Przepis na kotlety z łososia krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka

Bułkę namocz w mleku lub w wodzie.

Rybę umyj i osusz, posiekaj rybę na mniejsze kawałki.

Zmiel mięso, wbij jajka, dodaj czosnek i sos, dopraw do smaku. Wymieszaj z namoczoną bułką.

Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Usmaż kotlety na oleju.

Często zadawane pytania

kotlety z łososia
Kotlety z łososia
Koszt przygotowania dania
37.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
212 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Kotlety z łososia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach z łososia

Nie masz pomysłu na obiad bez mięsa zwierząt rzeźnych? Poznaj mój przepis na kotlety z łososia.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre. W moim przepisie użyłam bułkę tartą, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić kotlety z łososia?

Bułkę namocz w mleku lub w wodzie. Rybę umyj i osusz, posiekaj rybę na mniejsze kawałki. Następnie zmiel mięso, wbij jajka, dodaj czosnek i sos, dopraw do smaku. Wymieszaj z namoczoną bułką. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Usmaż kotlety na oleju.

Nasze szybkie i łatwe w przygotowaniu mielone kotlety z łososia są gotowe do spożycia. Przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są pyszne. Będzie to dobry pomysł na posiłek dla Twoich bliskich. Rybne kotlety ze świeżego łososia spiszą się idealnie na obiad.

Wartości odżywcze kotletów z łososia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
212.39 kcal
212.39 kcal
Białko
16.31 g
16.31 g
Fenyloalanina
0.58 mg
0.58 mg
Brak danych dla: jajko, sos sojowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kotletach z łososia

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
7.11 g
7.11 g
Węglowodany przyswajalne
6.58 g
6.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
0.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
12.73 g
12.73 g
Tłuszcze nasycone
3.17 g
3.17 g
Tłuszcze nienasycone
9.56 g
9.56 g
Tłuszcze jednonasycone
6.24 g
6.24 g
Tłuszcze wielonasycone
3.32 g
3.32 g
Cholesterol
85.61 mg
85.61 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z łososia

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
111.17 µg (mcg)
111.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.32 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.98 µg (mcg)
0.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.00 mg
3.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
1.00 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
111.17 µg (mcg)
111.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.15 mg
6.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.62 µg (mcg)
35.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.06 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z łososia

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
334.39 mg
334.39 mg
Potas
314.31 mg
314.31 mg
Wapń
49.36 mg
49.36 mg
Fosfor
238.94 mg
238.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
71.09 mg
71.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.96 mg
0.96 mg
Cynk
0.65 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z łososia 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z łososia

Lista alergenów dla kotletów z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Kajzerka
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania kotletów z łososia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Kajzerka
60 g
1 sztuka
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.36
Za 60 g
Sos sojowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Koszt składników
65.40
Jak oceniasz przepis na kotlety z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób