Ciasto z wiśniami

Opublikowano: 08.04.2021 r., 14:07 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojone ciasto z wiśniami, z kruszonką i cukrem pudrem.
Ciasto z wiśniami
Delikatne, słodkie i puszyste ciasto z wiśniami, idealne na podwieczorek lub deser dla całej rodziny. Podawane z lekkim budyniem waniliowym i cukrem pudrem.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 50 min
367 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 2,5 szklanki (320 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
  • Cukier 4 łyżki (40 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko 1 sztuka (1 szt.)
  • Wiśnie mrożone (450 g)
  • Budyń (proszek) 2 opakowania (60 g)
  • Mleko 2% 3 szklanki (750 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, miska

Przepis na ciasto z wiśniami krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski wsyp mąkę, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do miski z mąką.

Ręką lub miserem rozdrabniaj ciasto.

Dodaj jajko i rękami lub mikserem wyrabiaj ciasto na jednolitą masę.

Z ciasta uformują kulę, zawić w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Rozmroź wiśnie i odsącz nadmiar soku.

1,5 szklanki mleka zagotuj z dodatkiem cukru.

Proszek budyniu wymieszaj z pozostałą ilością mleka.

Mleko z rozpuszczonym budyniem dodaj do gotującego się mleka i całość dokładnie wymieszaj.

Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.

Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie równe części.

Pierwszą rozwałkuj na cienki placek i wyłóż na blachę do pieczenia.

Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Na placek wyłóż równomiernie wiśnie.

Wiśnie zalej budyniem.

Na wierzch posyp starte ciasto.

Blachę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut.

Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z wiśniami

Ciasto z wiśniami to idealny pomysł na słodki podwieczorek, deser po obiedzie, czy słodką przekąskę do popołudniowej kawy lub herbaty. Pyszne, puszyste, delikatne ciasto i lekko kwaśne i słodkawe wiśnie to idealne połączenie, a prostota i szybkość przygotowania ciasta, sprawia, że nie ma możliwości, aby się ono nie udało. Przepis na ciasto z wiśniami jest todobre, łatwe rozwiązanie dla osób początkujących, nie mających dużego doświadczenia w gotowaniu czy pieczeniu - smaczny, dobry placek gwarantowany.

Jak zrobić ciasto z wiśniami? Potrzebujemy mąki, jajek, masła,margaryny lub oleju, środka spulchniającego (na przykład sody kuchennej lub proszku do pieczenia), cukru lub słodzika (w wersjach dietetycznych świetnie sprawdzi się ksylitol lub erytrytol) oraz oczywiście wiśni. Ciasto możemy przygotować z wiśniami drylowanymi samodzielnie, co jest jednak czasochłonne i wymaga więcej pracy oraz sprzątania. W ramach ułatwienia możemy wykorzystać już gotowe wydrylowane wiśnie sprzedawane w słodkiej zalewie w słoikach lub wiśnie mrożone - ciasto wyjdzie równie smaczne, a zaoszczędzimy godzinę lub nawet dłużej! Bardzo smacznym dodatkiem do ciasta jest budyń waniliowy, który sprawia, że będzie ono delikatne, wilgotne, z wyczuwalną nutką wanilii - jak widać, niewiele potrzeba aby przygotować najlepsze ciasto z wiśniami.

W przygotowaniu ciasta bardzo ważne dokładne wymieszanie i połączenie ze sobą wszystkich składników, aby uzyskać jednolitą i gładką masę. Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera, nie jest on jednak obowiązkowym elementem wyposażenia kuchennego. Wyrobione ciasto najlepiej odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nalezy podzielić je na dwie równe części - pierwszą rozwałkować, a drugą zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozwałkowany placek wykładamy na blachę do pieczenia, układamy wiśnie, wylewamy ugotowany budyń i posypujemy kruszonką z ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniu i gotowe!

Ciasto z wiśniami, po drobnych modyfikacjach możemy podawać także jako słodki, puszysty biszkopt, muffiny lub drożdżówki.

Alergeny w cieście z wiśniami

Lista alergenów dla ciasta z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
193.49
367.64
Białko (g)
4.45
8.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
22.30
42.38
Węglowodany przyswajalne (g)
21.89
41.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
10.05
19.09
Tłuszcze nasycone (g)
6.83
12.98
Tłuszcze nienasycone (g)
3.21
6.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.78
5.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
0.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.85
70.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
120.77
229.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.52
0.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
108.89
206.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.37
Ryboflawina (mg)
0.15
0.29
Niacyna (mg)
1.20
2.28
Foliany (µg (mcg))
28.89
54.90
Beta karoten (µg (mcg))
142.57
270.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
41.59
79.01
Potas (mg)
175.26
332.99
Wapń (mg)
83.80
159.23
Fosfor (mg)
110.68
210.29
Magnez (mg)
13.73
26.09
Żelazo (mg)
1.17
2.22
Cynk (mg)
0.43
0.81
Miedź (mg)
0.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z wiśniami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z wiśniami

Koszt składników
35.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
320 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Wiśnie mrożone
450 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.88
Za 450 g
Budyń (proszek)
60 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Mleko 2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Koszt składników
35.60