Przepis na clafoutis krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, mikser, duża miska

Wiśnie umyj, wydryluj i pokrój na połówki.

Jajka wbij do miseczki i ubij je razem z cukrem.

Powoli wlewaj olej, cały czas ubijając. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj, by powstała gładka masa.

Wiśnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je przygotowanym ciastem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 45 minut.

Clafoutis z wiśniami podane w patelni.
clafoutis
Koszt przygotowania dania
12.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
272 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Clafoutis - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o clafoutis

Clafoutis to bardzo łatwy deser, o trudno brzmiącej nazwie, który pochodzi z Francji. Najlepiej smakuje zapiekany z dużą ilością świeżych owoców i cukrem pudrem.

Przepis na clafoutis, to doskonały pomysł na najlepszy francuski deser. Całość robi się w kilka chwil. Wystarczy przygotować ciasto podobne do tego na naleśniki, wlać do kokilek lub formy, dodać owoce lub ewentualnie inne dodatki, a następnie zapiekać przez nieco więcej niż kwadrans. Clafoutis podaje się na ciepło, jak i zimno. Ciasto po połączeniu wszystkich składników powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić clafoutis, by był smaczny i łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Najpopularniejsze jest clafoutis z czereśniami, jednak można je zrobić z dowolnymi owocami. Ciasto do przygotowania clafoutis jest niezwykle proste, a wszystkie składniki potrzebne do jego stworzenia na pewno masz już w swojej szafce kuchennej. Ciasto konsystencją i sposobem przygotowania przypomina te na naleśniki. Jest tak samo gęste i równie smaczne. Po zapieczeniu wspaniale łączy się z owocami. To doskonały wybór na zdrowy deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych dań. Nie zawiera dużych ilości cukru, więc sprawdzi się na diecie, ale również dla dzieci. W dodatku jego przygotowanie zajmuje kilka chwil. To świetna opcja, by wykorzystać zalegające w domu owoce. Naprawdę wszystkie pasują do niego doskonale. Świetnie sprawdzają się zarówno te świeże, jak i mrożone. Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdza się mąka pszenna. Najlepiej używać do tego celu mąki o niskim typie, która jest bardzo delikatna, więc najlepiej nadaje się do deserów. Oprócz mąki potrzebne są również jajka. W tym przypadku warto wybrać te ekologiczne, które są świetnym źródłem białka, ale także kwasów Omega 3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i nerwowego. Do ciasta można dodać tak jak w przepisie, cukru, lub sięgnąć po słodzik. Świetnie sprawdza się erytrytol lub ksylitol, jednak należy pamiętać, że w nadmiarze i przy słabej tolerancji mogą one powodować biegunki.

Wartości odżywcze clafoutis

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
160.08 kcal
272.14 kcal
Białko
4.60 g
7.82 g

Węglowodany w clafoutis

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
21.44 g
36.45 g
Węglowodany przyswajalne
20.74 g
35.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
1.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
6.54 g
11.12 g
Tłuszcze nasycone
1.45 g
2.47 g
Tłuszcze nienasycone
5.09 g
8.65 g
Cholesterol
60.75 mg
103.28 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na clafoutis

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.52 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.92 mg
1.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.09 µg (mcg)
46.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na clafoutis

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
31.41 mg
53.39 mg
Potas
139.97 mg
237.95 mg
Wapń
40.85 mg
69.44 mg
Fosfor
70.22 mg
119.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.90 mg
20.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
1.74 mg
Cynk
0.44 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny clafoutis 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w clafoutis

Lista alergenów dla clafoutis przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania clafoutis

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Wiśnie
600 g
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 600 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na clafoutis
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób