Kotlety z łososia
- Łosoś filet (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Kajzerka - 1 sztuka (60 g)
- Sos sojowy - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na kotlety z łososia krok po kroku
Bułkę namocz w mleku lub w wodzie.
Rybę umyj i osusz, posiekaj rybę na mniejsze kawałki.
Zmiel mięso, wbij jajka, dodaj czosnek i sos, dopraw do smaku. Wymieszaj z namoczoną bułką.
Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Usmaż kotlety na oleju.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat kotletów z łososia
Nie masz pomysłu na obiad bez mięsa zwierząt rzeźnych? Poznaj mój przepis na kotlety z łososia.
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre. W moim przepisie użyłam bułkę tartą, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Zatem, jak zrobić kotlety z łososia?
Bułkę namocz w mleku lub w wodzie. Rybę umyj i osusz, posiekaj rybę na mniejsze kawałki. Następnie zmiel mięso, wbij jajka, dodaj czosnek i sos, dopraw do smaku. Wymieszaj z namoczoną bułką. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Usmaż kotlety na oleju.
Nasze szybkie i łatwe w przygotowaniu mielone kotlety z łososia są gotowe do spożycia. Przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są pyszne. Będzie to dobry pomysł na posiłek dla Twoich bliskich. Rybne kotlety ze świeżego łososia spiszą się idealnie na obiad.
Alergeny w kotletach z łososia
Lista alergenów dla kotletów z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Kajzerka
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze kotletów z łososia
W podobny sposób możesz przygotować kotlety z dowolnych ryb.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.