Dewolaje z kurczaka

Opublikowano: 01.09.2022 r., 16:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dewolaje z kurczaka podane z dodatkiem frytek na białych talerzach.
Dewolaje z kurczaka
Dewolaje z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny, mięsny obiad dla całej rodziny. Kotlet z nadzieniem z masła i świeżych ziół doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 40 min
2075 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (1000 ml)
  • Masło (60 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku, folia spożywcza, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Przepis na dewolaje z kurczaka krok po kroku

Pietruszkę i koper umyj oraz posiekaj.

Czosnek obierz.

W małej miseczce wymieszaj masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natką pietruszki oraz koperkiem.

Masło dopraw do smaku solą oraz pieprzem i uformuj z niego 4 wałeczki.

Masło zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki.

Mięso z piersi kurczaka podziel na 4 porcje. Każdą z porcji rozbij na cienkie kotlety przy pomocy tłuczka do mięsa.

Na każdą porcję mięsa ułóż po kawałku masła.

Mięso zawiń w roladki, dokładnie podwijając jej końce.

Do trzech osobnych talerzy umieść mąkę, bułkę tartą oraz rozkłócone jajko.

Każdą roladkę dokładnie obtocz w mące, jajku oraz na końcu w bułce tartej.

Mięso przykryj i włóż na godzinę do lodówki.

Olej rozgrzej w garnku do temperatury 190 st. C.

Roladki smaż w rozgrzanym tłuszczu przez około 10 minut (panierka powinna być złota).

Dewolaje wyciągnij z tłuszczu i odsącz jego nadmiar na ręczniku papierowym.

Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na dewolaje z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat dewolajów z kurczaka

Dewolaje z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety doskonale smakują z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych sezonowych warzyw. Przepis na dewolaje z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, olej rzepakowy, masło, czosnek, natka pietruszki, koper, mąka pszenna, bułka tarta, jajka, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić dewolaje z kurczaka? Pietruszkę i koper umyj oraz posiekaj. Czosnek obierz. W małej miseczce wymieszaj masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natką pietruszki oraz koperkiem. Masło dopraw do smaku solą oraz pieprzem i uformuj z niego 4 wałeczki. Masło zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki. Mięso z piersi kurczaka podziel na 4 porcje. Każdą z porcji rozbij na cienkie kotlety przy pomocy tłuczka do mięsa. Na każdą porcję mięsa ułóż po kawałku masła. Mięso zawiń w roladki dokładnie podwijając jej końce. Do trzech osobnych talerzy umieść mąkę, bułkę tartą oraz rozkłócone jajko. Każdą roladkę dokładnie obtocz w mące, jajku oraz na końcu w bułce tartej. Mięso przykryj i włóż na godzinę do lodówki. Roladki smaż w rozgrzanym tłuszczu przez około 10 minut (panierka powinna być złota). Dewolaje wyciągnij z tłuszczu i odsącz jego nadmiar na ręczniku papierowym. Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości.

Podsumowując najlepsze dewolaje z kurczaka to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla rodziny. Kotlety są dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Ważne jest, aby dobrze obtoczyć mięso w mące — ma to na celu dobre zamknięcie mięsa, aby rozpuszczone masło nie wypłynęło z wnętrza kotleta.

Alergeny w dewolajach z kurczaka

Lista alergenów dla dewolajów z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze dewolajów z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Dewolaje z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso z kurczaka stanowi dobre źródło białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
592.95
2075.32
Białko (g)
7.77
27.21
Fenyloalanina (mg)
0.30
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.59
19.55
Węglowodany przyswajalne (g)
5.26
18.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
59.79
209.26
Tłuszcze nasycone (g)
6.43
22.50
Tłuszcze nienasycone (g)
53.36
186.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
37.92
132.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
15.44
54.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.92
136.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
59.48
208.19
Potas (mg)
127.74
447.08
Wapń (mg)
19.29
67.50
Żelazo (mg)
0.67
2.35
Szacunkowy indeks glikemiczny dewolajów z kurczaka 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dewolajów z kurczaka

Koszt składników
47.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
47.30