Fit ciasto z malinami

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Malinowe ciasto na eleganckim podkładzie
Fit ciasto z malinami
Fit ciasto z malinami to bardzo dobry pomysł na niskokaloryczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto na zimno nie wymaga pieczenia i jest bardzo szybkie do przygotowania. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 25 min
422 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Galaretka - bez dodatku cukru (75 g)
  • Maliny (400 g)
  • Herbatniki - bez dodatku cukru (300 g)
  • Jogurt naturalny 2% (750 g)
  • Mascarpone - 1 małe opakowanie (250 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Żelatyna - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, folia spożywcza

Przepis na fit ciasto z malinami krok po kroku

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.

Schłodź w lodówce.

Jogurt naturalny umieść w misce, dodaj do niego ksylitol oraz mascarpone i zmiksuj.

Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody i dodaj do masy jogurtowej, zmiksuj.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą.

Na spód blaszki wyłóż herbatniki.

Wyłóż na nie masę jogurtową, na nią wyłóż maliny.

Zalej ciasto tężejącą galaretką malinową.

Schłodź ciasto o lodówce przez 4-5 godzin.

Jak oceniasz przepis na fit ciasto z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat fit ciasto z malinami

Fit ciasto z malinami to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto zawierające małą ilość kalorii. Owoce dodane do ciasta mogę być mrożone lub świeże. Fit ciasto z malinami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na fit ciasto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, jogurt naturalny, mascarpone, żelatyna, ksylitol, maliny, galaretka malinowa.

Jak zrobić fit ciasto z malinami? Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Schłodź w lodówce. Jogurt naturalny umieść w misce, dodaj do niego ksylitol oraz mascarpone i zmiksuj. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody i dodaj do masy jogurtowej, zmiksuj. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na spód blaszki wyłóż herbatniki. Wyłóż na nie masę jogurtową, na nią wyłóż maliny. Zalej ciasto tężejącą galaretką malinową. Schłodź ciasto o lodówce przez 4-5 godzin.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Ksylitol jest cukrem pochodzenia brzozowego, zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier, ma niższy indeks glikemiczny, a także ma właściwości bakteriobójcze, dzięki temu zapobiega rozwojowi próchnicy u dzieci. Maliny to owoce jagodowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Maliny są nisko kaloryczne i zawierają małą ilość cukru.

Podsumowując szybkie ciasto jest dobre do spożycia kilka godzin po schłodzeniu w lodówce. Ciasto z malinami bez pieczenia zawiera małą ilość kalorii i może posłużyć jako deser dla osób odchudzających się. Ciasto posmakuje także reszcie domowników. Fit ciasto można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Świeże maliny można zastąpić innymi owocami jagodowymi.

Alergeny w fit ciasto z malinami

Lista alergenów dla fit ciasto z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Jogurt naturalny 2%
    • mascarpone

Wartości odżywcze fit ciasto z malinami

na 100g gotowej potrawy

Fit ciasto z malinami to niskokaloryczny deser, który nie zawiera cukru. Ciasto na zimno z żelatyną zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Domowe ciasto nie zawiera konserwantów ani dodatków do żywności.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
187.90
422.78
Białko (g)
5.94
13.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
20.70
46.58
Węglowodany przyswajalne (g)
18.92
42.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
4.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
9.06
20.38
Tłuszcze nasycone (g)
7.22
16.25
Tłuszcze nienasycone (g)
1.84
4.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: herbatniki, żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.88
46.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina C (mg)
5.79
13.03
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
272.13
612.28
Wapń (mg)
126.36
284.30
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.41
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit ciasto z malinami 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit ciasto z malinami

Koszt składników
78.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
75 g
bez dodatku cukru
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Herbatniki
300 g
bez dodatku cukru
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Jogurt naturalny 2%
750 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
6.50
Za 750 g
Mascarpone
250 g
1 małe opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Żelatyna
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
78.30