Jak szybko przytyć?

Jak szybko przytyć
Jak szybko przytyć
ikona podziel się
Opublikowano: 15.11.2022 r., 20:06 | Autor: Magda Panek

Aby przytyć niezbędna jest nadwyżka kaloryczna. Szybkie tycie może powodować rozstępy na skórze, nadwagę lub otyłość, a także nudności lub wymioty. Aby zdrowo przytyć należy zwiększyć kaloryczność diety o około 300 kcal. Po tygodniu należy dodać do diety dodatkowe 100 kcal (w sumie 400 kcal) a po kolejnym tygodniu kolejne 100 kcal (w sumie 500 kcal więcej niż wynosi całkowita przemiana energetyczna organizmu). W okresie nadwyżki kalorycznej sięgaj po produkty z wysoką gęstością odżywczą.

Jak szybko przytyć? Co jeszcze warto wiedzieć?

Dieta na przytycie często kojarzona jest z jedzeniem dużej ilości niezdrowego jedzenia typu fast-food. Jednak nic bardziej mylnego — dieta taka powinna być bogata w wiele produktów, które cechują się dużą wartością energetyczną oraz odżywczą. Spożywanie dużej ilości fast-foodów oraz słodyczy może prowadzić do nadmiernego gromadzenia tkanki tłuszczowej, oraz do rozwoju wielu problemów zdrowotnych (np. insulinooporności lub cukrzycy typu 2). W dalszej części poznasz sprawdzony sposób na wprowadzenie diety na przytycie. Poznasz również najlepsze porady, odnoście produktów wskazanych oraz przeciwwskazanych w tym rodzaju diety. Na naszej stronie internetowej znajdziesz pomysł na wiele dań, które można włączyć podczas diety na przytycie.

A więc jak szybko przytyć? Aby przytyć niezbędna jest dieta z nadwyżką kaloryczną. Szybkie tycie może powodować rozstępy na skórze, nadwagę lub otyłość, a także nudności, lub wymioty. Aby zdrowo i bezpiecznie przytyć, należy zwiększyć kaloryczność diety o około 300 kcal. Po tygodniu należy dodać do diety dodatkowe 100 kcal (w sumie 400 kcal) a po kolejnym tygodniu kolejne 100 kcal (w sumie 500 kcal więcej niż wynosi całkowita przemiana energetyczna organizmu). W okresie nadwyżki kalorycznej sięgaj po produkty z wysoką gęstością odżywczą. Makroskładniki w diecie na przytycie powinny wynosić około 19-24% białka, 45-50% węglowodanów oraz 30-35% tłuszczów.

A co jeść żeby przytyć? Warto sięgać po pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego, które znajdziemy w chudym mięsie, rybach, jajach, jogurtach oraz serach twarogowych. W diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej dobre źródło białka stanowią natomiast tofu, nasiona roślin strączkowych, orzechy oraz kasze. Do produktów wysokokalorycznych, które warto włączyć do diety, aby zgrubnąć możemy zaliczyć:

  • świeże owoce, np. winogrona, banany, mango — które zawierają składniki mineralne oraz witaminy;
  • suszone owoce (morele, figi, rodzynki czy śliwki);
  • orzechy oraz masło orzechowe;
  • tłuste ryby morskie, które stanowią dobre źródło białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy);
  • awokado;
  • jaja kurze;
  • pełnotłusty nabiał.

W diecie warto unikać jednak produktów spożywczych, do których możemy zaliczyć:

  • fast-foody;
  • słodycze;
  • napoje gazowane typu cola.

Podsumowując: wiesz już jak utyć. Produkty spożywcze spożywane podczas nadwyżki kalorycznej powinny zawierać wartości odżywcze. Dieta bogato energetyczna nie powinna składać się z produktów typu fast-food oraz słodyczy, ponieważ ich nadmierna podaż może prowadzić do wielu powikłań w późniejszym etapie. Dobrze zbilansowana dieta wysokokaloryczna powinna składać się z wartościowych warzyw i owoców, tłustych ryb morskich, orzechów oraz nasion roślin strączkowych. Podczas każdej diety warto zrezygnować z palenia papierosów, ponieważ dym papierosowy może mniejsza apetyt. Dodatkowo posiłki na diecie wysokokalorycznej powinny być dobrze doprawione oraz kolorowe, aby zachęcić do ich zjedzenia.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto