Sernik z wiśniami

Opublikowano: 04.05.2021 r., 17:51 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z wiśniami na talerzyku
Sernik z wiśniami
Sernik z wiśniami jest prosty do przygotowania. Można go zrobić na herbatnikach lub na kruchym spodzie. Sprawdź, jak wygląda przepis na sernik z wiśniami!
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 65 min
485 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Wiśnie - 4 garście (280 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie, budyń waniliowy bez cukru (35 g)
  • Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
  • Serek śmietankowy - 4 kostki dobrze zmielonego sera (800 g)
  • Cukier - 2/3 szklanki (135 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Herbatniki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska, szpatułka, miseczka, drylownica do wiśni, malakser

Przepis na sernik z wiśniami krok po kroku

Wiśnie odsącz z soku i pozbądź się z nich pestek, jeśli jeszcze nie są wydrylowane.

Herbatniki rozkrusz w malakserze. Dodaj do nich 1/4 kostki miękkiego masła (50 g) i wymieszaj, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek.

Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wysyp tam herbatniki z masłem. Spód dobrze uklep. Blaszkę umieść w lodówce na czas przygotowywania masy.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.

1/2 kostki masła (100 g) roztop w garnku i zostaw do przestudzenia.

Żółtka umieść w dużej misce. Dodaj do nich cukier i cukier wanilinowy. Utrzyj całość na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo dodawaj serek, a potem budyń. Powoli wlej roztopione i ostudzone masło. Miksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

Blaszkę wyciągnij z lodówki i wlej do niej masę sernikową. Na górze umieść wiśnie.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni (funkcja grzania góra-dół). Sernik piecz przez ok. 65 min.

Po tym czasie wyłącz piekarnik. Po 30 min uchyl drzwiczki. Sernik zostaw w piekarniku do ostygnięcia.

Ostudzony sernik wyciągnij z blaszki i schowaj do lodówki. Ciasto podawaj schłodzone.

Jak oceniasz przepis na sernik z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat sernika z wiśniami

Sernik z wiśniami można podać na deser dla swoich bliskich i znajomych. Uwielbiają go nie tylko dzieci. Ten pyszny sernik szybko znika z talerzy. Bardzo możliwe, że w twoim domu często pojawiał się tzw. sernik babuni z wiśniami. Teraz sam możesz przygotować to pyszne ciasto.

Przepis na sernik z wiśniami jest prosty, więc na to ciasto może się pokusić nawet osoba, które dopiero zaczyna swoją przygodę z kuchnią. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby składniki na masę serową miały temperaturę pokojową. Dotyczy to zarówno jajek, jak i serka śmietankowego oraz masła. Konsystencja masy serowej zależy od sera. Może to być ser z wiaderka, ale odpowiednie będą też inne serki. Ważne jest to, aby ser był bardzo dobrze zmielony (przynajmniej dwukrotnie, najlepiej trzykrotnie).

Wiśnie możesz przygotować w różny sposób. Ten sernik można zrobić z wiśniami mrożonymi, ale wcześniej należy je odmrozić i dobrze odsączyć. Takie wiśnie mogą być po prostu wrzucone na surową masę serową, ale jeśli masz nieco czasu, wiśnie możesz przygotować w domowym syropie. Taką konfiturę należy nałożyć na już upieczony sernik.

Sernik z wiśnią może być pieczony na kruchym spodzie, ale odpowiednie będą także herbatniki (maślane, z czekoladą, owsiane lub inne). Herbatniki możesz pokruszyć też ręcznie (np. za pomocą tłuczka). Sernik można przygotować z kruszonką, jednak same wiśnie również wystarczą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spód sernika po prostu wyłożyć biszkoptami. Ten sernik możesz też przygotować bez żadnego spodu.

Wiśnie możesz dodać do sernika królewskiego. Ten sernik charakteryzuje się ciemnym kruchym ciastem. To ciasto umieszcza się zarówno na spodzie sernika, jak i na wierzchu. Nie musisz przygotowywać osobnej kruszonki. Dobrze schłodzone ciasto da się zetrzeć na tarce. W serniku królewskim masa serowa jest jasna, ale możesz też zdecydować się na czekoladowy sernik. Wtedy do masy należy dodać 1 łyżkę kakao i 1 tabliczkę czekolady. Opcji jest wiele, więc równie dobrze za każdym razem sernik z wiśniami możesz przygotować w inny sposób.

Alergeny w serniku z wiśniami

Lista alergenów dla sernika z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Masło
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
285.47
485.30
Białko (g)
5.78
9.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
17.35
29.50
Węglowodany przyswajalne (g)
16.98
28.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
21.97
37.34
Tłuszcze nasycone (g)
14.21
24.16
Tłuszcze nienasycone (g)
7.75
13.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.62
11.25
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
1.93
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
115.44
196.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
226.87
385.68
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.58
2.69
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
0.90
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
214.88
365.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
1.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.06
35.80
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
142.10
241.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
301.47
512.50
Potas (mg)
109.92
186.86
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.99
93.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
108.11
183.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.49
12.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
1.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
0.82
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z wiśniami 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z wiśniami

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiśnie
280 g
4 garście
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.36
Za 280 g
Budyń (proszek)
35 g
1 opakowanie, budyń waniliowy bez cukru
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Jajko
5 szt.
5 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Serek śmietankowy
800 g
4 kostki dobrze zmielonego sera
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 6
14.22
Za 800 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Herbatniki
100 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
37.00