Gołąbki z pieczarkami

Opublikowano: 03.05.2021 r., 16:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z pieczarkami podane są w wysokim, białym naczyniu. Przyozdobione są pieczarkami. Całość znajduje się na drewnianym blacie na którym stoi jeszcze pojemnik z kaszą oraz pieczarki.
Gołąbki z pieczarkami
Gołąbki z pieczarkami to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Idealnie smakuje z dodatkiem sosu pomidorowego lub śmietanowego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
313 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały (200 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula 2 małe sztuki (100 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Kapusta biała Około 10 większych liści, jednak użyj jednej większej główki (700 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na gołąbki z pieczarkami krok po kroku

Z kapusty wytnij głąb i włóż kapustę do gotującej się wody, przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aby liście zmiękły i z łatwością oddzielały się od główki kapusty.

Z ugotowanej kapusty zdejmij około 10 większych, miękkich liści.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, jednak nie przegotuj go (ugotuj al dente).

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pieczarki wyczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki i od czasu do czasu mieszając smaż je przez 5 minut.

Ryż wymieszaj z pieczarkami i cebulą, dopraw ziołami.

Z wystudzonych liści kapusty wytnij twardą łodygę, włóż do niego porcję farszu (1/10 cześć przygotowanego farszu do jednego liścia) i ciasno zwiń gołąbki.

Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż kilka liści kapusty (z niewykorzystanej części główki) i ułóż na nich gołąbki, jeden obok drugiego.

Następnie gołąbki zalej bulionem warzywnym i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni C przez około 40 minut.

Upieczone gołąbki możesz podać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym oraz z dodatkiem ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z pieczarkami

Jarskie gołąbki z pieczarkami to doskonały pomysł na pyszny wegetariański obiad bez mięsa. Pieczarki są łatwo dostępne w sklepach. Przepis na gołąbki z pieczarkami możemy przygotowywać przez cały rok. Przygotowanie gołąbków nie jest skomplikowane i poradzi sobie z nimi każdy. W dalszej części dowiesz się jak przygotować gołąbki z ryżem i pieczarkami w sosie śmietanowym. Do gołąbków potrzebować będziesz składników takich jak ryż, pieczarki, cebula, olej, bulion warzywny, kapusta biała, pieprz, majeranek oraz oregano.

Jak przygotować gołąbki? A więc najpierw z kapusty wycinamy głąb i wkładamy kapustę do gotującej się wody. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż liście zmiękną i z łatwością będą się oddzielać od główki kapusty. Przygotowujemy sobie ok 10 listków kapusty. Jak zrobić farsz do gołąbków z pieczarkami? Ugotuj ryż. Pokrój cebulę w drobną kostkę i oczyszczone pieczarki w drobne kawałki. Na rozgrzanej patelni cebule smażymy na złocisty kolor, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i mieszamy od czasu do czasu. Ugotowany ryż dodajemy na  patelnię do cebuli i pieczarek. Doprawiamy przyprawami. Z listków kapusty wycinamy twardą łodygę. Do listków kapusty wkładamy 1/10 farszu po czym zwijamy ciasno w gołąbka. Gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim. Zalej gołąbki bulionem i piecz w rozgrzanym piekarniku.

Pieczarki użyte do przygotowania potrawy są niskokaloryczne i zawierają dużo wody. Dodatkowo pieczarki zawierają błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. Pieczarki są również źródłem lektyn, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. W pieczarkach występuje również tyrozynaza (białko, które chroni DNA przed uszkodzeniem).

Podsumowując wegetariańskie i upieczone gołąbki możesz podać na różne sposoby: z sosem pomidorowym dodając koncentratu pomidorowego lub dodać śmietanki i uzyskać w łatwy sposób sos śmietankowy. Pomysł na to danie idealnie komponować będzie się z opiekanymi lub gotowanymi ziemniaczkami. Przepis idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad.

Alergeny w gołąbkach z pieczarkami

Lista alergenów dla gołąbków z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki z pieczarkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Jest to doskonały pomysł na danie w diecie wegetariańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
83.64
313.65
Białko (g)
2.22
8.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
12.68
47.53
Węglowodany przyswajalne (g)
11.28
42.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
5.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
3.07
11.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
1.59
Tłuszcze nienasycone (g)
2.65
9.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.84
6.91
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
3.01
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.25
4.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.28
91.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
50.28
188.54
Potas (mg)
173.53
650.73
Wapń (mg)
18.47
69.25
Fosfor (mg)
46.47
174.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.41
39.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
1.37
Cynk (mg)
0.36
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z pieczarkami 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z pieczarkami

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Kapusta biała
700 g
Około 10 większych liści, jednak użyj jednej większej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 g
Koszt składników
38.00