Gjuwecz

Opublikowano: 24.09.2022 r., 11:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gjuwecz podany w brązowym garnuszku.
Gjuwecz
Gjuwecz to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna potrawa kuchni bałkańskiej sprawdzi się idealnie jako danie jedno garnkowe. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
351 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1200 g)
  • Cebula 3 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidor 4 duże sztuki (1000 g)
  • Por (200 g)
  • Cukinia 1 mała sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona 2 średnie sztuki (300 g)
  • Bulion drobiowy 8 szklanek (2000 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gjuwecz krok po kroku

Mięso wieprzowe pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.

Pora pokrój w talarki.

Pomidory natnij i sparz wrzątkiem.

Pokrój w kostkę.

Cukinię pokrój w plastry.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso i podsmaż przez 5-6 minut.

Dodaj warzywa i podsmaż przez 3-4 minuty.

Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.

Na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj.

Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na gjuwecz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat gjuweczu

Gjuwecz to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gjuwecz to tradycyjne danie bułgarskie znane także na Bałkanach i w Turcji. Duszone z warzywami mięso jest bardzo aromatyczne i przypomina nieco zupę gulaszową. Przepis na gjuwecz jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, pomidory, por, cukinia, papryka czerwona, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić gjuwecz? Mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Pora pokrój w talarki. Pomidory natnij i sparz wrzątkiem. Pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i podsmaż przez 5-6 minut. Dodaj warzywa i podsmaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach. Jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo. Zawiera ona małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Cebula jest bogatym źródłem kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując smaczne danie jest idealne na obiad dla twojej rodziny. Jednogarnkowe danie przygotować można także w glinianym naczyniu do zapiekania. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepsze danie przygotujesz z dobrej jakości składników.

Alergeny w gjuweczu

Lista alergenów dla gjuweczu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze gjuweczu

na 100g gotowej potrawy

Gjuwecz to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa zawiera sporą ilość białka pochodzenia zwierzęcego oraz składników mineralnych. Można przygotować ją w wersji mniej kalorycznej, niż tradycyjna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
70.23
351.15
Białko (g)
4.59
22.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
2.46
12.29
Węglowodany przyswajalne (g)
1.90
9.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
2.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
4.69
23.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.99
9.97
Tłuszcze nienasycone (g)
2.69
13.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
10.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
2.92
Cholesterol (mg)
0.77
3.83
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
21.09
105.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.70
58.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.95
Witamina E (mg)
0.29
1.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.46
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.18
5.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.13
55.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
222.70
1113.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
159.58
797.89
Potas (mg)
159.14
795.69
Wapń (mg)
11.49
57.47
Fosfor (mg)
53.93
269.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.66
48.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
2.26
Cynk (mg)
0.72
3.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gjuweczu 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gjuweczu

Koszt składników
118.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1200 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
29.14
Za 1200 g
Cebula
300 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidor
1000 g
4 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Papryka czerwona
300 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
118.00