Karp w szarym sosie
- Karp filet (1000 g)
- Marchewka (135 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Pietruszka (80 g)
- Seler korzeniowy (200 g)
- Cebula (400 g)
- Masło (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 (10 g)
- Cukier (10 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Rodzynki (30 g)
- Migdały (30 g)
- Śmietana 18% (25 g)
Przepis na karpia w szarym sosie krok po kroku
Rybę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż do dużego garnka. Warzywa oczyść i również pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka i zalej 2 l wrzącej wodą. Gotuj na małym ogniu.
Po ok. 20 min gotowania dodaj przyprawy i gotuj jeszcze przez 40 min.
Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki, następnie dodaj zimnego rybnego wywaru. Wymieszaj i zagotuj.
Na suchej patelni zarumień cukier, następnie dodaj kilka łyżek zimnej wody i wlej do sosu.
Sos zagotuj i dodaj do niego rodzynki i migdały. Dopraw solą i sokiem z cytryny oraz dodaj śmietanę.
Rybę ostrożnie wyjmij z wywaru i odcedź.
Wyłóż na półmisek i polej obficie przygotowanym szarym sosem.
-
Karp w galarecie
-
Karp smażony
-
Karp wigilijny
-
Karp po żydowsku
-
Zupa rybna z karpia
-
Karp pieczony
-
Ryba z grilla
-
Faworki z karpia
-
Zupa z karpia
-
Karp w zalewie octowej
-
Karp na wigilię
-
Karp w śmietanie
-
Tradycyjny karp smażony
-
Zupa z głów karpia
-
Węgierska zupa rybna
-
Marynata do karpia
-
Karp smażony w panierce
-
Karp po grecku
-
Karp
Więcej informacji na temat karpia w szarym sosie
Karp w szarym sosie to opcja dla wszystkich miłośników tej wspaniałej ryby. Karp podany w ciekawym sosie jest doskonałą opcją na wigilijną rodzinną kolację. Możesz podawać go samodzielnie lub z dodatkiem skrobiowym, dzięki czemu będzie wspaniałym wyborem również na obiad.
Przepis na karpia w szarym sosie to najlepszy pomysł na święta. Ten wigilijny karp jest smaczny i pięknie się prezentuje. Całość jest tak smaczna, że nie potrzebuje żadnych dodatków, ale można rybę podawać z pieczywem, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. Ryba tak przygotowana dobrze się prezentuje, jest pełna smaku, a do tego stanowi niezwykle pożywne danie. To ze względu na spore ilości białka. Ten wigilijny karp w nowej odsłonie jest po prostu świetnym posiłkiem. Wystarczy kilka chwil, by przygotować danie, a efekt końcowy prezentuje się niezwykle zjawiskowo i dekoracyjnie. W tym wydaniu karpia podaje się z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu. Sos ten przygotowuje się nie tylko na bazie długo gotowanego wywaru, ale również bakalii. Dzięki temu ma tak wspaniały smak. Najlepiej wykorzystać do niego rodzynki oraz migdały. Podduszone rodzynki uwolnią sporo słodyczy, która doskonale komponuje się z lekkim smakiem ryby. Karp gotowany w warzywnym wywarze, następnie podany w sosie, to pomysł idealny na danie zdrowe, a wciąż smakujące fantastycznie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karpia w szarym sosie, by był pyszny i ciekawy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Wigilia to czas, kiedy karp gości częściej na stole, jednak ryba ta ma w sobie taki potencjał, że powinna się pojawiać w menu znacznie częściej. Dostarcza bowiem bardzo dużo białka, a niezbyt wiele kalorii. Jest również świetnym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a także nerwowy. Dodatkowo karp pozwala dostarczyć witaminy D czy cynku, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania odporności. Ta ryba jest naprawdę zdrowa, dlatego powinna gościć na talerzu znacznie częściej niż raz do roku. To danie jest świetnym sposobem, by włączyć ją do swojej diety w sposób łatwy i naprawdę smaczny.
Alergeny w karpiu w szarym sosie
Lista alergenów dla karpia w szarym sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze karpia w szarym sosie
To zdrowa opcja, która dostarcza dużo białka.
Energia i białka
(493g)
Węglowodany
(493g)
Tłuszcze
(493g)
Witaminy
(493g)
Składniki mineralne
(493g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.