Kotlety z łososia

Opublikowano: 01.10.2022 r., 14:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łososiowe kotlety na talerzu
Kotlety z łososia
Ryby to cenne źródło kwasów omeg 3 i 6 dlatego warto włączać je do swojego codziennego menu. Poznaj mój przepis na kotlety z łososia.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
212 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łosoś filet (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Kajzerka - 1 sztuka (60 g)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka

Przepis na kotlety z łososia krok po kroku

Bułkę namocz w mleku lub w wodzie.

Rybę umyj i osusz, posiekaj rybę na mniejsze kawałki.

Zmiel mięso, wbij jajka, dodaj czosnek i sos, dopraw do smaku. Wymieszaj z namoczoną bułką.

Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Usmaż kotlety na oleju.

Jak oceniasz przepis na kotlety z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat kotletów z łososia

Nie masz pomysłu na obiad bez mięsa zwierząt rzeźnych? Poznaj mój przepis na kotlety z łososia.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre. W moim przepisie użyłam bułkę tartą, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić kotlety z łososia?

Bułkę namocz w mleku lub w wodzie. Rybę umyj i osusz, posiekaj rybę na mniejsze kawałki. Następnie zmiel mięso, wbij jajka, dodaj czosnek i sos, dopraw do smaku. Wymieszaj z namoczoną bułką. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Usmaż kotlety na oleju.

Nasze szybkie i łatwe w przygotowaniu mielone kotlety z łososia są gotowe do spożycia. Przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są pyszne. Będzie to dobry pomysł na posiłek dla Twoich bliskich. Rybne kotlety ze świeżego łososia spiszą się idealnie na obiad.

Alergeny w kotletach z łososia

Lista alergenów dla kotletów z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Kajzerka
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze kotletów z łososia

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować kotlety z dowolnych ryb.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
212.39
212.39
Białko (g)
16.31
16.31
Fenyloalanina (mg)
0.58
0.58
Brak danych dla: jajko, sos sojowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
7.11
7.11
Węglowodany przyswajalne (g)
6.58
6.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.73
12.73
Tłuszcze nasycone (g)
3.17
3.17
Tłuszcze nienasycone (g)
9.56
9.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.24
6.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.32
3.32
Cholesterol (mg)
85.61
85.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
111.17
111.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.98
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.00
3.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.00
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
111.17
111.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.15
6.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.62
35.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
334.39
334.39
Potas (mg)
314.31
314.31
Wapń (mg)
49.36
49.36
Fosfor (mg)
238.94
238.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
71.09
71.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
0.96
Cynk (mg)
0.65
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z łososia 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z łososia

Koszt składników
65.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Kajzerka
60 g
1 sztuka
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.36
Za 60 g
Sos sojowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Koszt składników
65.40