Kuchnia bułgarska

Kuchnia bułgarska - opis, typowe potrawy, przepisy, ciekawostki

Kuchnia bułgarska należy do strefy lekkich kuchni śródziemnomorskich i wschodnich. Wpisuje się pomiędzy kuchnią grecką i turecką, szczególnie że Bułgaria długie wieki znajdowała się pod okupacją osmańską i spopularyzowało się tam wiele potraw tureckich, jak ajran, baklawa, czy pilaw. Przysmaki kuchni bułgarskiej składają się głównie z warzyw i mięsa, gotowanych lub pieczonych na ruszcie. Główne dania są przede wszystkim jednogarnkowe. Nie występują dania mączne czy ziemniaczane, jak kluski, pierogi czy paszteciki. Obiad zaczyna się od sałatki, następnie jada się dania mięsne, ryby oraz ciężkie zupy mięsne lub wegetariańskie. Dużą rolę odgrywają przekąski i dodatki do dania głównego, którymi są sery, nadziewane papryki, sałatki, czy też mięsne kuleczki.

Pozostałe przepisy kuchni bułgarskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia bułgarska - opis, typowe potrawy, przepisy, ciekawostki

Wbrew pozorom w Polsce, kuchnia bułgarska jest dość mało znana, podobnie jak kuchnia czeska. Mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie, gdyż zawiera dużo warzyw, przypraw i serów, natomiast mało potraw mącznych i kartoflanych. Warto poznać przepisy na bułgarskie przysmaki i zastosować je w swojej kuchni.

Jak powstała kuchnia bułgarska i jej narodowe, tradycyjne potrawy

Kuchnia bułgarska należy do sfery kuchni bałkańskiej, gdzie mieszają się wpływy kuchni śródziemnomorskiej, greckiej i tureckiej. Mimo przynależności do grupy słowiańskiej, jest ona zupełnie inna niż kuchnia czeska i kuchnia polska. Ma to związek z ciepłym klimatem, który wymaga lżejszego jedzenia, bardziej opartego na warzywach. Zaś ciężka kuchnia czeska z dużą ilością mięsa oraz potraw mącznych i ziemniaczanych, nie sprawdziłaby się w tym klimacie.

Kuchnia bułgarska ma swoje źródło w tradycjach kulinarnych ludów koczowniczych i pasterskich, stąd dużo dań jednogarnkowych i popularność pieczenia na ruszcie. Prócz ciepłego klimatu, na bułgarskie jedzenie duży wpływ miała długoletnia okupacja turecka. Bułgaria, będąca długie wieki częścią Imperium Osmańskiego, przyswoiła sobie dania tureckie i greckie.

Jakie składniki i sposoby gotowania składają się na tradycyjne, narodowe i regionalne bułgarskie przepisy

Bułgarskie dania uchodzą za jedne z najzdrowszych, głównie dlatego, że w Bułgarii jada się dużo warzyw, szczególnie cebuli, pomidorów, papryki i ogórka. Bułgarzy często jedzą zupy i dania wegetariańskie. Bułgarskie przysmaki są mocno przyprawione lokalnymi ziołami, choć kuchnia bułgarska nie uchodzi za pikantną. Najczęściej wykorzystywanymi przyprawami są:

  • czosnek,
  • czubrica,
  • bazylia,
  • kozieradka,
  • mięta.

Kuchnia bułgarska stosuje bardzo mało mięsa, za to dużo ryb. Najczęściej przygotowuje się dania z wieprzowiny. Ważne miejsce w kuchni bułgarskiej zajmują przetwory mleczne, szczególnie gęsty jogurt i ajran. Spośród serów najbardziej popularny jest żółty ser kaszkawał, czyli twardy ser podpuszczkowy, dojrzewający robiony z mleka owczego lub krowiego. Natomiast miękki biały ser dodaje się do sałatek i wypieków.

W Bułgarii najbardziej popularną metodą przyrządzania potraw jest gotowanie i to najczęściej wszystkich produktów razem. Dlatego też tradycyjne potrawy narodowe i regionalne to przede wszystkim dania jednogarnkowe, jak na przykład pilaw, giuwecz, czy kawarma. Najbardziej popularne, tradycyjne bułgarskie dania stanowią różne rodzaje gulasze mięsne i wegetariańskie. Są to dania dość pracochłonne. Drugą najbardziej popularną metodą obróbki cieplnej jest pieczenie na ruszcie. W kuchni bułgarskiej nie ma natomiast zwyczaju smażenia w głębokim oleju, czy też zapiekania w cieście. Dlatego też w kuchni bułgarskiej nie występują paszteciki.

W kuchni bułgarskiej nie występują elementy, z których słynie kuchnia czeska czy polska. Co ciekawe przepisy nie zawierają prawie w ogóle buraków i ziemniaków, które są prawie nie znane. Brakuje tu zupełnie dań mącznych, jak kluski, makarony, pierogi czy paszteciki.

Najciekawsze bułgarskie dania narodowe i regionalne

Co Bułgarzy jedzą na śniadanie, obiad i kolację

W Bułgarii jada się 3 posiłki dziennie. Jedzenie się celebruje i staje się ono, szczególnie kolacja, okazją do spotkań towarzyskich. Śniadania są lekkie, zaś obiady i kolacje podobnie obfite.

Na śniadanie Bułgarzy jedzą głównie banicę z napojem boza. Natomiast na obiad przygotowuje się jedzenie w zależności od pory roku. Latem Bułgarzy jedzą dania wegetariańskie lub mięso i ryby. Zimą jada się ciężkie zupy, zaś wiosną i jesienią jedzenie jest bardziej lekkie, głównie warzywa i owoce. Do wszystkich dań podaje się chleb. Kolację jada się późno i często stanowi ona imprezę na świeżym powietrzu, kiedy to jedzenie popija się winem.

Typowym danie obiadowym jest giuwecz, czyli rodzaj mięsnego gulaszu z ryżem i warzywami. Jest to półpłynne danie jednogarnkowe gotowane z dodatkiem bulionu. Charakterystyczną potrawą dla obszaru bałkańskiego jest pilaw, czyli danie główne z ryżu, warzyw i kawałków mięsa. Bułgarski pilaw jest ostro przyprawiony i gotowany w taki sposób, że ryż pozostaje sypki. Popularna jest także grecka musaka czy też bakłażan nadziewany.

Przekąski i dodatki do dania głównego

Ważną częścią jadłospisu w Bułgarii stanowią dodatki do dania głównego, czyli sałatki, przystawki na zimno i przekąski. Popularną bułgarską sałatką jest sałatka szobska, która składa się z ogórków, pomidorów, cebuli i papryki posypanych startym białym serem sirene, który przypomina fetę. Co ciekawe, nie jest to tradycyjna potrawa ludowa, lecz została wymyślona w XX wieku, gdy tworzono przepisy dla rozwijającej się gastronomii turystycznej.

Typową przekąską i daniem, które można kupić w ulicznych straganach, są kebabcze, czyli rodzaj grillowanych kiełbasek zrobionych z mielonej wieprzowiny lub kawałków mięsa z warzywami na patyku. Podaje się je z frytkami oraz z pikantnym sosem lutenicą.

W Bułgarii można zjeść również takie dodatki do dania głównego jak:

  • kjufteta, czyli małe mięsne pulpeciki,
  • sziszczeta, czyli rodzaj szaszłyku,
  • ljutika, nadziewane i marynowane ostre papryczki,
  • tarator, czyli chłodnik na bazie jogurtu.

Pieczywo, napoje i desery w Bułgarii

Podobnie jak w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej, typowym pieczywem są tradycyjne chlebki pita, które podaje się do posiłków. Bułgarzy jedzą również europejski biały chleb, lecz jest to późniejsze zapożyczenie, raczej nietypowe dla tradycyjnej kuchni bułgarskiej.

W Bułgarii pija się głównie kawę. Herbata jest mało znana i pije się ją rzadko i w celach bardziej zdrowotnych. Typowym napojem do obiadu jest ayran, czyli rozcieńczony jogurt typowy dla kuchni tureckiej oraz boza, sfermentowany napój bezalkoholowy, typowy dla kuchni bałkańskiej.

Ciasta robione są z wykorzystaniem wschodniego ciasta filo, jak na przykład baklava. W Bułgarii również popularne są tureckie przysmaki, jak lokum oraz tułumbiczki, czyli rodzaj podłużnych pączków smażonych i maczanych w syropie. Jako deser jada się także owoce, których w Bułgarii jest mnóstwo.

Tradycyjnym wypiekiem bułgarskim jest banica, która może być przyrządzona na słodko lub na słono. Jest to placek zawijany, przekładany miękkim białym serem, zapiekany w piecu i podawany na ciepło. Robi się go z ciasta filo lub z ciasta francuskiego. Ciasto tego rodzaju jest typowe dla Bałkanów i przyrządza się je w Grecji, Bośni, Serbii i Albanii.

Do banicy na słodko dodaje się owoce, głównie jabłka lub konfitury, karmel lub chałwę. W kuchni bułgarskiej nie występują paszteciki, lecz podobnym daniem jest banica na słono, z dodatkiem warzyw lub mielonego mięsa.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto