Przepis na ciasto z odżywką białkową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, rózga, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.

Białka ubij na sztywną pianę.

Żółtka ubij z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.

Do miski z ciastem przesiej mąkę z odżywką i dokładnie ją rozmieszaj.

Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.

Ciasto z odżywką białkową podane z orzechami i miętą.
ciasto z odżywką białkową
Koszt przygotowania dania
17.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
407 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Ciasto z odżywką białkową - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z odżywką białkową

Ciasto z odżywką białkową to wspaniały wypiek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest zdrowy, a przy okazji ma też mniejszy indeks glikemiczny. Ciasto ma dość spory dodatek czekolady, dzięki czemu jest też naprawdę pyszne. W dodatku jest niezwykle uniwersalne i bardzo smaczne, więc sprawdzi się na każdą okazję. Będzie dobrym wyborem do popołudniowej kawy, a z dodatkiem bitej śmietany, czy kremu śmietankowego może stanowić fantastyczną opcję na imprezę.

Przepis na ciasto z odżywką białkową pozwala na przygotowanie domowego deseru, który nie tylko jest bardzo słodki, ale również ma większą zawartość białka, dzięki czemu lepiej sprawdzi się na diecie redukcyjnej, ale również dla osób z insulinoopornością.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z odżywką białkową, które będzie nie tylko odżywcze, ale również smaczne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Całość jest bardzo prosta, więc sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Robi się go z kilku składników, dzięki czemu całość jest naprawdę tania. Głównym z nich jest oczywiście czekolada. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Choć zwykle używa się kakao, to jednak jego dodatek nie tworzy aż tak wspaniałego aromatu. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. Wybór czekolady ma ogromne znaczenie w przypadku tego ciasta, dlatego warto zwrócić na to swoją uwagę. Wspaniale sprawdza się czekolada gorzka, gdyż do wypieku dodaje się naprawdę sporo cukru, wiec jest ono naprawdę słodkie. Dla osób, które cenią jeszcze słodsze wypieki, warto zamienić ją na deserową, albo połączyć czekoladę gorzką z mleczną. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Całość jest niezwykle prosta, zwłaszcza dzięki dokładnej instrukcji krok po kroku. Poradzi sobie z nim nie tylko początkujący cukiernik, ale również osoby, które nie przepadają za zbyt wymagającymi wypiekami. Całość można zrobić w piekarniku, w kilkanaście minut. To nie tylko dobre, ale również proste i szybkie ciasto wegańskie. I choć bardzo szybkie to jest naprawdę pyszne. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto chce stworzyć pyszne ciasto proteinowe.

Wartości odżywcze ciasta z odżywką białkową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(92g)
Energia (kalorie)
443.11 kcal
407.66 kcal
Białko
7.44 g
6.84 g

Węglowodany w cieście z odżywką białkową

Na 100g
Na porcję
(92g)
Węglowodany
45.79 g
42.13 g
Węglowodany przyswajalne
44.87 g
41.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
0.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(92g)
Tłuszcz
26.29 g
24.19 g
Tłuszcze nasycone
17.31 g
15.93 g
Brak danych dla: odżywka białkowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.51 g
7.83 g
Brak danych dla: odżywka białkowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z odżywką białkową

Na 100g
Na porcję
(92g)
Witamina A
208.33 µg (mcg)
191.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.81 mg
0.74 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.49 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.98 mg
0.91 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
205.54 µg (mcg)
189.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.23 mg
Niacyna
1.36 mg
1.25 mg
Foliany
38.77 µg (mcg)
35.67 µg (mcg)
Beta karoten
33.98 µg (mcg)
31.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z odżywką białkową

Na 100g
Na porcję
(92g)
Sód
54.06 mg
49.73 mg
Potas
159.54 mg
146.78 mg
Wapń
72.26 mg
66.48 mg
Fosfor
120.97 mg
111.30 mg
Magnez
26.89 mg
24.74 mg
Żelazo
1.90 mg
1.75 mg
Cynk
1.10 mg
1.01 mg
Miedź
0.18 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z odżywką białkową 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z odżywką białkową

Lista alergenów dla ciasta z odżywką białkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • odżywka białkowa
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania ciasta z odżywką białkową

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Odżywka białkowa
25 g
26.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 25 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Koszt składników
50.50
Jak oceniasz przepis na ciasto z odżywką białkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób