Fit ciasto z malinami
- Galaretka - bez dodatku cukru (75 g)
- Maliny (400 g)
- Herbatniki - bez dodatku cukru (300 g)
- Jogurt naturalny 2% (750 g)
- Mascarpone - 1 małe opakowanie (250 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Żelatyna - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na fit ciasto z malinami krok po kroku
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Schłodź w lodówce.
Jogurt naturalny umieść w misce, dodaj do niego ksylitol oraz mascarpone i zmiksuj.
Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody i dodaj do masy jogurtowej, zmiksuj.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą.
Na spód blaszki wyłóż herbatniki.
Wyłóż na nie masę jogurtową, na nią wyłóż maliny.
Zalej ciasto tężejącą galaretką malinową.
Schłodź ciasto o lodówce przez 4-5 godzin.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat fit ciasto z malinami
Fit ciasto z malinami to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto zawierające małą ilość kalorii. Owoce dodane do ciasta mogę być mrożone lub świeże. Fit ciasto z malinami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na fit ciasto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, jogurt naturalny, mascarpone, żelatyna, ksylitol, maliny, galaretka malinowa.
Jak zrobić fit ciasto z malinami? Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Schłodź w lodówce. Jogurt naturalny umieść w misce, dodaj do niego ksylitol oraz mascarpone i zmiksuj. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody i dodaj do masy jogurtowej, zmiksuj. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na spód blaszki wyłóż herbatniki. Wyłóż na nie masę jogurtową, na nią wyłóż maliny. Zalej ciasto tężejącą galaretką malinową. Schłodź ciasto o lodówce przez 4-5 godzin.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Ksylitol jest cukrem pochodzenia brzozowego, zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier, ma niższy indeks glikemiczny, a także ma właściwości bakteriobójcze, dzięki temu zapobiega rozwojowi próchnicy u dzieci. Maliny to owoce jagodowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Maliny są nisko kaloryczne i zawierają małą ilość cukru.
Podsumowując szybkie ciasto jest dobre do spożycia kilka godzin po schłodzeniu w lodówce. Ciasto z malinami bez pieczenia zawiera małą ilość kalorii i może posłużyć jako deser dla osób odchudzających się. Ciasto posmakuje także reszcie domowników. Fit ciasto można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Świeże maliny można zastąpić innymi owocami jagodowymi.
Alergeny w fit ciasto z malinami
Lista alergenów dla fit ciasto z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Jogurt naturalny 2%
- mascarpone
Wartości odżywcze fit ciasto z malinami
Fit ciasto z malinami to niskokaloryczny deser, który nie zawiera cukru. Ciasto na zimno z żelatyną zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Domowe ciasto nie zawiera konserwantów ani dodatków do żywności.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.