Przepis na domowe musli krok po kroku

Składniki dla 11 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Orzechy oraz migdały posiekane drobno.

Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym rozsyp odrobinę cynamonu oraz cukru wanilinowego.

Następnie na blaszkę wysyp orzechy oraz migdały, płatki owsiane, rodzynki oraz suszoną żurawinę.

Składniki dokładnie wymieszaj i rozprowadź po całej blaszce.

Na koniec wierzch musli polej miodem.

Musli piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut, co kilka minut musli przemieszaj drewnianą łopatką.

Po tym czasie piekarnik wyłącz i uchyl. Domowe musli pozostaw do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku.

Gotowe musli przesyp do pojemnika i szczelnie go zamknij.

Domowe musli podane w białej miseczce.
Domowe musli
Koszt przygotowania dania
27.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
387 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Domowe musli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o domowym musli

Domowe musli z rodzynkami i orzechami to doskonała propozycja na pyszne, pełnowartościowe śniadanie. Musli wystarczy zalać ciepłym mlekiem. Dobre domowe musli nie zawiera konserwantów. Przepis na domowe musli jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, miód, rodzynki, suszona żurawina, cynamon oraz cukier wanilinowy.

Jak zrobić domowe musli? Orzechy oraz migdały posiekane drobno. Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym rozsyp odrobinę cynamonu oraz cukru wanilinowego. Następnie na blaszkę wysyp orzechy oraz migdały, płatki owsiane, rodzynki oraz suszoną żurawinę. Składniki dokładnie wymieszaj i rozprowadź po całej blaszce. Na koniec wierzch musli polej miodem. Musli piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, co kilka minut musli przemieszaj drewnianą łopatka. Po tym czasie piekarnik wyłącz i uchyl. Domowe musli pozostaw do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku. Gotowe musli przesyp do pojemnika i szczelnie go zamknij.

Migdały są dobrym źródłem witaminy E oraz manganu. Witamina obecna w migdałach zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Migdały są również doskonałym źródłem witaminy B2, magnezu, fosforu, wapnia oraz miedzi, znajdziemy w nich również wcześniej wskazane przeciwutleniacze. Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.

Podsumowując smaczne musli z bakaliami to doskonały pomysł na śniadanie. Najlepsze musli jest dobre bezpośrednio po przygotowaniu, jednak nie musisz wykorzystywać go całego od razu - zrobione musli możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku.

Wartości odżywcze domowego musli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
387.50 kcal
387.50 kcal
Białko
9.83 g
9.83 g

Węglowodany w domowym musli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
65.17 g
65.17 g
Węglowodany przyswajalne
57.45 g
57.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
7.72 g
7.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.65 g
11.65 g
Tłuszcze nasycone
2.29 g
2.29 g
Tłuszcze nienasycone
9.35 g
9.35 g
Tłuszcze jednonasycone
5.01 g
5.01 g
Tłuszcze wielonasycone
4.34 g
4.34 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na domowe musli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
0.18 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina C
0.65 mg
0.65 mg
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.97 mg
1.97 mg
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.32 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Niacyna
1.06 mg
1.06 mg
Foliany
24.55 µg (mcg)
24.55 µg (mcg)
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten
2.32 µg (mcg)
2.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na domowe musli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
6.91 mg
6.91 mg
Potas
368.41 mg
368.41 mg
Wapń
54.27 mg
54.27 mg
Fosfor
282.32 mg
282.32 mg
Magnez
105.41 mg
105.41 mg
Żelazo
3.16 mg
3.16 mg
Cynk
2.44 mg
2.44 mg
Miedź
0.45 mg
0.45 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny domowego musli 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w domowym musli

Lista alergenów dla domowego musli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Migdały
    • Orzechy laskowe

Cena przygotowania domowego musli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
600 g
3 szklanki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 600 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Orzechy laskowe
50 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 50 g
Miód
200 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Suszona żurawina
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Koszt składników
70.00
Jak oceniasz przepis na domowe musli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób