Ciasto z gruszkami i galaretką

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z gruszkami na paterze
Ciasto z gruszkami i galaretką
Ciasto z gruszkami i galaretką jest świetną opcją zwłaszcza dla wszystkich, którzy kochają lekkie domowe desery. Ten wypiek urzeka dużą ilością owoców i słodką galaretką.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 35 min
216 kcal
Kcal w porcji
102 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (130 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Galaretka (140 g)
  • Gruszka (300 g)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, czajnik, miska

Przepis na ciasto z gruszkami i galaretką krok po kroku

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Do miski wsyp galaretki i zalej je 3 szklankami wrzącej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia, tak by nie zdążyła całkiem stężeć.

Gruszki umyj i pokrój je w plasterki. Następnie ułóż je na upieczonym cieście.

Ciasto zalej galaretką i odstaw na 3 - 4 godziny do lodówki.

Jak oceniasz przepis na ciasto z gruszkami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta z gruszkami i galaretką

Ciasto z gruszkami i galaretką jest świetną opcją zwłaszcza dla wszystkich, którzy kochają lekkie domowe desery. Ten wypiek urzeka dużą ilością owoców i słodką galaretką. Jest urzekający i niezwykle słodki. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To ciasto jest idealnym wyborem zwłaszcza na późne lato i jesień, kiedy można dostać najlepsze gruszki. Dzięki temu całość jest niezwykle smaczna.

Przepis na ciasto z gruszkami i galaretką jest świetną opcją dla każdego, kto kocha domowe wypieki, zwłaszcza w naprawdę prostym domowym wydaniu. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego ciasta można spokojnie znaleźć w każdym, zarówno małym, jak i dużym, sklepie. Dodatek gruszek sprawdza się do niego idealnie. Ten placek zabiera bardzo mało czasu, ale nie jest banalny czy nudny. By je przygotować wystarczy tylko kilka chwil i podstawowy sprzęt kuchenny. Przyda się mikser i piekarnik. Choć zwykle ciasta owocowe robi się na bazie ciasta kruchego, to powstaje na bazie delikatnego, ale puszystego biszkoptu. Dzięki temu wyróżnia się spośród typowych wypieków. Ciasto do niej przygotowuje się bardzo łatwo z kilku składników. Do tego typu wypieków najlepiej nadaje się mąka pszenna, która charakteryzuje się niezwykłą delikatnością i uniwersalnym smakiem, który sprawdza się zarówno w potrawach słodkich, jak i słonych. Można zastąpić ją również mąką owsianą. W wypadku ciasta najlepiej wybierać mąki typu 450 lub 500.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z gruszkami i galaretką, które będzie pyszne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ten placek pozwala na dostarczenie naprawdę dużej dawki gruszek, które są niezwykle zdrowe. To doskonałe źródło jodu i boru pierwiastków, które nie są zbyt powszechne w diecie, a wpływają pozytywnie na regulację układu hormonalnego. Przepis na ciasto z gruszkami jest banalnie prosty, dlatego będzie idealny dla początkujących cukierników, a także osób, które nie przepadają za skomplikowanymi wypiekami. Całość zawsze się udaje, dlatego nie ma obaw, że coś pójdzie nie tak. Ten słodki biszkopt z gruszkami to dobre rozwiązanie na każdą okazję.

Alergeny w cieście z gruszkami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z gruszkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z gruszkami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza dość sporo cukru, wiec nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(102g)
Energia (kcal)
212.34
216.59
Białko (g)
7.70
7.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(102g)
Węglowodany (g)
38.47
39.24
Węglowodany przyswajalne (g)
37.28
38.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
1.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(102g)
Tłuszcz (g)
3.27
3.33
Tłuszcze nasycone (g)
1.47
1.50
Tłuszcze nienasycone (g)
1.79
1.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.16
1.19
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
0.64
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
115.92
118.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(102g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.02
1.05
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.92
36.64
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(102g)
Sód (mg)
51.37
52.40
Potas (mg)
172.29
175.73
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.55
42.38
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
113.41
115.67
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.00
13.26
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.37
1.40
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.59
0.60
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: galaretka, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z gruszkami i galaretką 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z gruszkami i galaretką

Koszt składników
23.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Galaretka
140 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Gruszka
300 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 300 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
23.70