuszczenia.
Mąkę wymieszaj z mlekiem i rozpuszczonym masłem, jajkami i skrobią ziemniaczaną.
Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
Połącz oby dwie masy i dokładnie wymieszaj.
Wylej masę na krakersy i przykryj ją kolejną warstwą.
Ciasto wstaw do lodówki minimum na godzinę, a następnie posyp cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat kremówki na krakersach
Pyszne w smaku i szybkie w przygotowaniu ciasto pełne delikatnego kremu na kruchym spodzie to idealna propozycja na deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Kremówka na krakersach to szybkie ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim dzisiejszym przepisie nie będziemy piekli spodu, ponieważ zamienimy go na gotowe, kupne krakersy.
Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na kremówkę na krakersach.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki na krem, czyli: mleko, masło, cukier, jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i budyń.
W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Dodatkowo do przygotowania kremu będziesz potrzebować budyń. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń śmietankowy lub waniliowy.
Zatem, jak zrobić kremówkę na krakersach?
W pierwszej kolejności wyłóż krakersy na spodzie blachy.
Mleko przelej do rondelka, rozpuść w nim masło i cukier. Delikatnie gotuj na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się składników.
Mąkę wymieszaj z pozostałym mlekiem i wcześniej rozpuszczonym masłem z cukrem, następnie wbij jajka, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Następnie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.
Połącz obydwie masy i dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Tak przygotowaną masę przelej na krakersy i przykryj kolejną warstwą. Zostaw ciasto na minimum godzinę w lodówce.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis. Koniecznie go wypróbuj i przygotuj to dobre i łatwe ciasto na zimno.
Z całą pewnością zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także dzieci.
Nie pozostało mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego!
Alergeny w kremówce na krakersach
Lista alergenów dla kremówki na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- Mąka pszenna typ 500
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kremówki na krakersach
Zamiast krakersów możesz użyć herbatników lub biszkoptów.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.