Domowe musli
- Płatki owsiane - 3 szklanki (600 g)
- Orzechy włoskie (50 g)
- Migdały (50 g)
- Orzechy laskowe (50 g)
- Miód (200 g)
- Rodzynki (100 g)
- Suszona żurawina (50 g)
Przepis na domowe musli krok po kroku
Orzechy oraz migdały posiekane drobno.
Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym rozsyp odrobinę cynamonu oraz cukru wanilinowego.
Następnie na blaszkę wysyp orzechy oraz migdały, płatki owsiane, rodzynki oraz suszoną żurawinę.
Składniki dokładnie wymieszaj i rozprowadź po całej blaszce.
Na koniec wierzch musli polej miodem.
Musli piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut, co kilka minut musli przemieszaj drewnianą łopatką.
Po tym czasie piekarnik wyłącz i uchyl. Domowe musli pozostaw do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Gotowe musli przesyp do pojemnika i szczelnie go zamknij.
Więcej informacji na temat domowego musli
Domowe musli z rodzynkami i orzechami to doskonała propozycja na pyszne, pełnowartościowe śniadanie. Musli wystarczy zalać ciepłym mlekiem. Dobre domowe musli nie zawiera konserwantów. Przepis na domowe musli jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, miód, rodzynki, suszona żurawina, cynamon oraz cukier wanilinowy.
Jak zrobić domowe musli? Orzechy oraz migdały posiekane drobno. Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym rozsyp odrobinę cynamonu oraz cukru wanilinowego. Następnie na blaszkę wysyp orzechy oraz migdały, płatki owsiane, rodzynki oraz suszoną żurawinę. Składniki dokładnie wymieszaj i rozprowadź po całej blaszce. Na koniec wierzch musli polej miodem. Musli piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, co kilka minut musli przemieszaj drewnianą łopatka. Po tym czasie piekarnik wyłącz i uchyl. Domowe musli pozostaw do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku. Gotowe musli przesyp do pojemnika i szczelnie go zamknij.
Migdały są dobrym źródłem witaminy E oraz manganu. Witamina obecna w migdałach zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Migdały są również doskonałym źródłem witaminy B2, magnezu, fosforu, wapnia oraz miedzi, znajdziemy w nich również wcześniej wskazane przeciwutleniacze. Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.
Podsumowując smaczne musli z bakaliami to doskonały pomysł na śniadanie. Najlepsze musli jest dobre bezpośrednio po przygotowaniu, jednak nie musisz wykorzystywać go całego od razu - zrobione musli możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.
Alergeny w domowym musli
Lista alergenów dla domowego musli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- Migdały
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze domowego musli
Domowe musli to doskonały pomysł na przygotowanie smacznego dodatku do mleka, które możesz wykorzystać na śniadanie. Musli jest bogactwem wielu substancji odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.