Wyróżnione przepisy kuchni bułgarskiej
-
Baklawa
Baklawa z pistacjami to doskonała propozycja na smaczny deser podany z dodatkiem kawy czy herbaty. Kuchnia turecka, grecka czy bułgarska …
25 + 90 min łatwy 10 358 kcal -
Małże
Małże inaczej nazywane są mulami. Są niezbyt popularne w Polskich domach, ponieważ niewiele osób wie jak przyrządzić małże, a jest …
15 min łatwy 2 296 kcal
Pozostałe przepisy kuchni bułgarskiej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Bułgarski chłodnik
Bułgarski chłodnik to rodzaj zupy podawanej na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku …
20 + 60 min łatwy 3 -
Miszmasz
Miszmasz to tradycyjna potrawa pochodząca z Bułgarii. Pyszna potrawa na bazie jajek i kolorowych dodatków doskonale sprawdza się na szybką …
15 + 10 min łatwy 5 366 kcal -
Patatnik
Patatnik to tradycyjny wyrób kuchni bałkańskiej, przygotowywany na bazie startych ziemniaków placek jest doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej …
20 + 20 min łatwy 5 729 kcal -
Kyufte
Kyufte to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej, jest ono bardzo popularne na całych Bałkanach. Grillowane kotlety z mięsa mielonego są bardzo …
15 + 20 min łatwy 6 -
Kebapcze
Kebapcze to doskonała propozycja na pyszne mięso z grilla. Bułgaria słynie z grillowania mięsa, na każdym rogu spotkać można tawernę, …
15 + 20 min łatwy 6 397 kcal
-
Sarmi
Sarmi to doskonały pomysł na pyszną przystawkę lub danie obiadowe. Typowe bułgarskie mini gołąbki są odpowiednikiem naszych gołąbków z ryżem …
20 + 90 min łatwy 10 324 kcal -
Tarator
Tarator to doskonała propozycja na pyszną orzeźwiającą zupę w upalne letnie dni. Chłodnik tarator to tradycyjna zupa bułgarska. Przepis na …
20 min łatwy 6 -
Parlenka
Parlenka to doskonała propozycja na domowy chleb. Wywodzi się z kuchni bułgarskiej i przygotowuje się go na bazie ciasta drożdżowego. …
130 + 20 min łatwy 3 -
Kartofle z sirene
Kartofle z sirene to tradycyjna potrawa kuchni bułgarskiej. Pyszne smażone kartofle podawane z dodatkiem sera typu sirene to doskonała propozycja …
10 + 20 min łatwy 4
-
Katuk
Katuk to pyszna bułgarska przystawka wykonana na bazie jogurtu greckiego oraz czosnku. Katuk można spożywać jako dodatek do pieczywa, frytek …
15 min łatwy 9 -
Trakijska sałatka
Trakijska sałatka to tradycyjna przystawka podawana w Bułgarii. Przypomina bardzo greckie tzatziki, lecz do jej przygotowania używa się bałkańskiego jogurtu. …
10 min łatwy 10 -
Lukanka
Lukanka to tradycyjna bułgarska wędlina przygotowywana z różnego rodzaju mięsa. Surowa dojrzewająca kiełbasa suszona jest przez prawie 100 dni. Aby …
20 min łatwy 10 -
Lutenica
Lutenica to tradycyjna pasta kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się ją na bazie pieczonej papryki i bakłażana. Pasta może być dodatkiem na …
15 + 30 min łatwy 10 -
Printsesa
Printsesa to doskonała propozycja na śniadanie kuchni bułgarskiej. Zapiekane w piecu kromki pieczywa zwane popularnie grzankami. Podawane są na każdym …
10 + 30 min łatwy 6 886 kcal -
Mekitsa
Mekitsa to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Placuszki przygotowywane na bazie mąki pszennej i jogurtu smaży się na głębokim oleju. Niektóre …
10 + 20 min łatwy 10 607 kcal
-
Banica
Banica to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Zapiekane ciasto filo z dodatkami świetnie sprawdza się na obiad a także przekąskę podczas …
10 + 50 min łatwy 10 -
Gulasz rybny
Gulasz rybny z dorsza to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz rybny przygotowuje się podobnie do wersji …
20 + 40 min łatwy 8 303 kcal -
Filety z dorsza
Filety z dorsza to wspaniały pomysł na pyszny i sycący posiłek. Całość nie potrzebuje zbyt dużo przypraw, by naprawdę świetnie …
15 + 25 min łatwy 6 152 kcal -
Chłodnik koperkowy
Chłodnik koperkowy świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Przepis na chłodnik koperkowy jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie …
10 min łatwy 2 176 kcal
-
Zupa z gruszki i pietruszki
Zupa z gruszki i pietruszki to doskonała propozycja na pyszną zupę obiadową. Zupa jest dość słodka za sprawą gruszek oraz …
20 + 20 min łatwy 5 263 kcal -
Sałatka szopska
Sałatka szopska to tradycyjna sałatka bułgarska, której nazwa pochodzi od szopów, czyli mieszkańców Sofii i okolic, lub regionu szopskiego, który …
10 min łatwy 2 120 kcal -
Wątróbka z cebulką
Wątróbka z cebulką to danie się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. …
5 + 15 min łatwy 4 284 kcal -
Krewetki z grilla
Krewetki z grilla to obowiązkowa przekąska dla miłośników owoców morza. Bardzo często sięgają po nie także te osoby, które nigdy …
35 min łatwy 3 291 kcal -
Dorsz z grilla
Organizujesz grilla lub idziesz jako gość do kogoś i chcesz coś przygotować? Dorsz atlantycki z grilla świetnie sprawdzi się jako …
25 min łatwy 2
Kuchnia bułgarska - opis, typowe potrawy, przepisy, ciekawostki
Wbrew pozorom w Polsce, kuchnia bułgarska jest dość mało znana, podobnie jak kuchnia czeska. Mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie, gdyż zawiera dużo warzyw, przypraw i serów, natomiast mało potraw mącznych i kartoflanych. Warto poznać przepisy na bułgarskie przysmaki i zastosować je w swojej kuchni.
Jak powstała kuchnia bułgarska i jej narodowe, tradycyjne potrawy
Kuchnia bułgarska należy do sfery kuchni bałkańskiej, gdzie mieszają się wpływy kuchni śródziemnomorskiej, greckiej i tureckiej. Mimo przynależności do grupy słowiańskiej, jest ona zupełnie inna niż kuchnia czeska i kuchnia polska. Ma to związek z ciepłym klimatem, który wymaga lżejszego jedzenia, bardziej opartego na warzywach. Zaś ciężka kuchnia czeska z dużą ilością mięsa oraz potraw mącznych i ziemniaczanych, nie sprawdziłaby się w tym klimacie.
Kuchnia bułgarska ma swoje źródło w tradycjach kulinarnych ludów koczowniczych i pasterskich, stąd dużo dań jednogarnkowych i popularność pieczenia na ruszcie. Prócz ciepłego klimatu, na bułgarskie jedzenie duży wpływ miała długoletnia okupacja turecka. Bułgaria, będąca długie wieki częścią Imperium Osmańskiego, przyswoiła sobie dania tureckie i greckie.
Jakie składniki i sposoby gotowania składają się na tradycyjne, narodowe i regionalne bułgarskie przepisy
Bułgarskie dania uchodzą za jedne z najzdrowszych, głównie dlatego, że w Bułgarii jada się dużo warzyw, szczególnie cebuli, pomidorów, papryki i ogórka. Bułgarzy często jedzą zupy i dania wegetariańskie. Bułgarskie przysmaki są mocno przyprawione lokalnymi ziołami, choć kuchnia bułgarska nie uchodzi za pikantną. Najczęściej wykorzystywanymi przyprawami są:
- czosnek,
- czubrica,
- bazylia,
- kozieradka,
- mięta.
Kuchnia bułgarska stosuje bardzo mało mięsa, za to dużo ryb. Najczęściej przygotowuje się dania z wieprzowiny. Ważne miejsce w kuchni bułgarskiej zajmują przetwory mleczne, szczególnie gęsty jogurt i ajran. Spośród serów najbardziej popularny jest żółty ser kaszkawał, czyli twardy ser podpuszczkowy, dojrzewający robiony z mleka owczego lub krowiego. Natomiast miękki biały ser dodaje się do sałatek i wypieków.
W Bułgarii najbardziej popularną metodą przyrządzania potraw jest gotowanie i to najczęściej wszystkich produktów razem. Dlatego też tradycyjne potrawy narodowe i regionalne to przede wszystkim dania jednogarnkowe, jak na przykład pilaw, giuwecz, czy kawarma. Najbardziej popularne, tradycyjne bułgarskie dania stanowią różne rodzaje gulasze mięsne i wegetariańskie. Są to dania dość pracochłonne. Drugą najbardziej popularną metodą obróbki cieplnej jest pieczenie na ruszcie. W kuchni bułgarskiej nie ma natomiast zwyczaju smażenia w głębokim oleju, czy też zapiekania w cieście. Dlatego też w kuchni bułgarskiej nie występują paszteciki.
W kuchni bułgarskiej nie występują elementy, z których słynie kuchnia czeska czy polska. Co ciekawe przepisy nie zawierają prawie w ogóle buraków i ziemniaków, które są prawie nie znane. Brakuje tu zupełnie dań mącznych, jak kluski, makarony, pierogi czy paszteciki.
Najciekawsze bułgarskie dania narodowe i regionalne
Co Bułgarzy jedzą na śniadanie, obiad i kolację
W Bułgarii jada się 3 posiłki dziennie. Jedzenie się celebruje i staje się ono, szczególnie kolacja, okazją do spotkań towarzyskich. Śniadania są lekkie, zaś obiady i kolacje podobnie obfite.
Na śniadanie Bułgarzy jedzą głównie banicę z napojem boza. Natomiast na obiad przygotowuje się jedzenie w zależności od pory roku. Latem Bułgarzy jedzą dania wegetariańskie lub mięso i ryby. Zimą jada się ciężkie zupy, zaś wiosną i jesienią jedzenie jest bardziej lekkie, głównie warzywa i owoce. Do wszystkich dań podaje się chleb. Kolację jada się późno i często stanowi ona imprezę na świeżym powietrzu, kiedy to jedzenie popija się winem.
Typowym danie obiadowym jest giuwecz, czyli rodzaj mięsnego gulaszu z ryżem i warzywami. Jest to półpłynne danie jednogarnkowe gotowane z dodatkiem bulionu. Charakterystyczną potrawą dla obszaru bałkańskiego jest pilaw, czyli danie główne z ryżu, warzyw i kawałków mięsa. Bułgarski pilaw jest ostro przyprawiony i gotowany w taki sposób, że ryż pozostaje sypki. Popularna jest także grecka musaka czy też bakłażan nadziewany.
Przekąski i dodatki do dania głównego
Ważną częścią jadłospisu w Bułgarii stanowią dodatki do dania głównego, czyli sałatki, przystawki na zimno i przekąski. Popularną bułgarską sałatką jest sałatka szobska, która składa się z ogórków, pomidorów, cebuli i papryki posypanych startym białym serem sirene, który przypomina fetę. Co ciekawe, nie jest to tradycyjna potrawa ludowa, lecz została wymyślona w XX wieku, gdy tworzono przepisy dla rozwijającej się gastronomii turystycznej.
Typową przekąską i daniem, które można kupić w ulicznych straganach, są kebabcze, czyli rodzaj grillowanych kiełbasek zrobionych z mielonej wieprzowiny lub kawałków mięsa z warzywami na patyku. Podaje się je z frytkami oraz z pikantnym sosem lutenicą.
W Bułgarii można zjeść również takie dodatki do dania głównego jak:
- kjufteta, czyli małe mięsne pulpeciki,
- sziszczeta, czyli rodzaj szaszłyku,
- ljutika, nadziewane i marynowane ostre papryczki,
- tarator, czyli chłodnik na bazie jogurtu.
Pieczywo, napoje i desery w Bułgarii
Podobnie jak w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej, typowym pieczywem są tradycyjne chlebki pita, które podaje się do posiłków. Bułgarzy jedzą również europejski biały chleb, lecz jest to późniejsze zapożyczenie, raczej nietypowe dla tradycyjnej kuchni bułgarskiej.
W Bułgarii pija się głównie kawę. Herbata jest mało znana i pije się ją rzadko i w celach bardziej zdrowotnych. Typowym napojem do obiadu jest ayran, czyli rozcieńczony jogurt typowy dla kuchni tureckiej oraz boza, sfermentowany napój bezalkoholowy, typowy dla kuchni bałkańskiej.
Ciasta robione są z wykorzystaniem wschodniego ciasta filo, jak na przykład baklava. W Bułgarii również popularne są tureckie przysmaki, jak lokum oraz tułumbiczki, czyli rodzaj podłużnych pączków smażonych i maczanych w syropie. Jako deser jada się także owoce, których w Bułgarii jest mnóstwo.
Tradycyjnym wypiekiem bułgarskim jest banica, która może być przyrządzona na słodko lub na słono. Jest to placek zawijany, przekładany miękkim białym serem, zapiekany w piecu i podawany na ciepło. Robi się go z ciasta filo lub z ciasta francuskiego. Ciasto tego rodzaju jest typowe dla Bałkanów i przyrządza się je w Grecji, Bośni, Serbii i Albanii.
Do banicy na słodko dodaje się owoce, głównie jabłka lub konfitury, karmel lub chałwę. W kuchni bułgarskiej nie występują paszteciki, lecz podobnym daniem jest banica na słono, z dodatkiem warzyw lub mielonego mięsa.