Kruche ciasto z wiśniami

Opublikowano: 25.01.2022 r., 14:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kruche ciasto z wiśniami
Kruche ciasto z wiśniami
Połączenie kruchego ciasta z wiśniami to idealny pomysł na pyszny deser dla całej Twojej rodziny. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam, jak smaczne jest.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas duszenia 45 min
294 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanki (400 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier puder 4 łyżki (40 g)
  • Wiśnie 2 szklanki (500 g)
  • Cukier 4 łyżki (40 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, okrągła forma do pieczenia

Przepis na kruche ciasto z wiśniami krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski.

Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło, wbij żółtka i wsyp cukier.

Ugniataj ciasto w rękach, dodaj kieliszek zimnej wody i uformuj kulę.

Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.

Wiśnie wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj.

Dodaj cukier, gotuj do momentu, aż owoce się rozpadną.

Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Owoce powinny się zagęścić.

Ciastem kruchym wyłóż blachę i dodaj owoce.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z wiśniami

Masz ochotę na słodki deser w rodzinnym gronie, ale brakuje Ci czas na przygotowanie ciasta drożdżowego?

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kruche ciasto z wiśniami.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak łatwe jest w przygotowaniu i pyszne w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkich Twoim gościom.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: mąka, cukier, wiśnie, masło i jajka.

Jeśli masz możliwość, użyj świeżych wiśni, które muszą być drylowane, czyli pozbawione pestek. Śmiało możesz skorzystać z mrożonych owoców, które będą na pewno w wersji bezpestkowej. Pamiętaj tylko o ich prawidłowym odmrażaniu. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki lub wsyp mrożone owoce do gotującej się wody. Nie powinno się jednak rozmrażać owoców w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin. Nie ma znaczenia, jakich owoców użyjesz, wszystkie będą dobre i smaczne

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Deser powstanie na kruchym spodzie, dlatego nie ma potrzeby wyrabiania zaczynu i czekania na wyrośnięcie ciasta. Nasz kruchy spód będzie potrzebował odstawienia do lodówki na około 30 minut, w tym czasie przygotujemy owocowy mus.

Dokładnie jak zrobić kruche ciasto z wiśniami opisuję nieco niżej, wykorzystaj mój przepis.

Kruche ciasto z wiśniami to świetny pomysł na domowy deser w rodzinnym gronie, ale też na słodką przekąskę lub drugie śniadanie w ciągu dnia.

Alergeny w kruchym ciastem z wiśniami

Lista alergenów dla kruchego ciasta z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Tartę na kruchym spodzie możesz przygotować z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
294.14
294.14
Białko (g)
4.00
4.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
37.44
37.44
Węglowodany przyswajalne (g)
36.17
36.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
1.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.54
14.54
Tłuszcze nasycone (g)
9.38
9.38
Tłuszcze nienasycone (g)
5.16
5.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.33
4.33
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
0.84
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.79
85.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
152.11
152.11
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.12
Witamina C (mg)
4.03
4.03
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.26
Witamina E (mg)
0.50
0.50
Retinol (µg (mcg))
124.17
124.17
Tiamina (mg)
0.31
0.31
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Niacyna (mg)
2.38
2.38
Foliany (µg (mcg))
70.05
70.05
Beta karoten (µg (mcg))
334.83
334.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
6.83
6.83
Potas (mg)
126.98
126.98
Wapń (mg)
21.84
21.84
Fosfor (mg)
57.98
57.98
Magnez (mg)
10.24
10.24
Żelazo (mg)
2.61
2.61
Cynk (mg)
0.37
0.37
Miedź (mg)
0.09
0.09
Mangan (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: żółtko jajka, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z wiśniami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z wiśniami

Koszt składników
28.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
1 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Wiśnie
500 g
2 szklanki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
28.80