Jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje?

Jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje
Jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje
ikona podziel się
Opublikowano: 25.05.2023 r., 22:54 | Autor: Oliwia Gawron

Dewolaje to rodzaj dania, które zna zapewne każdy z nas, pojawia się ono na większości większych imprez, komuniach czy weselach. Jednak jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje?

  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyj i osusz.
  2. Przekrój każdą z piersi z kurczaka pionowo, na dwie równe części.
  3. Jeśli pierś z kurczaka jest mała, zostaw ją w całości.
  4. Delikatnie rozbij mięso i dodaj farsz do dewolaja.
  5. Całość zawiń i usmaż na rozgrzanym oleju.

Jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kotlety dewolaje drobiowe to danie, które zapewne większość z nas zna i lubi, występuje ono na większości przyjęć rodzinnych i uroczystości. Wcale nie ma się co dziwić, ponieważ jest to bardzo pyszne i pożywne danie.

Dlatego dzisiaj koniecznie poznaj mój sposób jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje, do ich przygotowania będziesz potrzebować tak naprawdę tylko: piersi z kurczaka, dodatkowo składniki na farsz, ja zawsze stawiam na: jajka, bułka tarta, ser, masło, olej rzepakowy oraz warzywa, ja postawiłam na paprykę i ogórka kiszonego.

W moim przypadku mięso to piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Sukcesem pysznych i chrupiących jest prawidłowo zawinięty filet z kurczaka, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony sposób:

  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyj i osusz.
  2. Przekrój każdą z piersi z kurczaka pionowo, na dwie równe części.
  3. Jeśli pierś z kurczaka jest mała, zostaw ją w całości.
  4. Delikatnie rozbij mięso i dodaj farsz do dewolaja.
  5. Całość zawiń i usmaż na rozgrzanym oleju.

W ten sposób w krótkim czasie powstanie mój przepis na dewolaje, będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Nie zapominaj jednak o dodatkach, idealnie sprawdzi się tutaj ziemniaczane puree.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Sam zadecyduj o dodatkach i postaw na smaczny obiad.

Skoro już wiesz, jak przygotować mięso na kotlety i jak zrobić klasyczny devolay.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego, dewolaje na pewno zasmakują wszystkich Twoim domownikom i gościom, dlatego będzie to jak najbardziej bezpieczna i pewna opcja dla osób w każdym wieku.

Zobacz pytania podobne do jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto