Dewolaje z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
- Masło (60 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na dewolaje z kurczaka krok po kroku
Pietruszkę i koper umyj oraz posiekaj.
Czosnek obierz.
W małej miseczce wymieszaj masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natką pietruszki oraz koperkiem.
Masło dopraw do smaku solą oraz pieprzem i uformuj z niego 4 wałeczki.
Masło zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki.
Mięso z piersi kurczaka podziel na 4 porcje. Każdą z porcji rozbij na cienkie kotlety przy pomocy tłuczka do mięsa.
Na każdą porcję mięsa ułóż po kawałku masła.
Mięso zawiń w roladki, dokładnie podwijając jej końce.
Do trzech osobnych talerzy umieść mąkę, bułkę tartą oraz rozkłócone jajko.
Każdą roladkę dokładnie obtocz w mące, jajku oraz na końcu w bułce tartej.
Mięso przykryj i włóż na godzinę do lodówki.
Olej rozgrzej w garnku do temperatury 190 st. C.
Roladki smaż w rozgrzanym tłuszczu przez około 10 minut (panierka powinna być złota).
Dewolaje wyciągnij z tłuszczu i odsącz jego nadmiar na ręczniku papierowym.
Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat dewolajów z kurczaka
Dewolaje z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety doskonale smakują z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych sezonowych warzyw. Przepis na dewolaje z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, olej rzepakowy, masło, czosnek, natka pietruszki, koper, mąka pszenna, bułka tarta, jajka, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić dewolaje z kurczaka? Pietruszkę i koper umyj oraz posiekaj. Czosnek obierz. W małej miseczce wymieszaj masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natką pietruszki oraz koperkiem. Masło dopraw do smaku solą oraz pieprzem i uformuj z niego 4 wałeczki. Masło zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki. Mięso z piersi kurczaka podziel na 4 porcje. Każdą z porcji rozbij na cienkie kotlety przy pomocy tłuczka do mięsa. Na każdą porcję mięsa ułóż po kawałku masła. Mięso zawiń w roladki dokładnie podwijając jej końce. Do trzech osobnych talerzy umieść mąkę, bułkę tartą oraz rozkłócone jajko. Każdą roladkę dokładnie obtocz w mące, jajku oraz na końcu w bułce tartej. Mięso przykryj i włóż na godzinę do lodówki. Roladki smaż w rozgrzanym tłuszczu przez około 10 minut (panierka powinna być złota). Dewolaje wyciągnij z tłuszczu i odsącz jego nadmiar na ręczniku papierowym. Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości.
Podsumowując najlepsze dewolaje z kurczaka to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla rodziny. Kotlety są dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Ważne jest, aby dobrze obtoczyć mięso w mące — ma to na celu dobre zamknięcie mięsa, aby rozpuszczone masło nie wypłynęło z wnętrza kotleta.
Alergeny w dewolajach z kurczaka
Lista alergenów dla dewolajów z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze dewolajów z kurczaka
Dewolaje z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso z kurczaka stanowi dobre źródło białka zwierzęcego.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.