Ciasto z odżywką białkową
- Odżywka białkowa (25 g)
- Masło (200 g)
- Czekolada deserowa (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (140 g)
Przepis na ciasto z odżywką białkową krok po kroku
Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.
Białka ubij na sztywną pianę.
Żółtka ubij z cukrem.
Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.
Do miski z ciastem przesiej mąkę z odżywką i dokładnie ją rozmieszaj.
Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta z odżywką białkową
Ciasto z odżywką białkową to wspaniały wypiek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest zdrowy, a przy okazji ma też mniejszy indeks glikemiczny. Ciasto ma dość spory dodatek czekolady, dzięki czemu jest też naprawdę pyszne. W dodatku jest niezwykle uniwersalne i bardzo smaczne, więc sprawdzi się na każdą okazję. Będzie dobrym wyborem do popołudniowej kawy, a z dodatkiem bitej śmietany, czy kremu śmietankowego może stanowić fantastyczną opcję na imprezę.
Przepis na ciasto z odżywką białkową pozwala na przygotowanie domowego deseru, który nie tylko jest bardzo słodki, ale również ma większą zawartość białka, dzięki czemu lepiej sprawdzi się na diecie redukcyjnej, ale również dla osób z insulinoopornością.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z odżywką białkową, które będzie nie tylko odżywcze, ale również smaczne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Całość jest bardzo prosta, więc sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Robi się go z kilku składników, dzięki czemu całość jest naprawdę tania. Głównym z nich jest oczywiście czekolada. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Choć zwykle używa się kakao, to jednak jego dodatek nie tworzy aż tak wspaniałego aromatu. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. Wybór czekolady ma ogromne znaczenie w przypadku tego ciasta, dlatego warto zwrócić na to swoją uwagę. Wspaniale sprawdza się czekolada gorzka, gdyż do wypieku dodaje się naprawdę sporo cukru, wiec jest ono naprawdę słodkie. Dla osób, które cenią jeszcze słodsze wypieki, warto zamienić ją na deserową, albo połączyć czekoladę gorzką z mleczną. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Całość jest niezwykle prosta, zwłaszcza dzięki dokładnej instrukcji krok po kroku. Poradzi sobie z nim nie tylko początkujący cukiernik, ale również osoby, które nie przepadają za zbyt wymagającymi wypiekami. Całość można zrobić w piekarniku, w kilkanaście minut. To nie tylko dobre, ale również proste i szybkie ciasto wegańskie. I choć bardzo szybkie to jest naprawdę pyszne. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto chce stworzyć pyszne ciasto proteinowe.
Alergeny w cieście z odżywką białkową
Lista alergenów dla ciasta z odżywką białkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- odżywka białkowa
- Masło
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta z odżywką białkową
To opcja, która jest lepszym wyborem na co dzień niż większość tradycyjnych ciast.
Energia i białka
(92g)
Węglowodany
(92g)
Tłuszcze
(92g)
Witaminy
(92g)
Składniki mineralne
(92g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.