Gofry domowe

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry z cukrem pudrem i truskawkami
Gofry domowe
Gofry domowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkich dań. Te z przepisu wychodzą idealnie miękkie i niezwykle puszyste. To dobry wybór nawet dla dzieci.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
288 kcal
Kcal w porcji
182 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (10 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska, rózga, gofrownica

Przepis na gofry domowe krok po kroku

Do dużej miski dodaj mleko i wbij jaja.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier.

Wszystko wymieszaj razem rózgą, by nie było grudek.

Nagrzej gofrownicę i wlewaj małymi porcjami ciasto.

Podpiekaj przez 4 minuty. Kolejne gofry wykonuj tak samo.

Jak oceniasz przepis na gofry domowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gofrów domowych

Gofry domowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkich dań. Te z przepisu wychodzą idealnie miękkie i niezwykle puszyste. To dobry wybór nawet dla dzieci.

Przepis na gofry domowe to najlepsze rozwiązanie dla miłośników domowych słodkości. To pomysł na zdrowy deser, ale również drugie śniadanie lub podwieczorek. Robi się je na słodko, dzięki czemu smakują wybornie. Najlepiej prezentują się i smakują podane z owocami. Pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, którzy docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry domowe, by były smaczne i dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie świetnym wyborem. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze. Można je podawać ze świeżymi owocami, czy posypane cukrem pudrem, jednak są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka nawet bez dodatków. Warto więc od razu zrobić większą porcję. To dobry przepis na szybki i łatwy deser, który nie sprawia, że trzeba siedzieć cały dzień w kuchni. Wystarczy do niego tylko dobrej jakości gofrownica i można wyczarować danie, które oczaruje każdego. Te gofry są naprawdę puszyste i bardzo chrupiące. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy. W tej wersji olej dodawany jest do ciasta, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo natłuszczać gofrownicy. Tak podpieczone gofry są lżejsze i smaczniejsze. Z tego przepisu dowiesz się również jak stworzyć ciasto do gofrów, które będzie słodkie, ale nie mdlące, a przy tym niesamowicie chrupiące.

Alergeny w gofrach domowych

Lista alergenów dla gofrów domowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów domowych

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(182g)
Energia (kcal)
158.27
288.06
Białko (g)
7.56
13.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(182g)
Węglowodany (g)
25.71
46.78
Węglowodany przyswajalne (g)
25.68
46.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(182g)
Tłuszcz (g)
2.91
5.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
3.32
Tłuszcze nienasycone (g)
1.08
1.97
Cholesterol (mg)
59.78
108.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(182g)
Witamina A (µg (mcg))
68.83
125.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.18
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.89
1.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
68.83
125.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.54
Ryboflawina (mg)
0.26
0.48
Niacyna (mg)
1.85
3.37
Foliany (µg (mcg))
48.61
88.47
Beta karoten (µg (mcg))
1.63
2.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(182g)
Sód (mg)
44.12
80.30
Potas (mg)
250.70
456.28
Wapń (mg)
128.78
234.37
Fosfor (mg)
193.40
351.99
Magnez (mg)
18.34
33.37
Żelazo (mg)
1.85
3.38
Cynk (mg)
0.72
1.31
Miedź (mg)
0.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów domowych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów domowych

Koszt składników
14.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
14.60