Jaja faszerowane w skorupkach
- Jajko (8 szt.)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Suszone pomidory w oleju (100 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Musztarda (50 g)
- Majonez (100 g)
- Ketchup (100 g)
- Ser Feta (140 g)
Przepis na jaja faszerowane w skorupkach krok po kroku
Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.
Wystudź je i przekrój ostrym nożem na pół, razem ze skorupką.
Wydrąż żółtka do miski.
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Pokrój pomidory w kostkę.
Posiekaj natkę pietruszki.
Do żółtek dodaj cebulę, pomidory, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez, musztardę i ketchup, wymieszaj dokładnie.
Faszeruj jajka, a ich wierzch posyp serem feta.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jaj faszerowanych w skorupkach
Jaja faszerowane w skorupkach to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Jajka faszerowane podawane w skorupkach na staropolski sposób bardzo ładnie prezentują się na talerzu. Przepis na jaja faszerowane w skorupkach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia jaj potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, majonez, musztarda, ketchup, cebula, natka pietruszki, suszone pomidory w oleju, ser feta, sól, pieprz.
Jak zrobić jaja faszerowane w skorupkach? Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Wystudź je i przekrój ostrym nożem na pół, razem ze skorupką. Wydrąż żółtka do miski. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój pomidory w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki. Do żółtek dodaj cebulę, pomidory, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez, musztardę i ketchup, wymieszaj dokładnie. Faszeruj jajka, a ich wierzch posyp serem feta.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Suszone pomidory to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego oraz naturalnego przeciwutleniacza, jakim jest likopen. Likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który swe właściwości zachowuje także po poddaniu pomidorów obróbce termicznej.
Podsumowując smaczne jajka z farszem są bardzo dobre na imprezę lub śniadanie w większym towarzystwie. Jajka faszerowane są tradycyjnym daniem wielkanocnym. Jajka to prosty przepis na efektowne danie. Jajka można przechowywać w lodówce przez 2 dni w szczelnym pojemniku. Jajka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w jajach faszerowanych w skorupkach
Lista alergenów dla jaj faszerowanych w skorupkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze jaj faszerowanych w skorupkach
Jaja faszerowane w skorupkach to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym. Jajka zawierają dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.