Dorsz z grilla

Opublikowano: 02.04.2021 r., 16:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na białym talerzu ułożone są dwa filety dorsza z grilla. W oddali leży sałatka z warzyw (widzimy zielone liście sałaty wymieszane z pomidorkami koktajlowymi).
Dorsz z grilla
Dorsz z grilla to idealna propozycja na wakacyjne grillowanie ze znajomymi. Dzięki temu przepisowi nawet spędzając czas wspólnie z rodziną możemy włączyć do diety ryby.
Przygotowanie 25 min
brak danych
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Dorsz filet (0 g)
  • Oliwa z oliwek (0 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa

Przepis na dorsza z grilla krok po kroku

FIlety dorsza umyj i osusz.

Oliwę połącz ze skórką z cytryny, solą, pieprzem i rozmarynem suszonym.

Do przygotowanej marynaty włóż filety ryby i dokładnie ją wymieszaj.

Miseczkę z rybą w marynacie przykryj folią i odstaw do lodówki na 2 godziny.

Każdy kawałek ryby grilluj na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron (każdą po około 5 minut).

Jak oceniasz przepis na dorsza z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat dorsza z grilla

Organizujesz grilla lub idziesz jako gość do kogoś i chcesz coś przygotować? Dorsz atlantycki z grilla świetnie sprawdzi się jako danie grillowe lub obiadowe. Pewnie zastanawiasz się jak przyrządzić dorsza na grillu - otóż zamarynowana polędwica z dorsza może być przygotowana na grillu tradycyjnym (z rusztu), na patelni grillowej lub możesz skorzystać z grilla elektrycznego. Teraz odpowiemy sobie na pytanie jak przyprawić pieczony na grillu filet rybny - marynata w przepisie składa się z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, skórki z cytryny oraz rozmarynu. Możesz użyć również innych przypraw, jednak ta mieszanka nada bardzo charakterystyczny smak rybie. Tusza ryby powinna marynować się kilka godzin, warto więc przygotować ją dzień wcześniej i wstawić do lodówki, aby przyprawy wniknęły wgłąb mięsa rybiego. Rybę najlepiej grillować zawiniętą w folii, ponieważ będzie bardziej soczysta i mięso nie wysuszy się. Przepis na to pyszne danie grillowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać.

Dorsz zaliczany jest do ryb morskich, jest to ryba chuda - zawiera około 82 kcal w 100g produktu. Znajdziemy w niej nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne białko, selen, fosfor, witaminę B12, witaminę A oraz witaminę D. Ryba ta świetnie sprawdzi się w diecie osób zdrowych, kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych oraz chorych. Dorsz, dzięki obecności wspomnianych kwasów tłuszczowych omega-3, może być wykorzystywany w profilaktyce oraz leczeniu chorób układu krążenia (miażdżycy i nadciśnienia). Obecność witaminy D i selenu poprawia odporność organizmu. Natomiast potas odpowiada za prawidłową pracę układu mięśniowego oraz bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi.

Podsumowując grillowany filet z dorsza to idealny pomysł na danie z grilla tradycyjnego, elektrycznego lub z patelni grillowej. Świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny oraz urozmaici naszą dietę w ryby morskie. Dorsz z grilla jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które niosą wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Alergeny w dorszu z grilla

Lista alergenów dla dorsza z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Wartości odżywcze dorsza z grilla

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza z grilla brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza z grilla

Koszt składników
0.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
0 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 0
0.00
Za 0 g
Oliwa z oliwek
0 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 0
0.00
Za 0 ml
Koszt składników
0.00