Przepis na gołąbki z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, oregano
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Z kapusty wytnij głąb i włóż kapustę do gotującej się wody, przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aby liście zmiękły i z łatwością oddzielały się od główki kapusty.

Z ugotowanej kapusty zdejmij około 10 większych, miękkich liści.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, jednak nie przegotuj go (ugotuj al dente).

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pieczarki wyczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki i od czasu do czasu mieszając smaż je przez 5 minut.

Ryż wymieszaj z pieczarkami i cebulą, dopraw ziołami.

Z wystudzonych liści kapusty wytnij twardą łodygę, włóż do niego porcję farszu (1/10 cześć przygotowanego farszu do jednego liścia) i ciasno zwiń gołąbki.

Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż kilka liści kapusty (z niewykorzystanej części główki) i ułóż na nich gołąbki, jeden obok drugiego.

Następnie gołąbki zalej bulionem warzywnym i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni C przez około 40 minut.

Upieczone gołąbki możesz podać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym oraz z dodatkiem ziemniaków.

Gołąbki z pieczarkami podane są w wysokim, białym naczyniu. Przyozdobione są pieczarkami. Całość znajduje się na drewnianym blacie na którym stoi jeszcze pojemnik z kaszą oraz pieczarki.
Gołąbki z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
14.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
313 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
58

Gołąbki z pieczarkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach z pieczarkami

Jarskie gołąbki z pieczarkami to doskonały pomysł na pyszny wegetariański obiad bez mięsa. Pieczarki są łatwo dostępne w sklepach. Przepis na gołąbki z pieczarkami możemy przygotowywać przez cały rok. Przygotowanie gołąbków nie jest skomplikowane i poradzi sobie z nimi każdy. W dalszej części dowiesz się jak przygotować gołąbki z ryżem i pieczarkami w sosie śmietanowym. Do gołąbków potrzebować będziesz składników takich jak ryż, pieczarki, cebula, olej, bulion warzywny, kapusta biała, pieprz, majeranek oraz oregano.

Jak przygotować gołąbki? A więc najpierw z kapusty wycinamy głąb i wkładamy kapustę do gotującej się wody. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż liście zmiękną i z łatwością będą się oddzielać od główki kapusty. Przygotowujemy sobie ok 10 listków kapusty. Jak zrobić farsz do gołąbków z pieczarkami? Ugotuj ryż. Pokrój cebulę w drobną kostkę i oczyszczone pieczarki w drobne kawałki. Na rozgrzanej patelni cebule smażymy na złocisty kolor, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i mieszamy od czasu do czasu. Ugotowany ryż dodajemy na  patelnię do cebuli i pieczarek. Doprawiamy przyprawami. Z listków kapusty wycinamy twardą łodygę. Do listków kapusty wkładamy 1/10 farszu po czym zwijamy ciasno w gołąbka. Gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim. Zalej gołąbki bulionem i piecz w rozgrzanym piekarniku.

Pieczarki użyte do przygotowania potrawy są niskokaloryczne i zawierają dużo wody. Dodatkowo pieczarki zawierają błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. Pieczarki są również źródłem lektyn, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. W pieczarkach występuje również tyrozynaza (białko, które chroni DNA przed uszkodzeniem).

Podsumowując wegetariańskie i upieczone gołąbki możesz podać na różne sposoby: z sosem pomidorowym dodając koncentratu pomidorowego lub dodać śmietanki i uzyskać w łatwy sposób sos śmietankowy. Pomysł na to danie idealnie komponować będzie się z opiekanymi lub gotowanymi ziemniaczkami. Przepis idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad.

Wartości odżywcze gołąbków z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kalorie)
Białko
2.22 g
8.33 g

Węglowodany w gołąbkach z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany
12.68 g
47.53 g
Węglowodany przyswajalne
11.28 g
42.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.40 g
5.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz
3.07 g
11.52 g
Tłuszcze nasycone
0.28 g
1.05 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.65 g
9.92 g
Tłuszcze jednonasycone
1.84 g
6.91 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
3.01 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina B6
0.09 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.25 mg
4.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.28 µg (mcg)
91.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód
50.28 mg
188.54 mg
Potas
173.53 mg
650.73 mg
Wapń
18.47 mg
69.25 mg
Fosfor
46.47 mg
174.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.41 mg
39.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
1.37 mg
Cynk
0.36 mg
1.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z pieczarkami 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z pieczarkami

Lista alergenów dla gołąbków z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gołąbków z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Kapusta biała
700 g
Około 10 większych liści, jednak użyj jednej większej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 g
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na gołąbki z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób