Cukinia faszerowana kaszą
- Cukinia - 2 szt (600 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Pomidor - 2 szt (360 g)
- Kasza jaglana (250 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Koncentrat pomidorowy (15 g)
Przepis na cukinię faszerowaną kaszą krok po kroku
Kaszę jaglaną przepłucz, zalej wodą i gotuj do pełnej miękkości, przez około 20 minut.
Cukinie umyj przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką. Środek cukinii odłóż do osobnego naczynia.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane czosnek i cebulę. Gdy będą nieco rumiane, dodaj do nich pokrojone w kostkę pomidory i środek cukinii. Całość smaż razem przez 2 minuty.
Do zawartości patelni dodaj kaszę jaglaną i przecier pomidorowy. Całość dopraw do smaku.
Farsz włóż do cukinii.
Gotowe cukinie przełóż na blachę piekarnika i piecz je przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po tym czasie udekoruj ją plasterkami mozzarelli i piecz dodatkowe 5 minut.
-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat cukinii faszerowanej kaszą
Cukinia faszerowana kaszą to wybór na prosty, ale ciekawy posiłek dla całej rodziny. Cukinia w takiej wersji jest bardzo smaczna, ale co ważniejsze niezwykle zdrowa. Całość nadaje się nie tylko jako obiad, ale również na sycącą kolację. Choć to danie całkowicie roślinne jest bardzo odżywcze. Ta potrawa jest też bardzo uniwersalna, można dodawać do niej ulubione składniki i tworzyć zupełnie nowe połączenia smakowe.
Ten przepis na cukinię faszerowaną kaszą jaglaną jest wspaniałą opcją na posiłek szybki, tani, a do tego bardzo smaczny. Wszystko to zasługa odpowiedniego doprawienia. Do cukinii dodaje się sporo ziół, dzięki czemu smakuje naprawdę wybornie. Kasza jaglana, która jest głównym składnikiem farszu do cukinii, jest produktem nie tylko nadającym odpowiedniej sytości, ale również dostarczającym sporej ilości składników odżywczych. W dodatku jest całkowicie bezglutenową, więc może być stosowana nawet przez osoby z celiakią. To dodatek, który dostarcza dość sporo białka. Dostarcza także sporo witamin z gruby B, dzięki czemu wspiera właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Jednak jest to opcja o dość wysokim indeksie glikemicznym, dlatego nie sprawdzi się w diecie osób z cukrzycą. W przypadku problemów z gospodarką cukrową warto zastąpić ją kaszą gryczaną i warzywami.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować cukinię faszerowaną kaszą i warzywami, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, a przy tym naprawdę smaczna. Cukinia nadziewana kaszą to doskonały pomysł na naprawdę wartościowy posiłek, wypełniony po brzegi warzywami. Głównym składnikiem jest oczywiście cukinia, jednak do farszu warto, jest dodać inne jarzyny, które nie tylko wzbogacą smak całości, ale również dostarczą więcej składników prozdrowotnych. Cukinia zapiekana z kaszą jaglaną na pewno sprawdzi się też dla dzieci, gdyż jest bardzo delikatna. To najlepsza cukinia faszerowana wegetariańska, którą można stworzyć w kilka chwil we własnej kuchni. Dostarcza sporo białka i błonnika, dlatego z powodzeniem może być częścią zdrowej diety.
Alergeny w cukinii faszerowanej kaszą
Lista alergenów dla cukinii faszerowanej kaszą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze cukinii faszerowanej kaszą
To niezwykle zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.