Filety z kurczaka z pieczarkami i serem

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:51 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak, pieczarki, ser na talerzu
Filety z kurczaka z pieczarkami i serem
Filety z kurczaka z pieczarkami i serem to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe. Te dobre kotleciki wykonasz w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
471 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Pieczarki (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser gouda (200 g)
  • Masło klarowane (25 g)
  • Majonez (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na filerty z kurczaka z pieczarkami i serem krok po kroku

Pierś z kurczaka umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół, na cieńsze plastry.

Każdy kawałek piersi natrzyj solą, słodką papryką, oregano i pieprzem.

Pieczarki ubierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj, aż zrobi się miękka.

Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż odparują.

Ser zetrzyj na tarce.

W naczyniu żaroodpornym ułóż filety z kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piecz przez 10 minut.

Wyciągnij filety z piekarnika i posmaruj majonezem. Ułóż na nim pieczarki i posyp startym serem.

Piecz przez kolejne 30 minut.

Upieczone filety podawaj zaraz po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na filerty z kurczaka z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 64,1% osób

Więcej informacji na temat filetów z kurczaka z pieczarkami i serem

Filety z kurczaka z pieczarkami i serem to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe. Te dobre kotleciki wykonasz w kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filety z kurczaka z pieczarkami i serem to już pokazuje mój sprawdzony przepis. Najpierw pierś z kurczaka umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół, na cieńsze plastry. Każdy kawałek piersi natrzyj solą, słodką papryką, oregano i pieprzem. Pieczarki ubierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj, aż zrobi się miękka. Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż odparują. Ser zetrzyj na tarce. W naczyniu żaroodpornym ułóż filety z kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. piecz przez 10 minut. Wyciągnij filety z piekarnika i posmaruj majonezem. Ułóż na nim pieczarki i posyp startym serem. Piecz przez kolejne 30 minut. Upieczone filety podawaj zaraz po przygotowaniu. Sam widzisz, że przepis na filety z kurczaka z pieczarkami i serem na obiad jest super prosty w wykonaniu.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic, poza smakiem to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Alergeny w filetach z kurczaka z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla filetów z kurczaka z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Masło klarowane
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze filetów z kurczaka z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Pieczarki to świetne źródło witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
157.25
471.76
Białko (g)
13.82
41.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
2.13
6.38
Węglowodany przyswajalne (g)
1.68
5.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
1.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.34
31.01
Tłuszcze nasycone (g)
5.47
16.41
Tłuszcze nienasycone (g)
4.87
14.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.72
8.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.15
6.45
Cholesterol (mg)
54.04
162.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
46.51
139.53
Witamina B6 (mg)
0.37
1.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.02
Witamina C (mg)
1.24
3.72
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.28
Witamina E (mg)
0.45
1.34
Retinol (µg (mcg))
46.00
138.00
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Ryboflawina (mg)
0.25
0.75
Niacyna (mg)
4.92
14.75
Foliany (µg (mcg))
13.84
41.53
Beta karoten (µg (mcg))
5.67
17.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
172.94
518.82
Potas (mg)
262.06
786.18
Wapń (mg)
114.58
343.75
Fosfor (mg)
199.31
597.94
Magnez (mg)
19.18
57.53
Żelazo (mg)
0.36
1.09
Cynk (mg)
1.06
3.18
Miedź (mg)
0.13
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny filetów z kurczaka z pieczarkami i serem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania filetów z kurczaka z pieczarkami i serem

Koszt składników
47.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Masło klarowane
25 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 25 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koszt składników
47.40