Hamburger wołowy
- Mięso mielone wołowe (1000 g)
- Cebula czerwona - 1 średnia sztuka (100 g)
- Pomidor - 1 średnia sztuka (200 g)
- Bułka brioszka (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Majonez (100 g)
- Ogórki konserwowe - 4 średnie sztuki (300 g)
- Ketchup (100 g)
- Rukola (80 g)
- Woda gazowana - pół szklanki (120 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na hamburger wołowy krok po kroku
Mięso mielone umieść w misce.
Dopraw solą, pieprzem, płatkami chilli i słodką papryką.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną w drobną kostkę cebulę.
Wlej wodę gazowaną, olej rzepakowy i dodaj jajko.
Wyrób pokładanie masę na kotlety.
Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 4 minuty z jednej strony.
Bułkę przekrój na pół i z grilluj.
Pomidora pokrój w plastry.
Ogórka pokrój w plasterki.
Bułkę posmaruj ketchupem i majonezem.
Ułóż na bułce rukolę, kotlet wołowy, pomidora i ogórka.
Złóż burgera.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Mięso na burgery
-
Burger z buraków
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Vege burger
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Sos hamburgerowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burger wieprzowy
-
Burger z indyka
-
Burgery
Więcej informacji na temat hamburgera wołowego
Hamburger wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wołowe mięso podane w bułce typu brioszka świetnie sprawdzi się jako domowy fast food. Domowe danie zawiera tylko dobrej jakości składniki. Przepis na hamburgery wołowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, cebula czerwona, pomidor malinowy, bułka brioszka, jajko, majonez, ogórki w occie, ketchup, rukola, kumin, papryka słodka, czosnek, płatki chilli, sól, pieprz, woda gazowana, olej rzepakowy.
Jak zrobić hamburgery wołowe? Mięso mielone umieść w misce. Dopraw solą, pieprzem, płatkami chilli i słodką papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Wlej wodę gazowaną, olej rzepakowy i dodaj jajko. Wyrób pokładanie masę na kotlety. Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 4 minuty z jednej strony. Bułkę przekrój na pół i z grilluj. Pomidora pokrój w plastry. Ogórka pokrój w plasterki. Bułkę posmaruj ketchupem i majonezem. Ułóż rukolę, kotlet wołowy, pomidora i ogórka. Podawaj na dużym talerzu.
Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała.
Podsumowując domowe burgery będą idealne na obiad dla całej rodziny. Najlepsze burgery są idealne na imprezę w gronie znajomych. Pyszne burgery podać można także z dodatkiem słodkiego sosu mango. Burgery są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka godzin.
Alergeny w hamburgerze wołowym
Lista alergenów dla hamburgera wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka brioszka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Bułka brioszka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Ogórki konserwowe
W przepisie na hamburger wołowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze hamburgera wołowego
Hamburger wołowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso wołowe zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Mięso jest także dobrym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.