Jak smażyć dewolaje?

Jak smażyć dewolaje
Jak smażyć dewolaje
ikona podziel się
Opublikowano: 19.05.2023 r., 17:44 | Autor: Oliwia Gawron

Dewolaje to rodzaj dania, które towarzyszą nam na wszystkich większych imprezach okolicznościowych dlatego szczególnie warto wiedzieć, jak smażyć dewolaje?

  1. Rozgrzej masło klarowane na patelni.
  2. Usmaż dewolaje z każdej strony przez około 3-5 minut.
  3. Usmażone mięso połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Dewolaje podawaj z ziemniaczanym puree i surówką.

Jak smażyć dewolaje? Co jeszcze warto wiedzieć?

Dewolaj z kurczaka to danie, które zapewne większość z nas zna i lubi, występuje ono na większości przyjęć rodzinnych i uroczystości. Wcale nie ma się co dziwić, ponieważ jest to bardzo pyszne i pożywne danie.

Dlatego dzisiaj koniecznie przekonaj się jak smażyć dewolaje i ile smażyć je na patelni.

  1. Rozgrzej masło klarowane na patelni.
  2. Usmaż dewolaje z każdej strony przez około 3-5 minut.
  3. Usmażone mięso połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Dewolaje podawaj z ziemniaczanym puree i surówką.

Sam widzisz, że czas smażenia mięsa jest krótki, dlatego przygotujesz je błyskawicznie.

De volaille powstaje z mięsa z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Skoro już wiesz, jak smażyć dewolaje na oleju koniecznie postaw na dodatki.

Idealnie pasuje tutaj delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Skoro już wiesz, na czym smażyć dewolaje z masłem i jak długo smażyć, koniecznie przygotuj je na obiad dla całej swojej rodziny. Kotlety dewolaje na pewno posmakują wszystkim przybyłym gościom, wielu z nich zapewne spotkało się z nimi już wcześniej na różnych imprezach okolicznościowych.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto