Gjuwecz
- Łopatka wieprzowa (1200 g)
- Cebula 3 średnie sztuki (300 g)
- Pomidor 4 duże sztuki (1000 g)
- Por (200 g)
- Cukinia 1 mała sztuka (200 g)
- Papryka czerwona 2 średnie sztuki (300 g)
- Bulion drobiowy 8 szklanek (2000 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na gjuwecz krok po kroku
Mięso wieprzowe pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
Pora pokrój w talarki.
Pomidory natnij i sparz wrzątkiem.
Pokrój w kostkę.
Cukinię pokrój w plastry.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj mięso i podsmaż przez 5-6 minut.
Dodaj warzywa i podsmaż przez 3-4 minuty.
Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
Na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj.
Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa.
-
Tamale
-
Ziemniaki faszerowane
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Cassoulet
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Gulasz z papryką
-
Gulasz segedyński
-
Rosolnik
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Bitki z łopatki wieprzowej
-
Łopatka w sosie własnym
-
Łopatka pieczona w rękawie
-
Kofty wieprzowe
-
Gulasz z wieprzowiny
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
-
Kotlety z łopatki wieprzowej
-
Gulasz z kurkami
-
Dania z łopatki wieprzowej na obiad
Więcej informacji na temat gjuweczu
Gjuwecz to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gjuwecz to tradycyjne danie bułgarskie znane także na Bałkanach i w Turcji. Duszone z warzywami mięso jest bardzo aromatyczne i przypomina nieco zupę gulaszową. Przepis na gjuwecz jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, pomidory, por, cukinia, papryka czerwona, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić gjuwecz? Mięso wieprzowe pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Pora pokrój w talarki. Pomidory natnij i sparz wrzątkiem. Pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i podsmaż przez 5-6 minut. Dodaj warzywa i podsmaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach. Jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo. Zawiera ona małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Cebula jest bogatym źródłem kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując smaczne danie jest idealne na obiad dla twojej rodziny. Jednogarnkowe danie przygotować można także w glinianym naczyniu do zapiekania. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepsze danie przygotujesz z dobrej jakości składników.
Alergeny w gjuweczu
Lista alergenów dla gjuweczu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze gjuweczu
Gjuwecz to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa zawiera sporą ilość białka pochodzenia zwierzęcego oraz składników mineralnych. Można przygotować ją w wersji mniej kalorycznej, niż tradycyjna.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.