Przepis na dewolaje z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do czosnku, folia spożywcza, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Pietruszkę i koper umyj oraz posiekaj.

Czosnek obierz.

W małej miseczce wymieszaj masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natką pietruszki oraz koperkiem.

Masło dopraw do smaku solą oraz pieprzem i uformuj z niego 4 wałeczki.

Masło zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki.

Mięso z piersi kurczaka podziel na 4 porcje. Każdą z porcji rozbij na cienkie kotlety przy pomocy tłuczka do mięsa.

Na każdą porcję mięsa ułóż po kawałku masła.

Mięso zawiń w roladki, dokładnie podwijając jej końce.

Do trzech osobnych talerzy umieść mąkę, bułkę tartą oraz rozkłócone jajko.

Każdą roladkę dokładnie obtocz w mące, jajku oraz na końcu w bułce tartej.

Mięso przykryj i włóż na godzinę do lodówki.

Olej rozgrzej w garnku do temperatury 190 st. C.

Roladki smaż w rozgrzanym tłuszczu przez około 10 minut (panierka powinna być złota).

Dewolaje wyciągnij z tłuszczu i odsącz jego nadmiar na ręczniku papierowym.

Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dewolaje z kurczaka podane z dodatkiem frytek na białych talerzach.
Dewolaje z kurczaka
Koszt przygotowania dania
30.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2075 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Dewolaje z kurczaka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dewolajach z kurczaka

Dewolaje z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety doskonale smakują z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych sezonowych warzyw. Przepis na dewolaje z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, olej rzepakowy, masło, czosnek, natka pietruszki, koper, mąka pszenna, bułka tarta, jajka, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić dewolaje z kurczaka? Pietruszkę i koper umyj oraz posiekaj. Czosnek obierz. W małej miseczce wymieszaj masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natką pietruszki oraz koperkiem. Masło dopraw do smaku solą oraz pieprzem i uformuj z niego 4 wałeczki. Masło zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki. Mięso z piersi kurczaka podziel na 4 porcje. Każdą z porcji rozbij na cienkie kotlety przy pomocy tłuczka do mięsa. Na każdą porcję mięsa ułóż po kawałku masła. Mięso zawiń w roladki dokładnie podwijając jej końce. Do trzech osobnych talerzy umieść mąkę, bułkę tartą oraz rozkłócone jajko. Każdą roladkę dokładnie obtocz w mące, jajku oraz na końcu w bułce tartej. Mięso przykryj i włóż na godzinę do lodówki. Roladki smaż w rozgrzanym tłuszczu przez około 10 minut (panierka powinna być złota). Dewolaje wyciągnij z tłuszczu i odsącz jego nadmiar na ręczniku papierowym. Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości.

Podsumowując najlepsze dewolaje z kurczaka to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla rodziny. Kotlety są dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Ważne jest, aby dobrze obtoczyć mięso w mące — ma to na celu dobre zamknięcie mięsa, aby rozpuszczone masło nie wypłynęło z wnętrza kotleta.

Wartości odżywcze dewolajów z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
592.95 kcal
2075.32 kcal
Białko
7.77 g
27.21 g
Fenyloalanina
0.30 mg
1.04 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w dewolajach z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
5.59 g
19.55 g
Węglowodany przyswajalne
5.26 g
18.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
1.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
59.79 g
209.26 g
Tłuszcze nasycone
6.43 g
22.50 g
Tłuszcze nienasycone
53.36 g
186.76 g
Tłuszcze jednonasycone
37.92 g
132.74 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
15.44 g
54.03 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
38.92 mg
136.22 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na dewolaje z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dewolaje z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
59.48 mg
208.19 mg
Potas
127.74 mg
447.08 mg
Wapń
19.29 mg
67.50 mg
Żelazo
0.67 mg
2.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dewolajów z kurczaka 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dewolajach z kurczaka

Lista alergenów dla dewolajów z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania dewolajów z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
47.30
Jak oceniasz przepis na dewolaje z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób