Przepis na gołąbki po cygańsku krok po kroku
- Kapusta biała 800 g
- Ryż biały 100 g
- Mięso mielone z indyka 400 g
- Jajko 2 szt.
- Cebula 105 g 1 sztuka
- Przecier pomidorowy bez soli 500 g
- Bulion drobiowy 250 g 1 szklanka
Ugotuj ryż i przestudź.
Kapustę poszatkuj.
Połowę kapusty wrzuć do garnka z bulionem i gotuj około 5 minut.
Ugotowaną kapustę, odsącz od bulionu.
W misce wymieszaj, ryż, mięso, jajka, ugotowaną kapustę, cebulę, pęczek posiekanej natki pietruszki, po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu.
W drugiej misce wymieszaj bulion z przecierem pomidorowym i surową kapustą.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż 1/3 kapusty z przecierem.
Z masy mięsnej uformuj kotlety i wykładaj je do naczynia żaroodpornego.
Na kotlety wyłóż resztę kapusty z przecieram i piecz pod przykryciem, w 180 C, przez 30 minut.
Często zadawane pytania
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Szarma
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Zapiekanka gołąbkowa
-
Dolma
-
Gołąbki

(liczba kalorii)
Gołąbki po cygańsku - cechy przepisu
Więcej o gołąbkach po cygańsku
Gołąbki po cygańsku to danie dla wszystkich, którzy lubią przepisy, które nie wymagają dużo pracy. Według przepisu będą to gołąbki po cygańsku w sosie pomidorowym, ale jeżeli nie lubisz pomidorów, a co za tym idzie też sosów pomidorowych, to możesz zamienić go na sos pieczarkowy do gołąbków.
Gołąbki po cygańsku bez zawijania robi się praktycznie z takich samych składników co zwykłe gołąbki, ale dodatkowo dodajemy jajko, żeby się trzymały, ponieważ w zwykłych gołąbkach ten farsz jest zamknięty w liściu kapusty, więc nie potrzebuje spoiwa, w postaci jajka.
Jako ciekawostkę o gołąbkach zdradzę Ci, że uważa się, że jest to symboliczna nazwa, ponieważ gołębiom przypisywano siłę i czystość, a gołąbki są daniem dodającym siły. Inne wyjaśnienie nazwy gołąbki mówi, że powstała ona od francuskiej potrawy, podawanej arystokracji, czyli gołębi pieczonych w liściach kapusty. Mięso gołębia było owinięte liśćmi kapusty, aby delikatne mięso nie wyschło w trakcie pieczenia. Nasze gołąbki można uznać za podróbkę tego eleganckiego dania, które pojawiało się na stołach francuskiej arystokracji.
W wielu krajach znajdziesz różne odmiany gołąbków, z różnym farszem, między innymi z kaszą gryczaną i grzybami, a także zawijane w różne liście, jak na przykład Greckie dolmades, robione z liści winogron, z ryżowym, wegańskim farszem.
Przepis na gołąbki po cygańsku jest najprostszą wersją z możliwych. Składniki na gołąbki, to jest: ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, przyprawy i jajko, wystarczy ze sobą dokładnie wymieszać. Ja dodatkowo dodaję posiekaną natkę pietruszki, aby było ciekawiej. Kapustę należy pokroić i podgotować. Możesz też najpierw obgotować liście kapusty, a potem je podgotować, ale mi nigdy nie chce się poświęcać czasu na zdejmowanie liści. Cebulkę przed dodaniem do mięsa najlepiej podsmażyć, co sprawi, że będzie smaczniejsza. Ryż do gołąbków, najlepiej ugotować trochę wcześniej, aby miał czas, żeby przestygnąć. Po ugotowaniu i przestudzeniu w ryżu, tak jak w ziemniakach powstaje skrobia oporna (rodzaj błonnika), który sprawia, że obniża się jego indeks glikemiczny. Dodatkowo używając gorącego ryżu, można poparzyć sobie ręce w trakcie wyrabiania. Masę na gołąbki, należy dobrze wyrobić, aby potem kotlety się nie rozpadły. Z masy formujemy kotlety, zalewamy sosem i dusimy lub zapiekamy.
Wartości odżywcze gołąbków po cygańsku
Energia i białka
(280g)
Węglowodany w gołąbkach po cygańsku
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy w przepisie na gołąbki po cygańsku
(280g)
Składniki mineralne w przepisie na gołąbki po cygańsku
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gołąbkach po cygańsku
Lista alergenów dla gołąbków po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy