Gołąbki po cygańsku

Opublikowano: 13.05.2021 r., 18:18 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Niebieski talerzyk z gołąbkiem po cygańsku, przekrojonym na pół. O talerzyk oparty jest nóż i widelec. Obok talerza znajduje się naczynie z gołąbkami po cygańsku w sosie pomidorowym, tarka oraz szara ściereczka na której leży pół pomidora.
Gołąbki po cygańsku
Gołąbki po cygańsku to inaczej gołąbki bez zawijania, czyli coś dla fanów gołąbków, którzy nie chcą spędzić dużo czasu w kuchni, zwijając gołąbki w liście kapusty.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
218 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta biała (800 g)
  • Ryż biały (100 g)
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
  • Bulion drobiowy 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Przepis na gołąbki po cygańsku krok po kroku

Ugotuj ryż i przestudź.

Kapustę poszatkuj.

Połowę kapusty wrzuć do garnka z bulionem i gotuj około 5 minut.

Ugotowaną kapustę, odsącz od bulionu.

W misce wymieszaj, ryż, mięso, jajka, ugotowaną kapustę, cebulę, pęczek posiekanej natki pietruszki, po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu.

W drugiej misce wymieszaj bulion z przecierem pomidorowym i surową kapustą.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż 1/3 kapusty z przecierem.

Z masy mięsnej uformuj kotlety i wykładaj je do naczynia żaroodpornego.

Na kotlety wyłóż resztę kapusty z przecieram i piecz pod przykryciem, w 180 C, przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na gołąbki po cygańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat gołąbków po cygańsku

Gołąbki po cygańsku to danie dla wszystkich, którzy lubią przepisy, które nie wymagają dużo pracy. Według przepisu będą to gołąbki po cygańsku w sosie pomidorowym, ale jeżeli nie lubisz pomidorów, a co za tym idzie też sosów pomidorowych, to możesz zamienić go na sos pieczarkowy do gołąbków.

Gołąbki po cygańsku bez zawijania robi się praktycznie z takich samych składników co zwykłe gołąbki, ale dodatkowo dodajemy jajko, żeby się trzymały, ponieważ w zwykłych gołąbkach ten farsz jest zamknięty w liściu kapusty, więc nie potrzebuje spoiwa, w postaci jajka.

Jako ciekawostkę o gołąbkach zdradzę Ci, że uważa się, że jest to symboliczna nazwa, ponieważ gołębiom przypisywano siłę i czystość, a gołąbki są daniem dodającym siły. Inne wyjaśnienie nazwy gołąbki mówi, że powstała ona od francuskiej potrawy, podawanej arystokracji, czyli gołębi pieczonych w liściach kapusty. Mięso gołębia było owinięte liśćmi kapusty, aby delikatne mięso nie wyschło w trakcie pieczenia. Nasze gołąbki można uznać za podróbkę tego eleganckiego dania, które pojawiało się na stołach francuskiej arystokracji.

W wielu krajach znajdziesz różne odmiany gołąbków, z różnym farszem, między innymi z kaszą gryczaną i grzybami, a także zawijane w różne liście, jak na przykład Greckie dolmades, robione z liści winogron, z ryżowym, wegańskim farszem.

Przepis na gołąbki po cygańsku jest najprostszą wersją z możliwych. Składniki na gołąbki, to jest: ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, przyprawy i jajko, wystarczy ze sobą dokładnie wymieszać. Ja dodatkowo dodaję posiekaną natkę pietruszki, aby było ciekawiej. Kapustę należy pokroić i podgotować. Możesz też najpierw obgotować liście kapusty, a potem je podgotować, ale mi nigdy nie chce się poświęcać czasu na zdejmowanie liści. Cebulkę przed dodaniem do mięsa najlepiej podsmażyć, co sprawi, że będzie smaczniejsza. Ryż do gołąbków, najlepiej ugotować trochę wcześniej, aby miał czas, żeby przestygnąć. Po ugotowaniu i przestudzeniu w ryżu, tak jak w ziemniakach powstaje skrobia oporna (rodzaj błonnika), który sprawia, że obniża się jego indeks glikemiczny. Dodatkowo używając gorącego ryżu, można poparzyć sobie ręce w trakcie wyrabiania. Masę na gołąbki, należy dobrze wyrobić, aby potem kotlety się nie rozpadły. Z masy formujemy kotlety, zalewamy sosem i dusimy lub zapiekamy.

Alergeny w gołąbkach po cygańsku

Lista alergenów dla gołąbków po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze gołąbków po cygańsku

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki po cygańsku mają niski indeks glikemiczny, który dodatkowo możesz obniżyć używając ryżu basmati, zamiast białego, oraz nie zawierają glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
78.03
218.47
Białko (g)
6.65
18.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
8.08
22.61
Węglowodany przyswajalne (g)
6.67
18.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
3.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
2.45
6.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
2.85
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
4.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.80
2.24
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
1.77
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.53
96.70
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
19.51
54.64
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.78
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.61
43.71
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.37
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
1.58
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.01
33.62
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.10
0.28
Niacyna (mg)
2.02
5.66
Foliany (µg (mcg))
22.72
63.62
Beta karoten (µg (mcg))
82.54
231.11
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
131.43
368.01
Potas (mg)
227.29
636.41
Wapń (mg)
27.54
77.11
Fosfor (mg)
78.07
218.59
Magnez (mg)
11.70
32.77
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
2.63
Cynk (mg)
0.82
2.29
Miedź (mg)
0.11
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków po cygańsku 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków po cygańsku

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
800 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Bulion drobiowy
250 g
1 szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Koszt składników
45.00