Clafoutis
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Wiśnie (600 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Cukier (100 g)
- Mleko 2% (250 ml)
Przepis na clafoutis krok po kroku
Wiśnie umyj, wydryluj i pokrój na połówki.
Jajka wbij do miseczki i ubij je razem z cukrem.
Powoli wlewaj olej, cały czas ubijając. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj, by powstała gładka masa.
Wiśnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je przygotowanym ciastem.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 45 minut.
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto filadelfia
-
Sernikobrownie z wiśniami
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto popapraniec
-
Ciasto z twarogu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort węgierski
-
Sernik z wiśniami
-
Ciasto skubaniec
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Placek z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami i budyniem
-
Szybkie ciasto z wiśniami
-
Kruche ciasto z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami
Więcej informacji na temat clafoutis
Clafoutis to bardzo łatwy deser, o trudno brzmiącej nazwie, który pochodzi z Francji. Najlepiej smakuje zapiekany z dużą ilością świeżych owoców i cukrem pudrem.
Przepis na clafoutis, to doskonały pomysł na najlepszy francuski deser. Całość robi się w kilka chwil. Wystarczy przygotować ciasto podobne do tego na naleśniki, wlać do kokilek lub formy, dodać owoce lub ewentualnie inne dodatki, a następnie zapiekać przez nieco więcej niż kwadrans. Clafoutis podaje się na ciepło, jak i zimno. Ciasto po połączeniu wszystkich składników powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić clafoutis, by był smaczny i łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Najpopularniejsze jest clafoutis z czereśniami, jednak można je zrobić z dowolnymi owocami. Ciasto do przygotowania clafoutis jest niezwykle proste, a wszystkie składniki potrzebne do jego stworzenia na pewno masz już w swojej szafce kuchennej. Ciasto konsystencją i sposobem przygotowania przypomina te na naleśniki. Jest tak samo gęste i równie smaczne. Po zapieczeniu wspaniale łączy się z owocami. To doskonały wybór na zdrowy deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych dań. Nie zawiera dużych ilości cukru, więc sprawdzi się na diecie, ale również dla dzieci. W dodatku jego przygotowanie zajmuje kilka chwil. To świetna opcja, by wykorzystać zalegające w domu owoce. Naprawdę wszystkie pasują do niego doskonale. Świetnie sprawdzają się zarówno te świeże, jak i mrożone. Do przygotowania tego deseru świetnie sprawdza się mąka pszenna. Najlepiej używać do tego celu mąki o niskim typie, która jest bardzo delikatna, więc najlepiej nadaje się do deserów. Oprócz mąki potrzebne są również jajka. W tym przypadku warto wybrać te ekologiczne, które są świetnym źródłem białka, ale także kwasów Omega 3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i nerwowego. Do ciasta można dodać tak jak w przepisie, cukru, lub sięgnąć po słodzik. Świetnie sprawdza się erytrytol lub ksylitol, jednak należy pamiętać, że w nadmiarze i przy słabej tolerancji mogą one powodować biegunki.
Alergeny w clafoutis
Lista alergenów dla clafoutis przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze clafoutis
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.